تلویزیون در غافلگیرکننده‌ترین شکل ممکن! / خبری از رکود مخاطب نیست | پایگاه خبری صبا
امروز ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ ساعت ۱۸:۰۰
وقتی سریال خارجی تلویزیون هم مخاطب جذب می‌کند و نمایشی‌های داخلی شکست‌خورده نیستند

تلویزیون در غافلگیرکننده‌ترین شکل ممکن! / خبری از رکود مخاطب نیست

هانیه شجاعی زند | درحالی‌که تصور می‌شد در نوروز 1402 تلویزیون در جذب مخاطب خود دچار رکود شدید شود اما بعد از گذشت پنج روز از سال نو پیش‌بینی می‌شود که رسانه‌ ملی بتواند بینندگان خود را راضی نگه دارد.

به گزارش خبرنگار رادیو و تلویزیون صبا، تلویزیون نیز همانند سایر بخش‌های فرهنگی و رسانه‌ای، سال گذشته روزهای سختی را از سر گذراند و اکنون باید دید در کنار موج انتقادات و حاشیه‌های درونی و بیرونی می‌تواند در ایام عید و رمضان با توجه به بحران هایی که از سر گذرانده، نمره‌ خوبی بگیرد؟
با یک تحلیل منطقی و در پی قطعی‌ها و وصل‌ها و خداحافظی‌های پی‌درپی هنرمندان و برنامه‌سازان، می‌شد فضای سخت‌تری را پیش‌بینی کرد اما در عمل، در این روزها نوعی پویایی را پیرامون رسانه می‌شود مشاهده کرد: صداوسیما توانسته در این شرایط متفاوت از همیشه، تا حدودی مخاطبان خود را پای تلویزیون بنشاند و این اتفاقی قابل توجه است… مردم به روال قبل از سریال‌های جدید استقبال می‌کنند و بر اساس آمار، از انتخاب فیلم­‌های سینمایی تا حدودی رضایت دارند.
هرچند که وضعیت کارهای نمایشی امروز تلویزیون را نمی‌توان نقطه‌ اوج برای این رسانه دانست اما برخلاف پیش‌بینی‌ها، رسانه ملی توانسته تا حد قابل قبولی از عهده‌ جذب مخاطب برآید و در بدبینانه‌ترین حالت هم خواهد توانست با نمره قبولی میدان را ترک کند.
از مجموع سریال‌های پخش‌شده برای ایام عید هفت سریال از شش شبکه به روی آنتن می‌رود که تنها دو سریال حال و هوای طنز دارد. شاید یکی از نقاط قوت سریال‌های امسال تنوع ژانری است و اینکه مخاطبین از هر سلیقه‌ای می‌توانند خود را سرگرم کنند. درعین‌حال مراجعه به سریال‌های پرطرفدار خارجی تصمیم هوشمندانه‌ای بوده که توانسته در عین پر کردن کاستی‌های موجود، کیفیت پخش را هم به این واسطه بالا ببرد. هرچند که نباید استفاده از سریال‌های خارجی در آینده به یک عادت تبدیل شود و تمرکز برساخت سریال‌های باکیفیت داخلی نیاز اساسی تلویزیون به‌عنوان مهم‌ترین ابزار سرگرمی خانواده­‌ها است که قطعاً باید در اولویت صداوسیما قرار گیرد.
شاید مهمترین نقدی که می­‌توان به سریال­‌های امسال عید وارد کرد، عدم سنخیت محتوایی با مختصات و مولفه‌های نوروزی است و این که در هر زمان دیگری می­‌توان این سریال‌ها را پخش کرد… در امتداد همین مسئله به دلیل مصادف شدن بخش عمده‌ای از فروردین با ماه مبارک رمضان، هیچ تدارکی هم برای ارائه کار نمایشی مناسب با رمضان در تلویزیون دیده نشده است.

