گردشی در موزه هنرهای معاصر تهران پس از مشاهده حشرات/ تلنگری که جدی گرفته شد | پایگاه خبری صبا
امروز ۲ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۱:۰۵
صبا گزارش می‌هد؛

گردشی در موزه هنرهای معاصر تهران پس از مشاهده حشرات/ تلنگری که جدی گرفته شد

رئیس موزه هنرهای معاصر تهران با تشریح اتفاقات چند روز اخیر از سمپاشی منظم موزه خبر داد.

به گزارش خبرنگار تجسمی صبا، چندی پیش بود که انتشار ویدیوی حشرات روی یکی از آثار نمایشگاه موزه هنرهای معاصر تهران ترس و نگرانی زیادی میان علاقه‌مندان به هنر ایجاد کرد؛ حشراتی که نوع آن‌ها و علت میزان نفوذشان به موزه مشخص نشده و مورد پرسش اهالی هنر قرار گرفته بود.

در پی این موضوع، موزه هنرهای معاصر تهران اعلام کرد که نوع این حشرات سیلور فیش یا ماهی نقره‌ای است و به احتمال زیاد این حشرات از فضاهای جانبی موزه به تابلوها وارد شده‌اند.

خبرنگار صبا پس از این مسائل سری به موزه هنرهای معاصر تهران زد تا بازدیدی از اثر برند و هیلا بکر و فضای کلی نمایشگاه داشته باشد. طی این بازدید طبق روال معمول موزه، بازدیدکنندگان در هر گوشه‌ای مشغول تماشای آثار نمایشگاه «مینیمالیسم و کانسپچوآل آرت» بودند اما گاهی افراد هنگام مواجهه با تابلوی مذکور که همچنان بدون هیچگونه مشکل ظاهری روی دیوار است، کمی بادقت‌تر به تماشا می‌ایستادند. شاید هیاهوی این چند روز اخیر فضای مجازی نمودی در فضای ساکت و آرام‌ موزه نداشت اما گاهی گفتگوهایی به گوش می‌رسید که حکایت از اخبار این روزها داشتند.

اتفاق خوب؛ نه تکذیب نه سکوت بلکه پاسخگویی

در طول این بازدید گفتگویی با عبادرضا اسلامی کولایی رییس موزه هنرهای معاصر تهران داشتیم و او اظهار کرد: در ابتدا باید از جانب خودم بابت این اتفاق بد از جامعه هنری در داخل و خارج از کشور عذرخواهی کنم. ما تمام تلاشمان را می‌کنیم اما گاهی اتفاقاتی خارج از کار و برنامه‌ریزی ما رخ می‌دهد. ما هرگز چنین موضوعاتی را کتمان و نادیده نمی‌گیریم و از لحظه‌ای که این حشرات مشاهده شدند و تصویر آن‌ها در میان افکار عمومی منعکس شد، همان شب همکاران من از گوشه گوشه تهران جمع شدیم و بررسی‌های اولیه و اصلی صورت گرفت. درنتیجه حشرات از اثر جدا شد و خود اثر بدون کوچک‌ترین آسیبی مجدد به دیوار نصب شد.

او ادامه داد: این اتفاق تلنگری جدی و واقعی بود تا حواسمان را نسبت به گنجینه ارزشمندی که در دست داریم، جمع کنیم و به قدری این حساسیت زیاد بود که بلافاصله تمام آثار گالری‌ها و گنجینه و حتی فضای بیرونی موزه نیز مورد بررسی قرار گرفتند.

همه آثار سالم هستند

اسلامی تصریح کرد: در پی این موضوع بازدیدهای جدی از موزه صورت گرفت. این نظارت‌ها به صورت چندلایه از حوزه کارشناسی و پژوهش خود مجموعه موزه تا کارشناسان موزه‌های کشور و استادان حشره‌شناسی انجام شد. در نتیجه طبق گفته کارشناسانی که در حوزه حفاظت از آثار هنری تخصص دارند، هیچگونه آسیبی به بخش های سلولزی هیچ کدام از تابلوهای در معرض تماشا و آثار داخل گنجینه وارد نشده است.

او درباره این‌ نوع حشره و ویژگی‌های آن توضیح داد: حشره شناسایی شده سیلور فیش یا ماهی نقره‌ای نام دارد، متاسفانه این حشره طول عمری سی ساله دارد اما خوشبختانه اینکه بسیار آسیب‌پذیر است و با یک‌بار سمپاشی ‌به‌طور کامل ازبین می‌رود. زمانی که از یکی از استادان حشره‌شناسی که به‌ موزه آمده بودند، درباره علت احتمالی خسارات وارد شده، سوال کردیم. ایشان گفتند معمولا محل‌هایی مانند نسخ خطی قدیمی که دور از دسترس نگهداری می‌شوند و مواد قندی و چسبناک نگهداری کتب خطی محل لانه و تغذیه اینگونه حشرات هستند.

