به گزارش صبا به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، هانیه گرائیلی مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و روابط بینالملل سازمان اسناد و کتابخانههای ملی ایران گفت: تعلق داشتن به آحاد جامعه، توجه به اقشار مختلف، دسترسی عادلانه به امکانات و ایجاد فرصتهای برابر برای همگان در حدود و منطبق بر حوزه های ماموریتی، یاعث شد تا جشنواره «بریلفا» در سازمان اسناد و کتابخانه ملی راه اندازی شود که از مهمترین شاخصههای یک سازمان یا نهاد در تراز ملی است.
وی ادامه داد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به مثابه حافظه ملی تمامی ایرانیان است و یکی از قطبهای مهم فرهنگی کشور در تراز ملی به شمار میرود و به دلیل همین نوع نگاه، همواره سعی کرده است در راستای توجه به اقشار مختلف جامعه، فراهم آوردن شرایط مناسب و دسترسی عادلانه به منابع و ایجاد فرصتهای برابر برای همگان، در حدود حوزه ماموریتی خود گام بردارد.
مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و روابط بینالملل سازمان اسناد و کتابخانههای ملی ایران اظهار کرد: دسترسی عادلانه به منابع اطلاعاتی و تلاش در ایجاد امکان برابر برای افراد با نیازهای ویژه از جمله افراد با آسیب بینایی، مستلزم اتخاذ برخی سیاستهای ویژه و کاربست مکانیزمها و راهبردهای جایگزین متناسب با شرایط این افراد است. در این میان خط بریل به عنوان خط رسمی این قشر، از سوی سازمان ملل متحد و بسیاری دیگر از سازمانها و نهادهای بینالمللی رسمیت یافته و بر آن تاکید شده است.
وی عنوان کرد: در همین راستا کتابخانههای ملی ایران به واسطه کار ویژهها و حوزههای ماموریتی خود، همتراز با فعالیتهای جهانی، برای حفظ، گسترش، کارآمدسازی و راهحلیابی مشکلات بریل فارسی برای دسترسپذیری بهتر و فراگیر نابینایان کشور به منابع اطلاعاتی فعالیتهایی را به انجام رسانده و پروژه ملی «بریلفا» را کلید زد.
گرائیلی بیان کرد: نخستین دوره جشنواره ملی «بریلفا» به عنوان وجه اجرایی این پروژه، سال گذشته در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد. در طول برگزاری این جشنواره، از ارسال آثار تا زمان برگزاری و در نهایت بازخوردهایی که دریافت شد، نسبت به مشکلات این حوزه آگاه شدیم که یکی از مشکلات اصلی در زمینه خط بریل، ساحت تصمیمسازی است. به این معنا که تاکنون مشکلات و مسایل مربوط به بریل در ایران و امور مرتبط با آن، محدود و متوجه سازمان بهزیستی بوده است. این درحالی است که وظایف و کارویژههای متعددی را برای دستگاههای مختلف فرهنگی کشور در این زمینه به تناسب حوزههای ماموریتیشان میتوان متصور بود که باید در سیاستگذاریها و تصمیمسازیهای این دستگاهها به تناسب وظایف و خدمات هر یک، نابینان و به تبع آن، بریل نیز مدنظر قرار گیرد.
برآورده شدن نیازهای اطلاعاتی نابینایان به شکلی بهینه و در روندی تسریعی
وی تصریح کرد: یکی از کارویژهها و اهداف اصلی پروژه ملی «بریلفا» در کنار حفظ، گسترش و نهادمندسازی بریل در ایران، شناسایی و احصا مشکلات بریل، عوامل مرتبت بر این مشکلات، راهحلیابی برای آنها و ایجاد فضای همافزا برای تشریک مساعی و نقشآفرینی دستگاههای مختلف ذیربط در راه برونرفت از مشکلات موجود است که در صورت همافزایی و توجه دستگاههای مختلف فرهنگی کشور در چهارچوب حوزههای ماموریتی خود، به برونرفت از مشکلات پیشروی بریل و نقشآفرینی در این حوزه، میتوان شاهد دسترسی بهتر، فراگیر و کارآمدتر افراد با آسیب بینایی به منابع اطلاعاتی و برآورده شدن نیازهای اطلاعاتی این قشر به شکلی بهینه و در روندی تسریعی بود.
مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و روابط بینالملل سازمان اسناد و کتابخانههای ملی ایران افزود: در این سلسله گزارش که به عنوان وجه مطالعاتی پروژه ملی «بریلفا» به شمار میرود، در کنار شناسایی موشکافانه و احصای مسایل و چالشها در هر یک از ابعاد مختلف بریل در ایران، به فراخور موضوع و متناسب با حوزههای ماموریتی دستگاههای ذیربط برای حل، تقلیل و برونرفت از این چالشها و مشکلات و توصیههای سیاستی پیشنهاداتی ارایه شده است.
گرائیلی در پایان خاطرنشان کرد: یکی از حوزههای مرتبط با خط بریل در ایران مسایل و مشکلات مربوط به چاپ و نشر قرآن بریل در کشور است. قیمت بیش از یک میلیون تومانی هر نسخه از قرآن بریل، وجود غلط در برخی از قرآنهای چاپ شده در کشور، نبود نظارت مستمر و منسجم بر چاپ قرآن بریل در ایران، انطباق نداشتن با رسمالمصحف، حجیم بودن و چندجلدی بودن قرآنهای بریل، دسترسی نداشتن مناسب نابینایان به قرآن بریل چه به صورت شخصی و چه در محیطهای مختلف، از جمله مشکلات و مسایل است.
انتهای پیام/
There are no comments yet