پایان داوری جشنواره موسیقی جوان در بخش دستگاهی/ کشف ۲ نابغه | پایگاه خبری صبا
امروز ۲ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۰۳:۰۱

پایان داوری جشنواره موسیقی جوان در بخش دستگاهی/ کشف ۲ نابغه

مرحله نهایی داوری جشنواره ملی موسیقی جوان در بخش موسیقی دستگاهی با داوری بخش آواز و سازهای تار، سه‌تار، سنتور، تمبک، کمانچه، عود و حفظ ردیف به پایان رسید.

به گزارش صبا، مرحله نهایی داوری چهاردهمین جشنواره ملی موسیقی جوان در بخش موسیقی دستگاهی با داوری بخش آواز و سازهای تار، سه‌تار، سنتور، تمبک، کمانچه، عود و حفظ ردیف پایان یافت.

حسین علیزاده از داوران بخش حفظ ردیف درباره کیفیت اجراها گفت: این بخش شاید سخت‌ترین بخش رقابتی باشد.

وی افزود: شرکت کنندگان در نوازندگی ساز نسبت به سال گذشته بهتر بودند اما در حفظ ردیف علی‌رغم زحمتی که کشیده بودند نمرات‌شان به حد نصاب نرسید و برنده‌ای نداشتیم. دوستان کمی حضور ذهن‌ نداشتند.

عضو هیات داوران جشنواره موسیقی جوان عنوان کرد: بخشی را انتخاب کرده بودند که باید زحمت بیشتری می‌کشیدند. آنهایی که سن کمی داشتند قابل تقدیرند. به تمام کسانی که در این بخش شرکت کردند تبریک می‌گوییم.

علیزاده در توصیه‌ای به نوازندگان بخش حفظ ردیف تصریح کرد: به نظرم حفظ ردیف برای تمرکز در موسیقی اهمیت زیادی دارد. کسی که این بخش را انتخاب می‌کند باید بداند کار سختی در پیش دارد. توصیه می‌کنم ردیف‌ها را فقط برای رقابت کار نکنند، بلکه آن را درک کنند. نوازنده با درک ردیف حضور ذهن خواهد داشت. هدف صرفا حفظ‌کردن ردیف نیست، باید بدانند چطور در موسیقی از آن استفاده کنند. بخش بداهه‌نوازی هم داشتیم، تا بدانیم درک‌شان از گوشه‌ها چیست. وقتی به مرحله درک می‌رسند، می‌توان گفت حفظ ردیف برای آن‌ها کاربرد دارد.

از سال گذشته بهتر بودند

داریوش پیرنیاکان از داوران بخش تار و سه‌تار در رابطه با کیفیت اجراها گفت: نوازندگان در بخش تار و سه‌تار از سال گذشته بهتر بودند.

وی درباره تاثیر کرونا روی کیفیت نوازندگان بیان کرد: فکر می‌کنم خانه‌نشینی باعث شده بود دوستان تمرین بیشتری داشته باشند و با آمادگی بیشتری حضور پیدا کنند. سال‌های قبل حتی نتوانستیم برای گروه سنی «ج» اول انتخاب کنیم ولی امسال خیلی خوب بودند.

عضو هیات داوران جشنواره موسیقی جوان بیان کرد: برخی دوستان تکنیک خوبی داشتند ولی از نظر ردیف‌نوازی، حس و حال و زمان‌بندی ردیف را درک نکرده‌اند و همین‌طور به صورت ماشینی چیزی می‌نوازند. این مساله باعث می‌شود جملات یادشان برود. آن‌ها فقط به تکنیک ساز توجه کرده‌اند.

پیرنیاکان ادامه داد: نوازندگی‌ها باید طوری باشد که شنونده جملات‌شان را هضم کند. وقتی سرعت بالا می‌رود مفهوم ردیف انتقال پیدا نمی‌کند. در این صورت مشخص می‌شود ردیف را فقط حفظ کرده و درک نکرده‌اند، در صورتی که ردیف باید درک شود.

