موسیقی در ایران مافیازده است/ عرصه را به موسیقی پاپ واگذار کرده‌ایم | پایگاه خبری صبا
امروز ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ ساعت ۰۴:۱۴
رضا مهدوی در گفتگو با صبا:

موسیقی در ایران مافیازده است/ عرصه را به موسیقی پاپ واگذار کرده‌ایم

رضا مهدوی می‌گوید مافیا در همه سطوح اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی نفوذ کرده و همین امر در موسیقی نیز نمود پیدا کرده است.

رضا مهدوی نوازنده، کارشناس و پژوهشگر موسیقی درباره فعالیت این روزهای خود به خبرنگار موسیقی خبرگزاری صبا گفت: کارهای روتین هر روزه را انجام می‌دهم ضمن آنکه تدریس موسیقی هم همچنان در جریان است.

این کارشناس مسائل فرهنگی درباره وضعیت فعلی موسیقی بیان کرد: موسیقی در ایران همیشه با فراز و فرودهای زیادی همراه بوده و روزی حال موسیقی خوب و روزی بد است و این حال بستگی به این دارد که با موسیقی چگونه رفتار شود و موسیقیدانان بر حسب نوع رفتار با موسیقی چه واکنش‌هایی از خود نشان بدهند. وقتی شرایط برای انجام فعالیت‌های هنری مساعد باشد طبیعتا موسیقیدانان دست به خلاقیت می‌زنند و آثار ماندگاری خلق می‌کنند اما وقتی اوضاع موسیقی از هر جهت از جمله بودجه، حمایت، کارشناسی‌ها و ممیزی‌ها خوب نباشد طبیعتا آثار یک بار مصرف تولید خواهد شد؛ همانند آثار مناسبتی این روزها که با بودجه‌‎های هنگفت دولتی، توسط نهادهای مختلفی عرضه می‌شود اما به تعداد انگشتان دست هم شنونده ندارند و کسی که ثانیه‌های اول کار را گوش می‌دهد وقت نمی‌گذارد تا ۵ دقیقه کل اثر را گوش بدهد.

چیزی که امروزه وجود ندارد احساس است

وی با اشاره به اینکه بهتر است شرایط عمومی موسیقیدانان درست شود تا آنها با خمیرمایه وجود خود آثار درخشانی را در گونه‌ها و ساحت‌های مختلفی تولید و عرضه کنند، اظهار کرد: ما به اندازه کافی در زمینه موسیقی پژوهش داشته‌ایم و کتاب‌های معتبر تالیفی و ترجمه شده در این وادی در دسترس است و در این زمینه کمبودی نداریم. موسیقیدانان گذشته ما دانش کافی داشتند و امروز هم این دانش وجود دارد اما چیزی که امروزه وجود ندارد احساس است. متاسفانه نسل امروز بیشتر به دنبال سرعت و نه محتوا است. نسل امروز به دنبال تکنیک، ریتم و تمپو است اما در هر صورت هیچگونه کم‌کاری از سمت موسیقیدانان نیست و باید محیط پیرامون هنرمندان مساعد باشد تا آنها در آرامش دست به خلق اثر بزنند.

این نوازنده و ناشر موسیقی با اشاره به اینکه درصد اندکی از موسیقیدانان ما چهره هستند و جایگاه ویژه دارند و کنسرت‌های آنچنانی داخل و خارج کشور برگزار می‌کنند، افزود: بقیه موسیقیدانان چه تحصیلکرده و چه آنهایی که دانش تجربی دارند و حتی سرشناس هم هستند وضعت خوبی ندارند. این شامل حال برخی از خوانندگان موسیقی پاپ و سنتی هم می‌شود که برخلاف تصور بسیاری این دوستان هم زندگی خوبی ندارند و درگیر معیشت روزانه خود هستند. اوضاع کرونا هم این وضع را تشدید کرده و عملا کنسرت‌ها لغو شده و بسیاری از آموزشگاه‌های موسیقی ورشکست شدند و دولت باید همانند دیگر ممالک هنر را مورد عنایت ویژه قرار دهد و ضررهای وارده به این بخش را جبران کند.

