ابراهیم اصغری؛ تهیه کننده سینما در خصوص اینکه در زمینه واقعه مهم کربلا فیلمهای کمی در ایران ساخته شده است به صبا گفت: ساخت فیلم در این زمینه چون فیلمهای تاریخ مذهبی و ارزشی، تولیداتشان خود به خود در ایران کمرنگ شده است چرا که ساخت این فیلم ها نیاز به تحقیقات و استفاده از امکاناتی دارد که بسیار زمان بر و پرهزینه هستند. ضمن آن که در برخی از اسناد تاریخی یکسری اختلاف نظرهایی وجود دارد که پرداختن به آنها به عنوان مستند تاریخی بلاتکلیف است.
وی افزود: این واقعه از کودکی و در تاریخ صد ساله گذشته به صورت شبیهخوانی، مرثیهخوانی و مداحی هرسال تکرار شده و برای همه ما یک تصور ذهنی به وجود آورده که واقعه بسیار عظیم ودردناکی است و بسیار مقدس و چون این ذهن ما از کودکی نقش بسته، پرداختن به این موضوع توسط یک فیلمساز که بتواند این سابقه ذهنی را راضی کند مشکل است. اگر این شخصیت ها در یک اثرهنری و سینمای مصداق عینی پیدا کند شاید اصطلاحا کمتر از آن چیزی باشد که ما در تصور ذهنیمان به آن نگاه کردیم و به همین دلیل این کار خیلی سخت میشود.
اصغری ادامه داد: این کار به امکانات و هنر بسیار بالایی نیاز دارد تا بتوان این توقعات را برآورده کرد.به همین دلیل این موضوع حساسیت ویژه ای دارد و کمتر به آن پرداخته شده، در طول سالهای بعد از انقلاب تنها چهار فیلم دررابطه با واقعه کربلا ساخته شده، که همیشه با نقد و نظرهای مواجه بودند. به عقیده من خیلیها از فیلمسازان ترجیح می دهند که همان تصورا ت ذهنی ما به عنوان یک تصورات خیلی محکم و بالایی بماند، و آثار سینمای این تصورات را مخودش نکند.
اصغری درباره راه حل برونرفت این چالش گفت: در این راستا علاوه براینکه نویسندگان باید چندین سال از وقتشان را صرف مطالعه و تحقیق کنند تا بتوانند اثر بزرگی را ابتدا نگارش کنند سپس با بهره گیری از امکانات و استفاده از هنرمندان درجه یک کشور – و حتی در صورت نیاز فراتر از مرزها- شاید بتوانبخشی از این توقعات را برآورده کرد. اما به عقیده بنده تجربیات چندساله در خصوص اثرهای مانند، «رستاخیز» و«حضرت محمد(ص)» نشان داده که با توجه به اینکه این فیلم ها مستقیما به این شخصیتها و موضوعات پرداختهاند و نتوانستند تصوراتی که از کودکی به عنوان مقدسات در ذهن ما شکل گرفته در آن حدی که بایسته و لازمه را تداعی کنند، به همین دلیل شاید بهتر باشد با شرایط کنونی مستقیما به سراغ این شخصیت ها نرفته، و به حواشی این موضوعات و مقدسات بپردازیم. شاید بهتر است در این زمینه از اثر خوبی مثل «روز واقعه» الگو بگیریم.
اصغری در پاسخ به این سوال که دوران دفاع مقدس چه تاثیری روی سینمای ایران داشته است گفت: دوران دفاع مقدس از طلایی ترین سالهای انقلاب است اما متاسفانه با دور شدن از سالهای جنگ کم کم ارزشهای دفاع مقدس به لحاظ کمی تولیدات کمرنگ شده است. این امر متاسفانه مدیران فرهنگی را مجاب کرده که به این موضوع کمتر بپردازند و بیشتر به موضوعاتی بپردازند که جفا به انقلاب، ارزشهای دفاع مقدس و سینمایی بعد انقلاب است.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است