محمدمهدی اسماعیلی در آیین اختتامیه شانزدهمین جایزه ادبی جلال آلاحمد در تالار وحدت با اشاره به یکصدمین سالگرد تولد جلال آلاحمد ادامه داد: جلال در دهه ۴۰ در دوره ویژهای واقع شد، تولد نهضت امام خمینی (ره) در آن زمان اتفاق افتاد. آثار جلال در آن دوره محور جامعه بود. وی با بیان اینکه مردم جلال را بزرگ میدارند، توضیح داد: او نماد مقاومت است و زمانی که جلال را نماد قرار دادیم باید سبک زندگی، فرهنگی و فکری او در جامعه گسترده شود. این شیوهای است که که از برگزاری این رویداد دنبال میکنیم.
به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در حوزه اقتصاد، نظریههای وابسته بر اساس عدم اصلاح است. در این دولت تلاش میشود حوزه فرهنگ حوزه غالب باشد و مدیران قبل از اینکه متخصص باشند، دغدغه فرهنگی داشته باشند. وی افزود: در نظریه اصالت فرهنگی به نشاط فرهنگی رسیدیم و باقی مشکلات هم قابل حل است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه جایزه ۴۰۰ میلیون تومانی در شانزدهمین دوره جایزه جلال به چند برگزیده اعطا شده است، گفت: مسیری که آغاز شده پردرخشش خواهد بود. همه دغدغههایی که جلال در آثارش برای ما به یادگاری گذاشته برطرف خواهد شد. استاد دانشگاه تهران در ادامه سخنان خود با اشاره به جریان نشاط و رونق فرهنگی در جامعه، تصریح کرد: مسئله پوشش و حجاب، دعوایی که دیگران آن را تقلیل می دهند و از عباراتی مثل لچک و… استفاده می کنند نیست بلکه مهمتر بوده و دعوای هویتی و فرهنگی است. وی تاکید کرد: ما در این کارزار فرهنگی باید تلاش کنیم عمق اصالت جامعه ایرانی را به جوانهای امروزمان نشان دهیم.
اسماعیلی ادامه داد: باید امروز از جریان نشاط فرهنگی و از رونق فرهنگی دفاع کنیم. ما در این دو سال نشان دادیم حکمرانی مبتنی بر اصالت فرهنگ، گشایش فرهنگ و هنر را به همراه دارد، در حالی که حامیان نظریه تسلیم به دروغ تلاش می کردند و می کنند که به جامعه ما خلاف این را حقنه (تزریق) کنند تا شاید از این طریق، ادامه شرایط مورد نظرشان فراهم شود.
یاسر احمدوند معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این آیین با تاکید بر اینکه وضعیت ادبیات در جهان امروز احتیاج به ارزیابی درست دارد، افزود: تردیدی نیست که ادبیات لزوما متعهد است، البته تعهد به مسائل مختلف متفاوت است. وی با بیان اینکه این روزها ادبیات با دو تهدید مواجه است، ادامه داد: یکی از تهدیدها فراموشی لذت خواندن متن است، این لذت نیاز به آموزش دارد. در حالیکه در جهان امروزی دریافت را جایگزین یاد گرفتن کردیم، در نتیجه از خواندن متون لذت نمیبریم و با متن ارتباط برقرار نمیکنیم. آموزش رنج دارد، انسان معاصر رنج را نمیپذیرد و از لذت خواندن محروم میماند.
احمدوند آسیب دیگر در حوزه ادبیات را از بین رفتن قوه خیالپردازی انسان معاصر دانست و بیان کرد: مواردی که مرزهای خیال و واقعیت را از بین میبرد، خیالپردازی را تقویت نمیکند و قوه خیالپردازی را سلب میکند. انسانی که قوه خیالپردازی را از دست میدهد، از بخشی از لذت ادبی محروم است.
معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه جامعه هنوز هم ارتباط خوبی با ادبیات برقرار نکرده است، ادامه داد: آمارهای متنوع و خوبی ارائه میشود، اما حقیقت نشانگر فاصله جامعه از ادبیات است. امید است که این جایزه و رویداد بتواند ادبیات مبتنی بر سختیهای آموختن را که در پی آن لذت خواندن است، ترویج دهد.
