به گزارش خبرنگار صبا، نشست رسانهای اعضای هیات رییسه شورای عالی خانه هنرمندان ایران صبح امروز سهشنبه ۳ اسفند ماه برگزار شد.
در این نشست ایرج راد رییس شورای عالی خانه هنرمندان، حمیدرضا نوربخش نایب رییس، امیر راد و روانبخش صادقی از اعضای هیات رییسه حضور داشتند.
ایرج راد در ابتدای این نشست عنوان کرد: ما معمولا به جای اینکه تلاش داشته باشیم به سمت جلو حرکت کنیم دنبال این هستیم که اتفاق خوب گذشته را هم خراب کنیم و دوباره باید تلاش کنیم که به جای قبلی بازگردیم. متاسفانه در این حاشیهها اصل موضوع یعنی فرهنگ و هنر فراموش میشود. یکی از قضایایی که ما مدتهاست با آن موجهایم همین مالیات هنرمندان است. همه میدانیم که فرهنگ و هنر باید از سمت دولت شکل حمایتی داشته باشد زیرا تاثیر مستقیمی در تمام عرصههای جامعه دارد.
او ادامه داد: ما اکنون مجدد با این مساله حذف معافیت مالیاتی مواجه هستیم. این درآمد سالانه ۲۰۰ میلیون تومان که اعلام کردهاند را اگر تقسیم کنیم ماهانه چیزی حدود ۱۶ میلیون تومان میشود.
رییس هیات مدیره خانه تئاتر خاطرنشان کرد: هنرمند درآمد مستمر ندارد و کارمند نیست که درآمد ثابت داشته باشد. به طور مثال اگر یک هنرمند تئاتر در یک سال هم تئاتر بازی کرده باشد هم سینما، هم سریال و هم دوبله کار کرده و حدود ۳۵۰ میلیون درآمد داشته باشد باز هم مجبور است این درآمد را تقسیم و ذخیره کند برای سالهای بعد زیرا اگر در ادامه نتواند کار کند اداره مالیات و بیمه بیکاری هزینه زندگی او را در ایام بیکاری نمیپردازند. ضمن اینکه هنرمند در یک دوران خاص جایگاهی برای کسب درآمد دارد و بعد دیگر توان کار ندارند.
این هنرمند پیشکسوت اظهار کرد: اگر قرار باشد این طرح عملی شود باید با تحقیق و کارشناسی انجام شود. تمام هنرمندان در وضعیتی نیستند که درآمد بالایی داشته باشند و شاید عده کمی در سال درآمد بالایی کسب کنند و آیا ارزش دارد که چنین فشاری به جامعه هنری کشور وارد شود؟
او در ادامه تشریح کرد: به طور مثال اگر قرار باشد یک تئاتر روی صحنه برود نه تنها هیچ حمایتی از آن صورت نمیگیرد بلکه سالنهای دولتی ۲۰ درصد از فروش بلیت را برای هزینه سالن برمیدارند، ۵ درصد برای فضای الکتریکی سالن و ۵ درصد مالیات بر ارزش افزوده دریافت میکنند یعنی هنرمندان این مالیات را پرداخت میکنند.
ایرج راد در پایان با بیان اینکه با تحقق این طرح به خانهها و انجمنهای هنری لطمه میخورد، گفت: حتی در سینما هم وقتی فیلمی پرفروش میشود یعنی تهیه کننده پول هنگفتی برای آن سرمایهگذاری کرده است و باید بازگشت سرمایه داشته باشد تا همان پول را دوباره برای فرهنگ و هنر سرمایهگذاری کند یا مثلا یک نقاش مگر در سال چند اثر نقاشی میفروشد؟ نباید فقط چند هنرمند شاخص را مدنظر قرار داد.
حمیدرضا نوربخش در ادامه این نشست بیان کرد: صنوف و جامعه هنری ما وقتی این خبر منتشر شد که عدهای دنبال حذف معافیت مالیاتی هستند از بیان این مساله نگران شدهاند زیرا این موضوع منجربه تعطیلی بسیاری از فعالیتهای هنری خواهد شد و باید به فکر درآمدزایی از راهاای دیگری باشند و این باعث تنزل آثار هنری میشود.
