به گزارش صبا به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سید محمد بهشتی رییس سابق سازمان میراث فرهنگی کشور، عضو هیات مدیره شورای عالی معماری و شهرسازی و عضو پیوسته فرهنگستان هنر در شصتمین برگ از پویش کتابخوانی ملی گفت: پویش کتابخوانی ملی جامعه را هدایت میکند به این سمت که اوقات فراغت خود را به کتابخوانی اختصاص دهند و به این ترتیب بهترین بهرهمندی را از زمان خود ببرند.
بهشتی افزود: از مهمترین شروط بهرهمندی از این پویش ملی، اختصاص بخشی از زمان خود به مقوله کتابخوانی است و باید این نکته را در نظر داشته باشیم که اتفاقا هر کتابی را مطالعه نکنیم، زیرا با مطالعه بسیاری از کتابها، از کتابخوانی منصرف میشویم. بنابراین لازم است کتابی مطالعه شود که با خود روشنایی اثربخشی را پدید آورد و در آن روشنایی عطش کتابخوانی افزون شود.
عضو پیوسته فرهنگستان هنر عنوان کرد: اگر امروز دچار بحران کرونا نمیشدیم و اوقات فراغت بیشتری نداشتیم، شاید سراغ برخی از کتابها نمیرفتیم. تمرینی که در طول مدت شیوع ویروس کرونا انجام دادهام این است که یک بار دیگر «مثنوی معنوی» و «گلستان» سعدی را مرور کرده و در تلاش هستم سراغ «بوستان» سعدی و «کلیات» سعدی نیز بروم.
وی اظهار کرد: معمولا اطلاعات جامعه ما حتی قشر تحصیل کرده درباره «گلستان» سعدی مربوط به همان مطالبی میشود که در کتابهای درسی مدارس خواندهاند و به همان اکتفا میکنند و تصورشان این است با مطالعه بخش اندکی از «گلستان» سعدی در کتابهای درسی به اشعار این شاعر پرآوازه اشراف دارند، اما این سیری کاذب است. بیتردید کتابهایی مانند «مثنوی»، «گلستان»، «بوستان» و به طور کلی کتابهای کلاسیک ما حتما باید خوانده شوند، بیتردید این مهم با اثرات بسیار مثبتی در افراد همراه است.
رییس اسبق سازمان میراث فرهنگی کشور بیان کرد: محتوای این کتابها میتواند به شخصیت وجودی افراد غنا ببخشد، از معرفت و حکمتی که در محتوای این آثار وجود دارد میتوان بهرهمند شد، ضمن اینکه مطالعه این کتابها دایره لغات افراد را گسترش میدهد، شیوه سخن گفتن را تصحیح و بسیاری از سوتفاهمهایی که درباره زبان فارسی داریم را مرتفع میکند.
مطالعه کتابهای کلاسیک فارسی در ابتدا به نظر دشوار میآید
بهشتی تصریح کرد: بسیاری مواقع تصور این است که زبان فارسی زبان ناکارآمدی برای اینکه مسائل امروز ما را حل و فصل کند، است زیرا برداشت از زبان فارسی همین زبان محاوره روزمره است، در حالی که چنین نیست و زمانی که با متون کلاسیک ارتباط برقرار کنیم میتوانیم شیرینی زبان را فارسی را با همه وجود درک کنیم.
وی ادامه داد: مطالعه این کتابها میتواند ساز وجود ما را نسبت به وجوه فرهنگی یا استعدادها و ظرفیتهای فرهنگی خودمان کوک کنند، به دلیل اتفاقهایی که در طول تاریخ افتاده است در مواقعی ساز وجود ما به لحاظ فرهنگی از کوک خارج میشود و کتابهایی چون «گلستان»، «مثنوی» و متون شبیه به این آثار موجب میشود، ساز فرهنگی ایرانیان کوک شود.
عضو هیات مدیره شورای عالی معماری و شهرسازی تاکید کرد: در ابتدا مطالعه این کتابها به نظر دشوار است اما خوشبختانه در فضای مجازی فرهیختگان متعددی هستند که این متون را کامل خواندهاند و فایل صوتی آن را در دسترس همگان قرار دادهاند، خوب است که افراد فقط شونده نباشند و همزمان با گوش فرا دادن به صوت، متن کتاب را نیز پیش روی خود داشته باشند، این یک توصیه است من خودم نیز به این شیوه عمل کردهام و سود و بهره زیادی بردهام. تلاش دارم تا زمانی که بحران کرونا همچنان وجود دارد به این شیوه ادامه دهم.
بهشتی درباره کتاب پیشنهادی خود عنوان کرد: یکی دیگر از کتابهایی که خواندن آن را توصیه میکنم «زمین انسانها» نوشته آنتوان دو سنتاگزوپری است. از خواندن این کتاب لذت زیادی بردم و شاید بیش از ۱۰۰ جلد از این کتاب را خریداری کردم و به دیگران هدیه دادم
او خاطرنشان کرد: مطالعه «زمین انسانها» پنجرهای بر روزمره زندگی انسان و کمک میکند با چشمانی باز به خود و زندگی بنگریم و به سادگی از کنار مسائل عبور نکنیم. در مطالعه این کتاب سعی کردم از نگاه سنتاگزوپری بهرهمند شوم البته تا حدودی هم در این باره موفق بودهام به طوری که تلاش کردم هرآنچه که در زندگی روزمره رخ میدهد را جستجو کنم و گوهر وجودی آن اتفاق را پیدا کنم و آن را صیقل دهم و با تلالو آن، محیط پیرامون خود را روشن کنم.
بهشتی شیرازی در پایان تاکید کرد: توصیه من این است که افراد هر کتابی را مطالعه نکنند و شاید این سوال مطرح شود که ما چگونه کتاب بخوانیم. من معتقدم در اینباره لازم است به توصیههای اهل نظر و فرهیختگان باید دید این افراد چه توصیههایی دارند. این افراد خواندنیها را معرفی میکنند و توصیه میکنند در کجاها تامل و تفکر کنید. شاید بدون این راهنماها افراد دچار غول بیابان شوند، چراکه ندای غول بیابان باعث گمگشتگی و فنا میشود در این زمینه کتابهایی هستند که مصداق غول بیابان هستند و در اینباره فرهیختگان می توانند راهنمای خوبی باشند.
انتهای پیام/
There are no comments yet