به گزارش صبا، مهدی اسلامی پژوهشگر تاریخ معاصر صبح روز سه شنبه با حضور در برنامه «صبحانه ایرانی» به تشریح فضای سیاسی مجالس ششم و هفتم پرداخت.
اسلامی درباره نحوه شکلگیری مجلس ششم گفت: دوم خرداد ۷۶ یک تحول سیاسی رخ داد که تا مجلس ششم ادامه پیدا کرد. با انتخاب آقای خاتمی به عنوان رییسجمهور برادر رییس جمهور هم اولین نفری بود که در مجلس رأی آورد. این دوره از مجلس با رای قاطع اصلاح طلبان شکل گرفته بود. به طوری که بیست و هشت نفر از نمایندگان تهران از لیست اصلاحطلبان بودند. این همراهی مجلس و دولت سابقهدار بود. مثلا در انتخابات مجلس سوم تشکیلاتی روی کار آمد با نخست وزیر همراه بودند. دوره ششم هم رییس جمهور دنبال همین قضیه بود. در این مجلس ششم رقابت بین اصلاح طلبان بیشتر بود. در مقابل هم فهرستی از رقبای اصلاح طلبان بودند که کمترین رای را آوردند.
اولین شائبه تقلب در انتخابات
وی افزود: این انتخابات خیلی پر چالش بود. یکی از این چالشها شکایت در مورد تقلب در انتخابات بود. همین هم کار را برای شورای نگهبان سخت کرد. آن سال حتی خود من به عنوان ناظر به برخی از صندوقها سر زدم و شاهد تخلفاتی مثل کاغذهای دو خط هم بودم. در ادامه این شکایات آیتالله جنتی در نامهای به رهبری اعلام کردند که چند صندوق دارای تخلفاتی است و انتخابات باید ابطال شود. رهبری هم گفتند که فقط همان چند صندوق باطل شود، انتخابات نباید ابطال شود. مجلس ششم خیلی پر التهاب شروع شد و این التهابات ادامهدار هم بود. با وجود اینکه مشارکت مردمی در این انتخابات ۶۷درصد بود، التهابات داخل مجلس ذائقه مردم را نسبت به مجلس و انتخابات تلخ کرد.
اسلامی در ادامه چالشهای پیش روی مجلس ششم گفت: یکی از این این التهابات این بود که مجلس ششم قانون مطبوعات را تغییر داد. در این مورد نمایندگان اختلافاتی داشتند که به رسانهها هم کشیده شد. در این شرایط یکی از روزنامهها ادعا کرد که سعید امامی به عنوان کسی که در قتلهای زنجیرهای دست داشته، قانون مطبوعات را مطرح کرده است. همچنین دو لایحه جدی اصلاح انتخابات و افزایش اختیارات ریاست جمهوری هم از دیگر مواردی بود که در این مجلس مطرح شد و با چالشها و اختلاف نظرات جدی همراه بود. موضوع هستهای هم همان موقع مطرح شد. برخی نمایندگان چنان مواضع تندی علیه موضوع هستهای گرفتند که آقای کروبی به عنوان رییس مجلس گفت که شما از رادیو اسراییل تندتر موضع گرفتید!
همراهی نکردن مردم با تحصن کنندگان
وی افزود: همه این موارد تنشهایی به وجود آورد که برای مجلس هفتم باعث رد صلاحیت برخی از نمایندگان وقت شد. برخی نمایندگان در اعتراض به رد صلاحیتها در مجلس تحصن کردند و تلاش کردند که مجلس را از رسمیت بیاندازند. این موضوع زمانی اتفاق افتاد که به علت زلزله بم به همراهی و همدلی احتیاج داشتیم اما با تنش و تضاد در فضای سیاسی مواجه شده بودیم. تحصن تا جایی پیش رفت که سه جلسه مجلس تعطیل شد. از ۲۳ دی تا ۱۷ بهمن تحصن ادامه پیدا کرد. سال ۸۶ آقای کروبی در اعتماد ملی گفت که علت تمام کردن تحصن عدم همراهی و اعتقاد مردم با این قضیه بود. همین باعث شد که انتخابات بعدی با مشارکت کمتری برگزار شد. حتی شورای شهر هم با مشارکت کمتری برگزار شد. چون برای آن دوره انتخابات شورای شهر هرکسی حتی متخلفان اقتصادی هم که کاندیدا شده بودند تأیید صلاحیت شدند.
آبادگران پیروز شدند
این پژوهشگر تاریخ معاصر خاطرنشان کرد: در انتخابات مجلس هفتم ائتلاف آبادگران با نگاهی اجراییتر و با حضور چهرههای متخصص وارد عمل شده و وارد شورای شهر شدند. در این شورا آقای احمدینژاد شهردار شد و در نتیجه همفکران آنها هم وارد مجلس شدند. بیست سال پیش انتخابات مجلس هفتم برگزار شد. آقای کروبی بعنوان رییس مجلس به خاطر آرا ٕ کمی که داشت، بعد از انتخابات اعلام انصراف از نامزدی کرد. قوانینی که در مجلس هفتم تصویب شد بسیار عملگرایانه بود. این قوانین در زندگی روزمره مردم تاثیر داشت. مثل موضوع سهمیه بندی بنزین، قانون مجازات اسلامی و … که استفاده متداول برای مردم داشت. در این مجلس آقای حداد عادل رییس مجلس شد. حدادعادل رییس فراکسیون اقلیت در مجلس بود. همچنین اولین رییس مجلسی بود که روحانی نبود. آقای باهنر نایب رییس شد، نایب رییس دوم هم آقای ابوترابی فرد بودند که آرای زیادی هم از شهر تهران کسب کرده بودند.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است