وی در پاسخ این پرسش که فکر می‌کنید در دولت آینده اوضاع موسیقی سر و سامان خواهد گرفت و به نظر شما این مهم در کوتاه مدت شدنی است، اظهار کرد: ما همیشه امیدوار بودیم و هستیم و امید داریم دولت جدید به مقوله هنر به صورت جدی نظر داشته باشد. دولت اگر اراده کند در کوتاه‌مدت هم این اوضاع قابل حل است، اگرنه که این پروسه را موکول به ۸ سال آینده خواهد کرد.

مهدوی در پاسخ این پرسش که موسیقی آیینی و سنتی ما تا چه اندازه خود را با سرعت و شتاب زندگی امروزه وفق داده است، عنوان کرد: موسیقی آیینی، سنتی و محلی و نواحی ما با لحظه‌لحظه‌های مردم عجین بوده، هست و خواهد بود چراکه این موسیقی از لحظه تولد و با لالایی‌ مادران همچون خون در رگ کودکان و مردم این سرزمین جریان داشته است. گرچه فراوانی و تنوع این موسیقی‌ها زیاد است ولی متاسفانه توجهی به آن نمی‌شود و تنها سالی یک‌بار جشنواره‌هایی سردستی و بیلان پرکنی برگزار می‌شود که تبلیغات زیادی و مخاطبی ندارد. این اشتباه های مدیریتی است که این نوع موسیقی پربار ایران را مغفول کرده و خیلی‌ها فکر می‌کنند دوره موسیقی سنتی و محلی تمام شده و باید به دنبال کارهای مدرن بود در صورتی که اینگونه نیست. در هر شرایطی و در هر جایگاهی و در هر مملکتی سنت‌ها و آیین‌های ملی، دینی و محلی خاستگاه خاص خودش را دارد به شرط آنکه مثل موسیقی‌های دیگر همچون موسیقی پاپ تبلیغات لازم انجام شود.

موسیقیِ پاپ بی‌هویت امروزی تاثیر مخربی بر گوش مخاطبان گذاشته است

این کارشناس موسیقی با اشاره به اینکه موسیقی پاپ گوش مردم را خراب کرده است و  در آموزش و پرورش تنها بخش نظری آشنایی موسیقی داریم، اضافه کرد: اگر بچه‌ها سرودخوانی درستی داشته باشند و با موسیقی به طور عملی و به شکل درست آشنا شوند و کارشناسان موسیقی به مدارس دعوت شوند حداقل همانند قبل انقلاب سرودها درست خوانده خواهد شد. وقتی در مدارس، خانه‌ها و ماشین‌ها موسیقی‌های نادرست داخل و خارج از کشور شنیده شود طبیعی است که مردم با موسیقی آبا و اجدادی و سرزمین خودشان بیگانه می‌شوند. متاسفانه در رادیو و تلویزیون نیز کمتر به موسیقی دستگاهی و سنتی پرداخته می‌شود؛ گرچه رادیو کمی بیشتر و بهتر به این قضیه می‌پردازد. موسیقی پاپ بی‌هویت امروزی تاثیر مخربی بر گوش مخاطبان گذاشته و اشعار و ترانه‌ها و موسیقی‌ها عموما برداشت از غربی‌ها است که در اینجا کاور می‌شود و در حقیقت این نوع موسیقی مصرفی و لحظه‌ای است.

به گفته وی، از همین امروز هم دیر نیست و می‌توان زنگار گوش‌ها را پاک و به راه درست هدایت کرد.

مهدوی با بیان اینکه مافیای موسیقی این هنر را تنزل و تحت تاثیر خودش قرار داده است، عنوان کرد: مافیا در همه سطوح اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی وجود دارد و متاسفانه کشور ما کشور مافیازده‌ای شده و همین امر در موسیقی نمود پیدا کرده و در ابعاد مختلفی شاهد آن هستیم که باید درصدد رفع آن برآمد.

سعید حضرتی

انتهای پیام/

هنوز دیدگاهی منتشر نشده است


آخرین اخبار

پربازدیدها