نمایش های مذهبی هم، هزینه های خودش را دارد و مردم باید این واقعیت را بپذیرند و مشارکت کنند.

تالار مرکزی شهر قم از ۲۰ مهرماه ساعت ۱۸:۳۰ میزبان نمایش «خورشید کاروان» نوشته مهدی متوسلی با کارگردانی سید جواد طاهری شده است. سید محمدجواد طاهری، علی فرحناک، سید حمید لاجوردی، سید محمد حسینی، و مهدی رکنی در این نمایش بازی می کنند.
به بهانه این اجرا با سید جواد طاهری کارگردان این نمایش گفتوگویی انجام داده ایم که می خوانید:
طاهری در رابطه با ساختار و متن نمایش «خورشید کاروان» به صبا گفت: «خورشید کاروان» بیست و هفتمین سالی است که اجرا می شود. این نمایش توسط گروه های مختلف داخل و خارج از کشور روی صحنه رفته است.
در سالیان گذشته کارگردانی سلسله نمایش های «خورشید کاروان» که توسط موسسه فرهنگی «فدک» تهیه شده است، به عهده حسین مسافرآستانه و محمود فرهنگ بود.
متن نمایشنامه «خورشید کاروان» را یک آیین سوگوارانه برای ایام عاشورا می دانم. از لحاظ حسی، فضای دراماتیک تعزیه وار دارد. با اینکه سال ۷۷ بازیگر این نمایش بوده ام، تصمیم گرفتم این متن را کارگردانی کنم و کمی نگاه متفاوت داشته باشم تا نمایشنامه به ساختار دراماتیک نزدیک تر شود.
او درباره روند اجرا در شهرهای دیگر خاطرنشان کرد: از ۲۰ مهرماه در تالار مرکزی شهرستان قم در حال اجرا هستیم. پیشنهادهای دیگری برای اجرای این تئاتر داریم که بعد از اتمام اجرا در قم، به شهرستان های دیگر می رویم. این نمایش در تهران هم توسط گروه فرهنگی «فدک» با بازیگران قدیمی و با فرم قبلی این نمایشنامه قرار است، در تالار اندیشه حوزه هنری روی صحنه برود. ما اجرای شهرستان ها را پیش رو داریم تا به تهران برسیم.
کارگردان این اثر درباره دلایل اجرای این نمایش افزود: داستان این نمایشنامه در رابطه با کاروان اسرای کربلاست که به سوی شام می آیند. فرماندهان سپاه اشقیا به مدت یک شب در دیری توقف می کنند که به نام دیر راهب معروف می شود. این رخداد در تاریخ و در بهارالانوار هم قید شده است. راهب نصرانی که در این دیر شاهد این اتفاق است، سئوال می پرسد که: این سرهای بریده برای چه کسانی ست؟! این کودکان متعلق به کیستند؟ و این خاندان چه کرده اند که این طور با آنها برخورد شده است؟ در نهایت به یک مکاشفه ای می رسد و پی به اصل و نسب کاروان عاشورا می برد. درخواستی مطرح می کند که تمام ثروت و هرچیزی را که در این دیر دارد به اشقیا بدهد یک شب تا سپیده صبح سر را به امانت گیرد. راهب تا سپیده صبح شروع به واگویه درونی با سر می کند. در نهایت به صورت غیرمستقیم اشاره می شود به مظلومیت و معصومیت این خانواده که منجر به اسلام آوردن راهب می شود. راهب درمی یابد ادامه دهنده دین مسیح که در کتاب مقدس به نام های الیای مقدس، شبر و شبیر آمده از این خانواده هستند و به وعده مسیح که در کتاب مقدس آمده پی می برد و ایمان می آورد . این کلیت داستان است.
او درباره وضعیت نمایش ها در قم و مشکلاتی که سر راه یک کارگردان برای اجرا وجود داردتوضیح داد: بعد از ۴۰ سال یک تالار نمایش در قم ساخته شده است. ظرفیت این تالار ۶۰۰ نفر است و امکانات بسیار خوبی دارد. از لحاظ بعد تبلیغاتی، افتتاح این تالار با نمایش « خورشید کاروان» کاری عاشورایی و بدون حضور مسئوولان و روبان پاره کردن بوده است و با اجرای یک نمایش این تالار افتتاح شد.
وی افزود:وضعیت تئاتر در قم به خاطر محدودیت های سالن و امکانات موجود، مانند تمامی شهرستان ها در یک سری معذوریت گیر افتاده و بودجه و سایر محدودیت هایی که هر شهرستانی، خاصه برای خودش دارد. اعتقاد ما بر این است که قم می تواند پایگاه تولید نمایش های مذهبی و دینی باشد. باتوجه به اینکه محوریت حوزه علمیه در قم هست و این موضوع دید مذهبی به این شهر داده است، چقدر بهتر می شود که پیوندی بین هنر دینی و مسائل فقهی و اسلامی ایجاد شود. هم آن عزیزان دغدغه کمتری در حوزه تئاتر داشته باشند و هم هنرمندان تئاتر، دلمشغولی کمتری نسبت به حساسیت های این عزیزان پیدا کنند. قم محدودیت اجرایی داشته و در حال حاضر نیز دارد. نگرانی من این است که بعد از اجرای نمایش «خورشید کاروان» که یک نمایش عاشورایی است، باز چراغ نمایش خاموش شود. ما برای یک اجرای جدید چند ماه منتظر بمانیم. این مجموعه دارای ۳ سالن است، سالنی با ظرفیت ۱۸۰ نفر به نام «چارسو»، یک سالن با ظرفیت ۱۴۰ نفر به صورت بلک باکس و یک سالن آمفی تئاتر ۶۰۰ نفره. ای کاش می شد ما برای این تالار برنامه ریزی می کردیم تا به طور مستمر در اختیار هنرمندان قرار گیرد.
طاهری در رابطه با استقبال مردم از نمایش توضیح داد: هر شب سالن پر از مخاطب است. برای اولین بار است که برای یک کار مذهبی نیز گیشه تعریف کرده ایم. چون در این سبک از نمایش ها، هنرمندان هم زحمت می کشند. بار همه هزینه های اثر نباید بر دوش ارگان یا جای خاصی باشد. در حال حاضر شرایط اقتصادی جامعه را می دانیم، قطعا تئاتری اجرا نمی شود .اگر به انتظار این مسئله بنشینیم که ارگانی بخواهد کمک کند. (اداره کل ارشاد اسلامی قم) قول مساعدت داده است و بنیاد روایت فتح تهران نیز در شرایط تنگنای مالی به کار ما کمک کرده اند. این نمایش نظر مثبت تمامی علما و مراجع را جذب کرده است. ما از روز اول که بلیت فروشی را آغاز کردیم، سالن خالی از مخاطب نبوده است. شبی ۵۰۰ تا ۶۰۰ نفر تماشاگر داشته ایم.
تماشاگر باید بداند که برای تئاتر ارزش قائل شود و یک هزینه، حتی جزیی بپردازد تا هنرمندان تئاتر دلخوش شوند و تولیدات جدید داشته باشند. قرار نیست ما نمایش مذهبی داشته باشیم و فرض را بر این بگذاریم که مردم رایگان به تماشای کار بنشینند. معتقدم نمایش مذهبی هم هزینه های خودش را دارد و مردم باید این واقعیت را بپذیرند و مشارکت کنند. همان طور که نمایش های دینی -مذهبی ما به سمت تئاتر مشارکتی و یک آیین مشارکتی می رود به نظرم در نوع حمایت های مالی و مادی هم باید مشارکت کرد، پیدا کند.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است