به گزارش خبرنگار ادبیات صبا، کتاب «نقشه دانش: تاریخ هزار ساله ایدههای کلاسیک» نوشته ویولت مولر با ترجمه داود سپاهی به همت نشر نگاه منتشر شد.
در توضیح این کتاب آمده است: «تاریخ ایدهها همواره جذابترین وجه گذشته ما بوده است؛ کشف اینکه مردم چگونه با سؤالات اساسی خود درباره جهان مواجه میشدند و چگونه بخشی از این ایدهها نادیده گرفته شده است. دغدغه نویسنده نیز همین مساله اخیر است، یعنی در آن هزار سال مابین دوران کلاسیک و رنسانس علم کجا بود؟ نقشه دانش نقشه جغرافیا و شهرهای دانش است که همواره آنها را در پرده کشیدهاند.»
در قسمتی از مقدمه این کتاب میخوانیم: «در سال ۱۵۰۹، هنرمند جوان رافائل سانزیو (۱۴۸۳-۱۵۱۴) نقاشی مجموعهای از دیوارنگارهها را در کتابخانۀ خصوصی پاپ ژولیوس دوم، در قلب واتیکان شروع کرد. کنار آن، در نمازخانۀ سیستین، رقیب بزرگ رافائل، میکل آنژ، روی داربستی عظیم، صدها متر در هوا، به پشت دراز کشیده بود و روی سقف تصویری ماندگار از جانبخشی خداوند به آدم را میکشید. روم در دورۀ رنسانس در نقطۀ اوج بود و تحت حمایت پاپ ژولیوس، این شهر بزرگ به شکوه امپراتوری باستانی خود بازمیگشت. دیوارنگارهای رافائل چهار دسته کتاب را در زیر چهار دیوار استانزا دلا سنیاتورا نشان میداد: الهیات، فلسفه، حقوق و شعر. در دیوارنگارۀ فلسفه، که اکنون مدرسۀ آتن مینامیم، رافائل سه طاق قوسی را که تا مسافتی امتداد مییافت، نقاشی کرد، با مجسمهای از خدایان رومی مینروا و آپولو در هر طرف و پلههای مرمری پهن که به کف کاشیکاری هندسی منتهی میشود.
معماری به یقین رومی است؛ جسور، مقتدر، دیرپا، اما فرهنگ و عقاید نمایشدادهشده از پنجاه و هشت چهره که با دقت در نقاشی گروهبندی شدهاند موکداً و تقریباً بدون استثنا یونانی است؛ این بزرگداشت کشف مجدد عقاید باستانی است که در محیط فکری روم قرن شانزدهم نقش محوری داشته است. افلاطون و ارسطو درست در مرکز، زیر طاق بزرگی ایستادهاند، پشت به آسمان آبی که افلاطون به آن اشاره میکند، درحالیکه ارسطو به زمین زیر پا اشاره میکند، دقیقاً نمایانگر مشرب فلسفی آنها؛ مشغلۀ اولی به ایدهآل و آسمانی، عزم دومی برای درک دنیای جسمانی اطراف. منظر کامل فلسفۀ باستان که اومانیسم ایتالیایی وارث آن است، به رنگی درخشان، پیروزمندانه به تصویر درآمده است.»
کتاب «نقشه دانش» در ۳۳۲ صفحه با قیمت ۱۳۵ هزار تومان به چاپ رسیده است.
انتهای پیام/
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است