او ادامه داد: باید دوستانی که دنبال طرح حذف مالیاتی هنرمندان هستند رصد کنند که از این هزاران نفری که در عرصه فرهنگ و هنر کشور مشغول فعالیت هستند، چند نفر را واقعا از نزدیک میشناسند که درآمد زیادی دارند. باید به این فکر کنند که اگر جریان فرهنگ و هنر را مسدود کنند چه اتفاقی برای جامعه رخ می دهد.
مدیرعامل خانه موسیقی تصریح کرد: در این دو سال که به دلیل شیوع کرونا مردم باید در خانه میماندند اگر تولیدات فرهنگی و جریان فرهنگ و هنری نبود فجایعی در خانوادهها رخ میداد. مگر این مالیاتها چه برآوردی برای دولت خواهد داشت.
نوربخش در پایان با بیان اینکه اکنون همگرایی در عرصه هنر کشور و خانه هنرمندان ایران ایجاد شده است، گفت: در مجموع همه دنبال این هستند که تعاملی در این رابطه رخ دهد و خوشبختانه دولت و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم حامی معافیت مالیاتی هنرمندان هستند و این مایه امیدواری ماست. همچنین ما چندینبار خواستار دیدار با آقای قالیباف بودیم که هنوز این انر محقق نشده است.
امیر راد طی سخنانی اظهار کرد: در حوزه هنر مسائل مشترکی وجود دارد که این مساله در حوزه موسیقی،تئاتر، هنرهای تجسمی و سینما به طور مشترک وجود دارد.
او افزود: مشکلی که این روزها ایجاد شده این است که دوستان عدهای از هنرمندان را میشناسند که درآمد خوبی دارند و آن را به همه هنرمندان تعمیم دادهاند و نباید براساس این خبرهای محدود و معدود این طرح را پیش ببرند.
رییس انجمن نقاشان ایران اظهار کرد: وظیفه هنرمندان در جامعه فرهنگسازی است و ما نمیتوانیم هنر و هنرمند را از جامعه جدا کنیم و به همین دلیل هم هست که در دنیا برای این بخش معافیتهایی درنظر میگیرند و همواره رویکرد حمایتی دارند
این هنرمند اضافه کرد: ما به عنوان یک شهروند اگر درآمد مکفی داشته باشیم موظف به پرداخت مالیات هستیم اما برخی هنرمندان حتی برای تامین مواد اولیه آثار خود در حوزه تجسمی دچار مشکل هستند و باید این مسائل را بررسی کنند.
امیر راد در پایان گفت: انجمنهای تجسمی هم بلافاصله این مطالبه را در قالب کارزاری به آقای قالیباف اعلام کردند و امیدواربم نهایتا این مسیر منجربه این شود که دوستان در مجلس نگاهشان را موسعتر کنند و با دیده باز به این مسائل نگاه کنند و کار کارشناسی انجام دهند. ما مخالف مالیات دادن نیستیم بلکه این کار باید به صورت درست و کارشناسی انجام شود. ما هم میتوانیم در این طرح به دوستان مشورت دهیم زیرا تبعات فرهنگی دارد که در جامعه به صورت بلندمدت خود را نشان میدهد.
روانبخش صادقی به عنوان دیگر سخنران این نشست عنوان کرد: نمایندگان مجلس بیخبر نیستند که اکنون اهالی زیادی از هنر و سینما درگیر مشکلات معیشتی روزمره هستند. این برایم عحیب است که باتوجه به شرایط کرونا که هنرمندان وضعیف بدی داشتند و تازه از کمکم این وضعیت خارج میشوند ناگهان این موج روانی جدید ایجاد شد. مگر این برآورد مالی چقدر است که این بار روانی را به هنرمند وارد کنیم تا روی اثرش هم تاثیر بگذارد؟
او در ادامه مسالهای مطرح کرد: آیا شما روی نظام صنفی هنر کار کردید؟ چند سال است که این لایحه در مجلس سرگردان است. اشکالی ندارد میگوییم از همه هنرمندان مانند سایر اقشار جامعه مالیات بگیرید اما اولش قانون نظام صنفی هنر را ایجاد کنید. آیا هنرمندان مانند کارمندان دولت، حق مسکن و حق اولاد دارند؟ در دوران کرونا بسیار این موضوع دیده شد که خیلی ها زمین خوردند و برخی هنرمندان محتاج مبالغ اندک بودند.