از دیگر نکات مهم برنامه­‌های عید امسال تمرکز انتخاب سریال‌های نوروزی از میان مجموعه‌های چند فصلی است. از مجموع هفت سریال در حال پخش چهار مجموعه، فصل چندمی از قسمت­‌های پیشین خود هستند که به دلیل محبوبیت در میان بینندگان خود به چند فصل رسیده‌اند.
سریال «نون­ خ» نوروز ۱۴۰۲ با فصل چهارم خود مهمان‌خانه‌هاست. درحالی‌که تصور می‌شد امسال هم این سریال پرطرفدار هم چون سال گذشته تنها مجموعه‌ بی‌رقیب در تلویزیون باشد اما در کنار مجموعه‌هایی هم چون «آتش و باد» و مجموعه­ «جانشینی» برای جلب مخاطبانش تلاش می‌کند.
سریال «نون خ» به‌واسطه‌ لحن روایت داستانی خود و موقعیت‌های طنزش در میان مردم محبوب شد و حالا این محبوبیت به فصل چهارم خود رسیده است.
شاید نقطه‌ قوت این سریال خرده داستان‌های آن باشد که سعید آقاخانی تلاش کرده تا قصه‌هایش را همگام با شرایط روز جامعه جلو ببرد تا درعین‌ خلق یک اثر کمدی، در کنار موقعیت‌های خنده‌دار، معضلات سیاسی و اجتماعی روز جامعه را از نگاه خود به ‌نقد بکشد. نقدی که سعی می‌کند تا جانب انصاف را به‌زعم خود رعایت کند هرچند گاه این پرداخت‌ چندلایه‌ای، طعم طنز داستان را می‌گیرد اما به هر حال نویسندگان و کارگردان «نون خ» مصمم بوده‌اند تا درعین خلق لحظه‌های شیرین برای مخاطبانش آورده‌ای هم داشته باشد.

از دیگر سریال‌های امسال عید، مجموعه‌ «آتش و باد» است که با روایت تاریخی آمده تا از سریال‌های آپارتمانی و مهروموم‌های گذشته­ نوروز فاصله بگیرد و داستان عاشقانه خود را در دل تاریخ مشروطیت روایت کند. درامی که هم‌زمان با سفره‌های افطار پخش می‌شود و تا حدودی هم توانسته مخاطبان خود را داشته باشد. اهمیت یک سریال تاریخی به میزان وفاداری آن به حقایقی است که رخ داده است. با توجه به اینکه کارگردان بر این تعهد و وفاداری اذعان کرده اما درهمین چند قسمت نخست می­‌توان فهمید که او به درستی این دوره را درک نکرده. دوران مشروطیت از پر حرف و حدیث‌ترین دوره­‌های تاریخ ایران است و ساخت سریال، بهترین فرصت برای پاسخ‌گویی صریح و درست درباره حقایق به شمار می‌رود اما اگر این مهم در روایت یک سریال تاریخی به سرانجام نرسد، حتما نتوانسته دین خود را به آن مقطع تاریخی ادا کند، هر چه قدر هم در درام‌پردازی خوب جلو برود.

از دیگر سریال‌های طنز امسال سریال «ماه چراغ» است که یک مجموعه کمدی دست چندمی از نمونه‌های ضعیف قبل را به روی آنتن برده تا در میان مجموعه‌های نوروزی سهم این دست سریال‌ها را به عدد دو برساند. مجموعه‌ای که حتی حضور چهره‌های شاخص در آن هم نتوانسته کیفیت اجرایی آن را بالا ببرد.

اما شبکه چهار، پنج و شبکه‌ افق امسال دست به دامان سریال‌های خارجی شدند و از میان انبوهی از مجموعه‌های خارجی، پرطرف‌دارهای مخاطب‌پسند را برای نوروز در نظر گرفته‌اند. سریال جنجالی «جانشینی» یکی از آن‌هاست که روی آنتن شبکه چهار سیما رفته است. سریالی که قبل از اینکه پایش به صفحه‌ی تلویزیون باز شود مخاطبانش را جذب کرده بود. این سریال به زعم برخی بهترین سری داستانی دو سال اخیر دنیا محسوب می‌شود. یک سریال کمیک و هم‌زمان تراژیک درخشان درباره سرمایه‌داران و نخبگان فعال در شرکت‌های بزرگ است که توسط جسی آرمسترانگ نویسنده بریتانیایی آثار کمدی خلق شده.

سریال غربت فلسطین از شبکه افق، سریال ضد حمله از شبکه پنج از جمله دیگر سریال‌های خارجی این روزهای سیماست ضمن آن که در پی استقبال از سریال‌های خارجی، سریال راه اهن زیر زمینی ام بعد از جانشینی روی آنتن شبکه ۴ خواهد رفت.

 

هنوز دیدگاهی منتشر نشده است