به گزارش خبرنگار ادبیات صبا، کتاب «پروست علیه زوال»، پنجمین عنوان از مجموعه زندگینگارههای نشر گمان نوشته یوزف چاپسکی با ترجمه شبنم نیکرفعت منتشر شد.
در قسمتی از مقدمه مترجم برای این کتاب میخوانیم: «چند سال پیشتر خواستم «روزهای خواندنِ» مارسل پروست را به فارسی ترجمه کنم. متوجه دشواریهای ترجمه اثری از مارسل پروست بودم، ولی افسونِ نثر پروست و شیفتگیام نسبت به عوالم روحیِ راوی آنقدری بود که مصائب کار را به جان بخرم. اما وسواس و بعضی مشکلات دیگر، فعلا، سبب تعویق در انتشار شدهاند. بهار سال پیش بود که دوستم مانا روانبد به من پیشنهاد داد کتاب «پروست علیه زوال» را برای مجموعه «زندگینگارهها»ی نشر گمان ترجمه کنم.
پروست در «روزهای خواندن» از روزها و خاطراتِ کتاب خواندنش حرف میزد و حالا در این کتاب یوزف چاپسکی، هنرمند نقاش و افسر لهستانی، ـــ در اسارت و سرمای مهلک ارودگاههای جنگ در شوروی ـــ برای همبندانش از تجربه خواندنِ «در جستوجوی زمان ازدسترفته» حکایت میکند.
یکی از بنمایههای اصلیِ رمانِ هفتجلدیِ «در جستوجوی زمان ازدسترفته» سازوکار خاطره غیرارادی و اهمیتش در خلق اثر هنریست. با این اوصافْ چهبسا برای آنانی که کار سترگ پروست را خواندهاند، تجربهای شگفتانگیز خواهد بود خواندن روایتِ کسی که در شبهای سرد اردوگاه تقلّا میکند رُمان پروست را به یاد بیاورد و برای رفقای دربندش تعریف کند، مگر اینچنین از مهابت یأس بکاهد. به نظرم آمد ترجمهاش خالی از لطف نخواهد بود: گرفتن رد خیال در لایهلایههای تداعی و روایت از پاریس روزهای طلایی قرن بیستم تا روزگار سیاه بشر در میانهی قرن و جنگ.
با طولانی بودن جملات پروست و طویل بودن رمانش شوخی زیاد میکنند، اما تصور کنید اُسرای جنگی، که زندگیشان قرین مرگ و نیستیست، برای تابآوردن سیاهی واقعیت دهشتناک زندگیشان، گوش سپردهاند به قصهها و سرگذشت شخصیتهای رمانِ پروست، آن هم در فضایی چنین غریب، بیگانه و دور.»
در قسمتی از متن این کتاب نوشته شده است: «در آن روزها نقش خیال پروست همدم من بود، می دیدمش نشسته در آن اتاق دمکرده محصور با دیوارهای چوبپنبهای، که بی بروبرگرد جا میخورد و حتی شاید احساساتی میشد اگر میشنید بیست سال پس از مرگش اسرای لهستانی، بعد از یک روز تمام سرگردان در برف و سرما، سراپا گوش بودند برای داستان دوشس در گرمانت، مرگ برگوت یا هر آنچه که میتوانستم از جهان فکری پروست به یاد بیاورم.»
پیشتر در مجموعه زندگینگارهها کتابهای «اطلس»، «در وادی درد»، «عکاسی، بالونسواری، عشق و اندوه» و «نقشهایی به یاد» منتشر شده است.
«پروست علیه زوال» در ۱۴۴ صفحه با قیمت ۶۸ هزار تومان به چاپ رسیده است.
انتهای پیام/
There are no comments yet