علی رمضانی مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات در ابتدای این مراسم با اشاره به اینکه جایزه جلال تلاش میکند آیینهای در حوزه ادبیات باشد، گفت: مجموعه خانه کتاب و ادبیات ایران به عنوان دبیرخانه این جایزه تلاش میکند، داوران و هیات علمی کار خود را به شایستگی انجام دهند. رمضانی با تاکید بر اینکه جلال آلاحمد قابلیت نمونهبرداری برای هر روزگاری را دارد، ادامه داد: جلال در صدمین سال تولد جلال مخاطبانش را با کتابی با عنوان ولایت عزرائیل، به سمت سفر به سرزمین صهیونیستی هدایت و آنها را با شرایط اجتماعی این منطقه آشنا میکند. او با اشاره به اظهار نظرهای مختلف در حوزه آثار برگزیده و جایزه جلال، بیان کرد: امسال برای شانزدهمین دوره از ماهها قبل یعنی از زمان برگزاری نمایشگاه کتاب تهران اقدامات برای جایزه جلال پایهریزی شد.به گفته رمضانی جایزه جلال آلاحمد احمد نه تنها در مرزهای ایران بلکه در خارج از آن هم مورد توجه فعالان ادبی است.
همچنین گلعلی بابایی دبیرعلمی شانزدهمین دوره جایزه جلال آلاحمد بیانیه هیات علمی را قرائت کرد و در بخشی از آن گفت: طی ۸۰ روز گذشته جهان شاهد رویدادهای مهمی در فلسطین بوده است. ضمن بزرگداشت یاد و نام شهدا، امیدواریم از این آزمون سخت به خوبی بیرون آمده باشیم. گلعلی بابایی درباره قلم جلال آلاحمد گفت: یکی از شاخصترین کتابهای او مدیر مدرسه است. داستان بلند نون و قلم نیز حد فاصل ملی شدن صنعت نفت تا کودتای ۲۸ مرداد نوشته شده است. او در مقایسه آثار جلال با داستایفسکی گفت: آثار جلال نشان داد، نویسنده ایرانی میتواند گزارش جامعه را از راه آثارش به جامعه منتقل کند.
دبیر علمی شانزدهمین دوره جایزه جلال آلاحمد با اعلام اینکه در این دوره ۲۸۹۰ اثر به دبیرخانه رسیده است، ادامه داد: تعداد آثار دریافتی دبیرخانه هشت صدم درصد رشد کمی داشت. با وجود فرصت کم داوران در جلسات متعدد غربالگری را انجام دادند و نامزدهای هر گروه را مشخص کردند.
او در جمعبندی علمی آثار این دوره از جایزه جلال گفت: رشد روزافزون، تنوع و گستردگی آثار در بخش مستندنگاری تنوع و گستردگی این بخش را میطلبد.
برگزیدگان شانزدهمین جایزه ادبی جلال آلاحمد به شرح زیر هستند:
در بخش مستندنگاری کتاب «عملیات احیا» نوشته محمد حکمآبادی انتشارات راهکار به عنوان شایسته تقدیر انتخاب شد.
همچنین در این بخش کتاب «من اعتراف میکنم» نوشته محمد رحمانی از نشر ایران اثر برگزیده معرفی شد و جایزه ۴۰۰ میلیونی را گرفت.
در بخش داستان بلند، جایزه جلال ۲ اثر برگزیده داشت. جایزه ۴۰۰ میلیونی این بخش بین کتاب «بیروط» نوشته ابراهیم اکبری و کتاب «غمسوزی» نوشته اعظم عظیمی تقسیم شد.
کتاب «از قبل یکشنبه میشود» نوشته علی شاهمرادی از نشر خزه در بخش «مجموعه داستان کوتاه» به عنوان اثر شایسته تجلیل معرفی شد.
در بخش ویراستاری نیز سپیده شاهی ویراستار کتاب «روزهای پیامبری» انتشارات سوره مهر به عنوان برگزیده این بخش معرفی شد.
در بخش آرمان فلسطین کتاب «صور» نوشته حسینعلی جعفری از نشر تندیس و «متاستاز اسرائیل» نوشته کوروش علیانی از نشر جام جم به عنوان اثار منتخب معرفی شدند.
در بخش نقد ادبی نیز اثر برگزیده معرفی نشد.
کتاب «آخرالزمان در رمانهای آپوکالیپتیک» نوشته صغری صالحی از انتشارت پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات اثر شایسته تقدیر انتخاب شد.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است