وی در پایان دربارهبا نحوه برگزاری جشنواره موسیقی جوان عنوان کرد: غیر از برگزاری به صورت آنلاین راه دیگری نداریم. در دانشگاه هم به صورت آنلاین تدریس می‌کنیم. کلاس‌هایی که به صورت آنلاین برگزار می‌شود لطمه‌های زیادی خورده است. عده‌ای زندگی‌شان از راه تدریس می‌گذرد و در حال حاضر تعداد شاگردان‌شان کم شده است. از طرفی این بیماری در همه جای دنیا تاثیر بسیار زیادی بر اقتصاد گذاشته است. موضوع جانی کرونا دردناک است و مضاف بر آن موضوع اقتصادی هم وجود دارد.

بانوان می‌توانند حضور چشمگیری داشته باشند

حمیدرضا نوربخش داور بخش آواز درباره ارزیابی خود از اجراها گفت: نسبت به سال گذشته تا حدودی افت داشتیم. از گروه الف و ب به‌هیچ‌وجه راضی نبودم و در حد استاندارد خوانندگی نبود، اما در گروه ج اوضاع بهتر بود. مطمئنم استعدادهای فراوانی داریم که متاسفانه شرکت نمی‌کنند. امیدوارم این عزیزان تشویق شوند و در این جشنواره حضور پیدا کنند، به دلیل اینکه بستر بسیار خوبی برای معرفی استعدادهای جوان است و می‌تواند به پیشرفت کار و فعالیت آینده‌شان کمک کند.

وی ادامه داد: هم خانم‌ها و هم آقایانی که استعدادهای درخشانی در زمینه آواز دارند، می‌بایست در این جشنواره حضور پیدا کنند. برخی به غلط گمان می‌کنند جشنواره موسیقی جوان محدودیت‌هایی در بخش آواز بانوان دارد، و این بخش تنها مختص به آقایان است، در حالی که چنین نیست. بانوان می‌توانند حضور چشمگیری داشته باشند. در عرصه خوانندگی استعدادهای بانوان کم نیستند. البته عده بسیار کمی از بانوان در سال‌های گذشته در بخش آواز جشنواره شرکت کردند اما انتظارمان این است که حضور چشمگیرتری داشته باشند. امیدوارم سال آینده شاهد حضور پررنگ بانوان در این جشنواره باشیم.

نوربخش درباره کیفیت آثار در ایام کرونا گفت: نمی‌توانیم بگوییم کرونا تاثیری بر اجراها نداشته است و ممکن است عده‌ای به همین دلیل از حضور در جشنواره امتناع کرده باشند. موضوع مجازی برگزارشدن جشنواره خبر خوبی بود برای عزیزانی که امکان حضور در تهران و شرکت در این جشنواره را نداشتند تا استعدادهایشان را به صورت مجازی به معرض نمایش بگذارند. فکر می‌کنم سال‌های آینده می‌تواند همین روال دنبال شود و باید شاهد حضور پررنگ‌تر جوانان باشیم.

این خواننده اظهار کرد: زمانی که تاکید بر رپرتوار و ردیف می‌کنیم، معنای آن این است که یکی از ردیف‌های رسمی و ثبت‌شده آواز را باید عرضه کنند. در تمام رده‌های سنی، بخش بداهه داریم و این بخشی است که هرکسی با ذوق خود می‌تواند کاری ارایه دهد. اما زمانی که از ردیف سخن می‌گوییم، منظورمان ردیف اساتیدی همچون کریمی، دوامی و یا کسایی است، چرا که این ردیف‌ها ثبت ‌شده‌اند. اما متاسفانه عزیزان کارهایی عرضه می‌کنند که مشخص است زاییده ذهن خودشان است. خواهش‌مان این است که از ردیف‌هایی که ثبت شده و رسمیت دارد استفاده کنند و انتظار داریم در سال‌های آینده این مساله را جدی بگیرند.

وی در پایان گفت: اگر شرایط بر همین روال پیش برود، بهتر است جشنواره در سال‌های آینده هم به صورت آنلاین و از طریق فضای مجازی برگزار شود. برگزاری جشنواره موسیقی جوان در فضای مجازی باعث ایجاد محدودیت نمی‌شود.