رییس موزه در ادامه درباره نحوه سمپاشی موزه تشریح کرد: موزه هنرهای معاصر تهران انجام سمپاشی و آفت‌زدایی از ساعت ۱۷ پنجشنبه ۲۷ مرداد و جمعه ۲۸ مرداد ماه تعطیل است. این نکته مهم و قابل توجهی‌ست که نوع سمپاشی باید تحت نظارت متخصصان انجام شود تا خود روند سمپاشی به آثار آسیب وارد نکند. حتما در این مسیر از تیم‌های متخصص کمک خواهیم گرفت تا از سمومی استفاده کنند که خیالمان راحت باشد.

او تاکید کرد: این فوریت در سمپاشی ازطریق کارشناسان به ما منتقل نشد، البته گفتند که اگر یک سمپاشی سریع انجام شود خوب است اما اصرار داشتیم که این سمپاشی انجام شود تا نگرانی خودمان و افکار عمومی نسبت به این موضوع کاهش پیدا کند و اگر مورد پنهانی نیز در ساختمان موزه وجود دارد، ازبین برود.

اسلامی افزود: مطمئنا در دوره‌های قبلی هم چنین محافظت‌های وجود داشته است زیرا اگر نبود اکنون پس از سال ها این‌ آثار به خوبی حفظ و نگهداری نمی‌شدند اما این اتفاق تلنگری شد تا این مسیر را جدی‌تر و به صورت علمی پیگیری کنیم.

احتمال برپایی نمایشگاه دائمی آثار گنجینه

او در بخش دیگری از گفتگو درباره راهکارهای آینده برای حفظ و نگهداری از آثار گفت: من و همکارانم در صورت صلاحدید معاونت هنری و اداره کل هنرهای تجسمی ارشاد علاقه‌مند هستیم‌ که بخشی از گالری دائمی موزه را راه‌اندازی کنیم، یعنی چند گالری‌ ما در مدت زمانی مثلا ۶ ماهه آثاری را با خوانش علمی، هنری و پژوهشی نمایش دهند. همواره پیام‌های زیادی از مخاطبان موزه دریافت می‌کنیم که تمایل دارند بیشتر آثار گنجینه را مشاهده‌ کنند. برپایی این‌ نمایشگاه دائمی هم می‌تواند پاسخی به نیازها و سلایق افراد مختلف باشد هم اینکه آثار گنجینه در مجاورت هوای معمولی و تغییر و تحولات قرار بگیرند زیرا حضور آثار به صورت بلندمدت در گنجینه نیز خود آسیب زننده است.

رییس موزه هنرهای معاصر تهران درباره برنامه منظم گندزدایی از موزه گفت: قصد داریم پس از برگزاری آخرین نمایشگاه سال جاری یک سمپاشی مجدد داشته باشیم و این روند هر ۶ ماه یکبار ادامه داشته باشد.

سایت موزه بالاخره راه‌اندازی می‌شود

اسلامی در پایان با بیان اینکه سایت موزه به زودی در دسترس قرار می‌گیرد، عنوان کرد: مجوزهای راه‌اندازی مجدد سایت موزه آماده شده است و هفته آینده با مدیر ارشد آی تی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جلسه‌ای داریم. علت وقفه در این امر اختلاف نظرهایی بود که در مسائل فنی سایت وجود داشت.

ندا زنگینه

انتهای پیام/

There are no comments yet


جدول فروش فیلم ها

عنوان
فروش (تومان)
  • تگزاس۳
    ۲۴۹/۰۱۴/۹۱۳/۴۰۰
  • زودپز
    ۱۶۹/۶۹۳/۰۲۰/۰۰۰
  • تمساح خونی
    ۱۶۸/۲۸۰/۴۲۷/۲۵۰
  • مست عشق
    ۱۲۰/۲۹۹/۷۲۰/۷۵۰
  • پول و پارتی
    ۹۰/۰۰۰/۳۵۴/۵۰۰
  • خجالت نکش 2
    ۸۶/۲۶۱/۰۰۹/۲۰۰
  • سال گربه
    ۶۴/۶۰۶/۵۹۰/۰۰۰
  • صبحانه با زرافه‌ها
    ۶۳/۶۲۰/۱۵۶/۵۰۰
  • ببعی قهرمان
    ۴۷/۸۶۸/۱۴۹/۵۰۰
  • قیف
    ۲۷/۰۲۷/۶۵۵/۱۰۰
  • مفت بر
    ۲۴/۳۷۶/۴۱۳/۶۰۰
  • قلب رقه
    ۱۳/۴۹۵/۱۴۱/۰۰۰
  • شهرگربه‌ها۲
    ۱۲/۳۹۲/۰۶۱/۵۰۰
  • شه‌سوار
    ۱۰/۶۱۵/۹۴۸/۵۰۰
  • باغ کیانوش
    ۵/۸۴۱/۳۳۹/۰۰۰
  • شنگول منگول
    ۹۹۳/۸۸۰/۰۰۰
  • استاد
    ۹۹۲/۹۳۰/۰۰۰
  • سه‌جلد
    ۳۷۶/۰۳۰/۰۰۰
  • نبودنت
    ۲۴۲/۰۲۰/۰۰۰
  • شبگرد
    ۱۷۹/۹۶۰/۰۰۰