به گزارش صبا به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتاب «مقدمهای بر طرح تدوین دانشنامه اسناد و آرشیو» (با تکیه بر مدخلهای اسنادی و آرشیوی) به تالیف عطا احمد در سه فصل عنوان اثر و دامنه موضوعی مقالات دانشنامه، مدخلهای اصلی دانشنامه، مدخلهای تکمیلی دانشنامه و در ادامه «فهرست الفبایی مداخل اصلی و ارجاعی» تنظیم و تدوین شده است.
در پیوست این اثر، شماری از مدخلهای پیشنهادی به دلیل اشتراک موضوعی یا فرآیندی با حوزه کتابداری و اطلاعرسانی، در «دایرهالمعارف کتابداری و اطلاعرسانی» معرفی شده و در سه گروه تقسیم و تحلیل کرده و در ادامه پیوست نکتههای کلیدی مهمی برای دستاندرکاران تدوین دانشنامه در حوزه اسناد و آرشیو ارایه شده است.
این کتاب راهنمای سودمندی برای تدوین دو منبع مرجع ذکر شده در حوزه اسناد و آرشیو است. ساختار، پیشنهادها و مدخلهای ارایه شده در این اثر که بر پشتوانه علمی و تجربی استوار است، مسیر را برای دست اندرکاران و پژوهشگران هموار کرده است.
در بخشی از این کتاب مطالبی درباره اقسام سند از منظر قانونی و حقوق، انواع منابع و مواد آرشیوی و گونههای مختلف اسناد متنی، کاغذی قدیم و جدید در ایران، نام سازمانها، موسسات و مجامع آموزشی، نام سازمانها، موسسات و مجامع آرشیوی داخلی، نام سازمانها، موسسات و مجامع آرشیوی کشورها و موسسات و مجامع آرشیوی منطقهای و بینالمللی و نیز نام برجستگان صاحب اثر، نظریهپرداز یا تاثیرگذار در حوزه اسناد و آرشیو (ایرانی و غیر ایرانی) آورده شده است.
همچنین در این اثر در حوزه گروههای موضوعی ضروری به نام آرشیو ملی کشورها، عنوان قوانین و مقررات مرتبط با حوزه اسناد، اصطلاحات دیوانی گذشته، سجع مهرهای شاهان ایران و ایلخانیان تا پایان قاجاریه و نیز اسامی قدیم شهرهای ایران و کشورهای جهان پرداخته شده است.
عطا احمدی مولف کتاب «مقدمهای بر طرح تدوین دانشنامه اسناد و آرشیو» در پیشگفتار درباره چرایی نگارش این کتاب چنین آورده است: «از تاسیس سازمان اسناد ملی ایران تاکنون قریب به نیم قرن میگذرد و طی این مدت بخش متنابهی از اطلاعات میراث مستند ملی منتقل شده به آرشیو ملی، با عبور از مرحله تنظیم و توصیف و ورود اطلاعات در سامانه مجازی در دسترس کاربران قرار گرفته است. در مسیر تحقق این مهم و در طول سالهای حضور آرشیو ملی در ساحت فرهنگ ملی کشور در زمینه فرایندهای آرشیوی اقدامات ارزشمندی انجام گرفته است.»
از ارزشیابی و تعیین تکلیف نهایی پیشینههای راکد دولتی و انتقال اسناد واجد ارزش پیوسته به آرشیو ملی گرفته تا تنظیم و توصیف اسناد آرشیوی، مرمت اسناد ملی آسیبدیده و خدماترسانی به متقاضیان اطلاعات اسنادی؛ در حوزه نظری نیز در زمینه تهیه و تنظیم شیوهنامههای مربوط به روندهای کاری، تلاشهای شایستهای صورت گرفته، اما جای دو منبع مرجع آرشیوی در بین جامعه سندپژوهان و آرشیوداران (آرشیویستهای) کشور همچنان خالی است.
از این دو، یکی «اصطلاحشناسی (ترمینولوژی) اسناد و آرشیو» است که نیاز به آن، سالهاست در حوزه اسناد و آرشیو در زبان فارسی احساس میشود و در صورت تالیف و تدوین قطعا مرجع سندپژوهان و دانشجویان این رشته قرار خواهد گرفت. دیگری، «اصطلاحنامه (تزاروس) آرشیو ملی ایران» است که حضور آن در سالهای پیش میتوانست امر ذخیرهسازی و به تبع آن بازیابی اطلاعات اسناد آرشیوی را با میزان جامعیت و مانعیت افزونتری همراه سازد.
کتاب «مقدمهای بر طرح تدوین دانشنامه اسناد و آرشیو» در ۱۶۴ صفحه منتشر شده است و انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایرات با انتشار این اثر تعداد منشورات خود را به عدد ۱۵۸۱رسانده است.
علاقهمندان برای تهیه این کتاب میتوانند از طریق فروشگاه مجازی سازمان به آدرس http://bookshop.nlai.ir اقدام به خرید کنند.
انتهای پیام/
There are no comments yet