این عضو خانه سینما بیان کرد: ۲۱ شهریور ماه جلسه ای با اهالی سینما جلسه ای با آقای قالیباف داشتیم که در آنجا اعلام کردند که یک ماه بعد در سه محور که یکی از آنها مالیات بود اصلاح و بررسی خواهیم داشت و سوال من این است که اصلاح و بررسی آنها حذف معافیت مالیاتی هنرمندان بود؟
صادقی در پایان با اشاره به اینکه این مساله باید از نظر اجتماعی و علمی بررسی شود، گفت: ما معتقدیم الان وقتش نیست وارد این مباحث شد بلکه اگر قرار است مالیات بگیرند، باید برسی شود حمایتها مانند بیمه بیکاری هنرمندان درنظر گرفته شود و از همه مهمتر بار روانی و استرس این موضوع است که به اهالی هنر وارد شده و قطعا آثار هنری هم در این صورت افت میکند.
ایرج راد در ادامه در پاسخ خبرنگاری گفت: مشکل از شناخت کم مسئولان ما نسبت به مسائل و مشکلات هنرمندان و مشکلات آنها است. آیا نمایندگان مجلس به یک تئاتر رفتهاند؟ یا به دیدن فیلم یا کنسرت رفتهاند؟ آیا به نمایشگاه نقاشی سر زدهاند؟ باید دید تعریفشان از هنر چیست. متاسفم که میگویم اما هنوز برخی از این دوستان، بازیگر را به شکل مطرب نگاه می کنند. در این جامعه دانشکده هنر داریم و برای هنر این ارزش علمی قائل شده است اما هنوز ایندیدگاه وجود دارد که هنر فقط برای سرگرمی است و هنرمندان آدمهای موجهی نیستند. بارها گفته ام، ما این تعداد کانال مختلف تلویزیونی داریم اما از هیچکدام در ماه یک تئاتر پخش نمیشود یعنی ارزشی برای تئاتر قائل نیستند. به اعتقاد من اگر این شناخت وجود داشته باشد برخورد با مسائل فرهنگی و هنری برخورد نمیشود.
نوربخش در ادامه خاطرنشان کرد: تلاش ما درحد همین نشست های رسانه ای و دیدار با برخی مسئولان و دولتمردان است و باید تلاش کنیم کمی ذهن مسئولان ما نسبت به این حوزه روشن شود. به نظر من متولی امر فرهنگ در کشور ما وزارت فرهنگ و ارشاد است و وظیفه پارلمانی آنها این است که این مسائل را برای نمایندگان مجلس روشن کنند. آیا نمایندگان مجلس به این فکر کردهاند که دوتارنواز خراسانی ما چطور پول درمیآورد؟ همچنین بحث کپی رایت را باید جدی بگیرند و حقوق پدیدآورندگان اثر به رسمیت شناخته شود و صداوسیما آثار را بدون اجازه صاحب اثر پخش نکند. اگر این اتفاق بیافتد یک هنرمند با یک اثر موفق سالها می تواند زندگی کند و در این صورت مالیات هم میپردازد.
ایرج راد در پایان این نشست درباره مشکلات مالی خانه هنرمندان ایران تشریح کرد: درباره پرداخت حقوق کارکنان خانه هنرمندان سعی شد به نوعی با هم کنار بیاییم و کارمندان پذبرفتند با یک دوم حقوق یا شیفتهای کاری مختلف این خانه را سرپا نگه دارند. اکنون هم در وضعیت خوبی نیستیم و باز هم این احتمال وجود دارد که خانه هنرمندان تعطیل شود. بخشی از درآمد ما کمک های شهرداری و کمکهای کم وزارت ارشاد است و رستوران و کافیشاپ و مغازه نیز درحدی نیستند که کفاف هزینه های ما را بدهند و در زمان کرونا این مکان ها تعطیل هم شدند و ما بودجه تعریف شده ای نداریم. خانه هنرمندان اگر با همین وضع جلو برود شاید تا اوایل تابستان تعطیل شود زیرا عاشقان هنر و حتی کارمندان اینجا تاکنون این مکان را سرپا نگه داشتهاند.
انتهای پیام/
There are no comments yet