دو نابغه زیر ۱۰ سال داشتیم

سیامک آقایی از داوران بخش ساز سنتور درباره کیفیت اجراها گفت: امسال به لحاظ کمی افت داشتیم، اما این مساله لزوما دلیلی بر افت کلیت ماجرا نبود. به نظرم چگالی کلیت کار بالاتر رفته بود. نمرات خوب زیاد داشتیم و از این بابت کار برای هیات داوران سخت شده بود.‌

وی ادامه داد: کلیت ماجرا را همیشه تحسین می‌کنم و یادآوری می‌کنم که تداوم برگزاری این جشنواره بسیار مهم است. این بهترین حالتی است که بگوییم به یاد بچه‌ها هستیم. فارغ از بحث کمیت و کیفیت، این جشنواره بهترین موقعیت است تا بچه‌ها احساس کنند دیده می‌شود.

عضو هیات داوران درباره تاثیر کرونا بر کیفیت آثار توضیح داد: رشد کیفی در بین نوازندگان احساس کردم ولی دلیل آن را نمی‌دانم. احتمالا همین که هنرجوها مدرسه نرفتند و در خانه ماندند، بی‌تاثیر نبوده است. اتفاق بامزه‌ای که مانند سال‌های قبل در جشنواره افتاد این بود که نوازندگان کم‌سن همچنان بهترینند. دو نابغه زیر ۱۰ سال داشتیم که حتی از استادان خود بهتر ساز می‌نواختند.

روی بیان موسیقی دقت بیشتری کنند

کامبیز گنجه‌ای عضو هیات داوران در بخش ساز تمبک درباره اجراهای مرحله نهایی گفت: اجراها خوب بود و با سال‌های گذشته تفاوت زیادی نداشت. انگیزه نوازنده‌های گروه الف بیشتر است و به همین دلیل بهتر هم کار می‌کنند.

وی تاثیر ویروس کرونا بر اجرای نوازنده‌ها را مثبت دانست و عنوان کرد: نوازنده‌ها در این فرصتی که داشتند به‌خوبی تمرین کرده بودند و پیشرفت آن‌ها مشهود بود. به نظرم نوازنده‌های گروه ج باید بیشتر کار کنند.

عضو هیئت داوران بخش موسیقی دستگاهی چهاردهمین جشنواره ملی موسیقی جوان به شرکت‌کنندگان توصیه کرد: نوازنده‌ها شور و علاقه‌شان را باید بیشتر کنند. همواره دانش خود را در اجرا بیشتر کنند. تکنیک‌شان خوب است فقط باید روی بیان موسیقی دقت بیشتری کنند.

گنجه‌ای در پایان اظهار داشت: این ویروس فعلاً همراه ماست و کاری نمی‌توانیم کنیم. اگر جشنواره به هر دلیلی تعطیل شود، نوازنده‌ها انگیزه‌شان را از دست می‌دهند.

برای اجراهایشان وقت گذاشته بودند

رضا پرویززاده داور بخش کمانچه درباره کیفیت اجراها گفت: نوازندگان گروه سنی ب بسیار خوب بودند و انتخاب از بین آن‌ها کار سختی بود. در گروه ج تنها ۲ نفر به این مرحله راه پیدا کرده بودند و در مقایسه با گروه ب کیفیت خوبی نداشتند. یادم است در سال‌های قبل نوازندگان گروه الف همیشه خوب بودند و به ترتیب و نسبت سن‌شان، گروه ب و ج ضعیف‌تر بودند.

عضو هیات داوران بخش ساز کمانچه درباره تاثیر کرونا بر روی جشنواره عنوان کرد: به نظرم برگزاری جشنواره در این شرایط تاثیر بسزایی بر انگیزه نوازندگان داشت. کاملا مشخص بود برای اجراهایشان وقت گذاشته بودند. ضبط فیلم و اجرای زنده شرایط نسبتا مشابه‌ای دارند ولی اجرای زنده همیشه شرایط ایده‌آل است.

وی به شرکت‌کنندگان جشنواره توصیه کرد: به نظرم نکته‌ای که برای ساز کمانچه و سازهای دیگر ضروری است، ترجمه ردیف‌ها و قطعاتی است که پیشنهاد می‌شود. گاهی ممکن است ایراد بگیرند چرا قطعه نوازنده تار را برای کمانچه در نظر می‌گیرید؟ خود این موضوع برای نوازنده کمانچه آزمونی است که چقدر روی سازش شناخت دارد.

این عضو هیات داوران در بخش ساز کمانچه گفت: اگر نوازنده‌ای‌ ‌بتواند ردیف میرزاعبدالله را کمانچه‌ای بنوازد، نسبت به نوازنده‌ای که از روی نت صبا می‌نوازد، امتیاز بیشتری می‌گیرد.

پرویززاده در پایان خاطرنشان کرد: دوستان حتما توجه کنند اگر می‌خواهند از ردیف ساز دیگری غیر از کمانچه برای سازشان استفاده کنند، تغییراتی را در نظر بگیرند و نگران اینکه نت به نت آن ردیف را بزنند، نباشند.

عودنوازی در ایران رو به پیشرفت است

حسین بهروزی‌نیا از داوران بخش ساز عود درباره کیفیت اجراها گفت: تفاوت این دوره با دوره‌های قبل این بود که برای ساز عود اجازه دادیم نوازندگان گروه سنی «ج» آزادانه برنامه‌شان را اجرا کنند. به‌نظرم تجربه بسیار خوبی بود. اگر روی سازهای دیگر نیز به همین صورت عمل شود، حرکتی به سمت حرفه‌ای‌شدن نوازندگان خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه عودنوازی در ایران را رو به پیشرفت می‌بیند، توضیح داد: جوان‌‌ها با تکنیک‌های بسیار خوب و با استعدادهای بسیار بالا مشغول فراگیری این ساز هستند و به همین دلیل فکر می‌کنم آینده درخشانی خواهند داشت.

عضو هیات داوران چهاردهمین جشنواره موسیقی جوان در بخش عود عنوان کرد: با این تجربه‌ای که امسال به دست آوردیم، فکر می‌کنم سطح اجرای جوان‌ها در سال‌های بعد بسیار بالاتر برود.

بهروزی‌نیا به شرکت‌کنندگان توصیه کرد: نوازنده‌ها حتما با استادی شناخته‌شده در تماس باشند. الزامی هم ندارد که آن استاد حتما عودنواز باشد، بلکه می‌توانند از تجربیات استادهایی که در زمینه موسیقی خبره‌اند نیز استفاده کنند.

مراسم اختتامیۀ چهاردهمین جشنواره ملی موسیقی جوان روز جمعه نهم آبان‌ماه، ساعت نُه شب از طریق صفحۀ اینستاگرام انجمن موسیقی ایران (@iranmusicassociation) به صورت مجازی پخش می‌شود.

انتهای پیام/

There are no comments yet


جدول فروش فیلم ها

عنوان
فروش (تومان)
  • تگزاس۳
    ۲۴۹/۰۱۴/۹۱۳/۴۰۰
  • زودپز
    ۱۶۹/۶۹۳/۰۲۰/۰۰۰
  • تمساح خونی
    ۱۶۸/۲۸۰/۴۲۷/۲۵۰
  • مست عشق
    ۱۲۰/۲۹۹/۷۲۰/۷۵۰
  • پول و پارتی
    ۹۰/۰۰۰/۳۵۴/۵۰۰
  • خجالت نکش 2
    ۸۶/۲۶۱/۰۰۹/۲۰۰
  • سال گربه
    ۶۴/۶۰۶/۵۹۰/۰۰۰
  • صبحانه با زرافه‌ها
    ۶۳/۶۲۰/۱۵۶/۵۰۰
  • ببعی قهرمان
    ۴۷/۸۶۸/۱۴۹/۵۰۰
  • قیف
    ۲۷/۰۲۷/۶۵۵/۱۰۰
  • مفت بر
    ۲۴/۳۷۶/۴۱۳/۶۰۰
  • قلب رقه
    ۱۳/۴۹۵/۱۴۱/۰۰۰
  • شهرگربه‌ها۲
    ۱۲/۳۹۲/۰۶۱/۵۰۰
  • شه‌سوار
    ۱۰/۶۱۵/۹۴۸/۵۰۰
  • باغ کیانوش
    ۵/۸۴۱/۳۳۹/۰۰۰
  • شنگول منگول
    ۹۹۳/۸۸۰/۰۰۰
  • استاد
    ۹۹۲/۹۳۰/۰۰۰
  • سه‌جلد
    ۳۷۶/۰۳۰/۰۰۰
  • نبودنت
    ۲۴۲/۰۲۰/۰۰۰
  • شبگرد
    ۱۷۹/۹۶۰/۰۰۰