به گزارش صبا، ۲۳ آوریل روز جهانی معمار است. در این مطلب قصد داریم با تعدادی معمار برجسته ایرانی آشنا شویم و ضمن آن، آثاری از معماری ایرانی را باهم تماشا کنیم. خوشحال میشویم اگر حین خواندن این مطلب یک موزیکی که دوست دارید را روشن کنید…..
هوشنگ سیحون در ۳۱ مرداد ۱۲۹۹ در تهران چشم به جهان گشود. هر چند که خانوادهاش اهل موسیقی بودند، اما او تصمیم گرفت تحصیلاتش را در زمینه معماری ادامه دهد. هوشنگ سیحون ابتدا مدرک معماریاش را در دانشکده معماری هنرهای زیبای دانشگاه تهران گرفت و بعد برای ادامه تحصیل راهی پاریس شد.
هوشنگ سیحون به مرد بناهای ماندگار معروف است. علت این معروفیت هم کارهای چشمگیر او در زمینه طراحی بناهای یادبود برای مفاخر ایرانی است. در کارنامه کاری هوشنگ سیحون طراحی آرامگاه نادرشاه در مشهد، طراحی آرامگاه کمالالملک در نیشابور، طراحی آرامگاه بوعلی سینا در همدان، طراحی آرامگاه خیام در نیشابور، بازسازی و طراحی آرامگاه فردوسی در طوس، طراحی و ساخت مقبره کلنل محمد تقی خان پسیان و ساخت ساختمان بانک سپه در میدان توپخانه تهران به چشم میخورد.
هوشنگ سیحون علاوه بر معماری به نقاشی از مناظر و روستاها نیز میپرداخت و در طول حیاتش نمایشگاههای متعددی در ایران و خارج از ایران برپا کرد. وی در سال ۲۰۱۲ به عنوان یکی از چهرههای بزرگ فرهنگ و ادب ایران به کسب جایزه بیتا نائل آمد. هوشنگ سیحون در ۵ خرداد ۱۳۹۳ در ونکوور کانادا چشم از جهان فرو بست.
****************
داریوش بوربور متولد هفتم اردیبهشت ۱۳۱۳ در تهران است. او پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی در ایران برای ادامه تحصیل راهی انگلیس شد و دیپلم عمومی خود را از دانشگاه کمبریج، مدرک لیسانس در رشته معماری و فوق لیسانس شهرسازی را از دانشگاه لیورپول و دکترای معماری در مناطق خشک و گرم را از دانشگاه ژنو دریافت کرد.
داریوش بوربور را «پدر شهرسازی نوین» ایران میدانند و این نامگذاری بی دلیل نیست؛ داریوش بوربور در سال ۱۳۴۵ شورای عالی شهرسازی ایران را بنیانگذاری کرد و تا به حال طرحهای جامع شهری و منطقهای متعددی از جمله طرح جامعه منطقه نوشهر – چالوس، طرح جامع سراسری کرانه دریای خزر و طرح جامع منطقه آبادان – خرمشهر را ارائه کرده است. یکی از درخشانترین طرحهای شهرسازی داریوش بوربور طرح نوسازی اطراف حرم مطهر امام رضا و طراحی بازار رضای مشهد است.
داریوش بوربور علاوه بر معماری و شهرسازی به مطالعات محیط زیستی، نقاشی و مجسمهسازی نیز علاقه دارد. او پس از بازگشتش به ایران در سال ۱۳۷۰ «پژوهشکده و کتابخانه مطالعات ایرانشناسی» را راهاندازی کرد.
از جوایز کسب شده توسط داریوش بوربور میتوان به جایزه بینالمللی مرکوری طلایی ایتالیا در سال ۱۳۵۴ و قرار گرفتن در لیست پنجاه معمار برجسته جهان در دومین نمایشگاه بینالمللی معماران برجسته دنیا در سال ۱۳۶۷ در بلگراد اشاره کرد.
***********************
لیلا عراقیان متولد ۱۳۶۲ که فارغالتحصیل کارشناسی معماری از دانشگاه شهید بهشتی و کارشناسی ارشد از دانشگاه بریتیش کلمبیاست به خاطر طراحی «پل طبیعت تهران» در سطح ملی و بینالمللی شهرت پیدا کرد.
طرح لیلا عراقیان در سال ۱۳۸۸ برای پل طبیعت برگزیده شد و این پل سرانجام در سال ۱۳۹۳ افتتاح شد. در طراحی این پل توجه به مسائل محیط زیستی اهمیت بالایی داشته و به همین دلیل به آن نام پل طبیعت داده شده است. این پل با توجه به طراحیاش تنها به عنوان نقطه اتصال بین دو مکان به کار نمیرود، بلکه میتواند در جذب گردشگر از طریق چشمانداز طبیعی نیز کمک کند.
پل طبیعت که توسط لیلا عراقیان طراحی شده در بین ۵ انتخاب برتر ۳۰۰ معمار جهان در مسابقه معمار شهری آمریکا سال ۲۰۱۵ قرار گرفت. جایزه بینالمللی خشت طلایی در سال ۱۳۹۳، تقدیر در جایزه معماری آسیا در سال ۱۳۹۴ و جایزه MEIDAA در بخش پروژههای عمومی و شهری خاورمیانه بخشی از جوایز و افتخاراتی است که طرح پل طبیعت برای لیلا عراقیان به ارمغان آورده است. در سال ۲۰۱۶ لیلا عراقیان برای این طرح جایزه معماری آقاخان را نیز از آن خود کرد.
************************************
علی اکبر صارمی در سال ۱۳۲۲ چشم به جهان گشود. او مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشدش را از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران گرفت و برای ادامه تحصیل راهی آمریکا شد. او پس از کسب مدرک دکتری از دانشگاه پنسیلوانیا به ایران بازگشت و دفتر مهندسین مشاور تجیر را راهاندازی کرد. در کارنامه صارمی سابقه تدریس در دانشگاه تهران، دانشگاه فارابی و دانشگاه آزاد اسلامی تهران دیده میشود. او نقش مهمی در تربیت نسل جدید معماران ایرانی ایفا کرده است.
صارمی که عضو هیئت امنای انجمن مفاخر معماری ایران بود پروژههایی مانند طراحی ساختمان سفارت ایران در الجزایر و آلبانی، تالار شهر کرمانشاه، آمفی تئاتر انستیتوی پاستور و مجموعه ساختمانهای شورای شهر مشهد را در کارنامه خود دارد.
علی اکبر صارمی دوم بهمن ۱۳۹۵ چشم از جهان فرو بست.
***************************************************
تعداد زیادی دیگر معمار پیشکسوت و جوان مطرح ایرانی داریم که در این زمینه فعالیت میکنند و جز نخبگان معماری هستند که شاید در این مطلب نتوان همه را اسم برد چراکه ایرانیها در هنر معماری بیمثال هستند. حال تعدادی از آثار جدید و قدیمی معماری را باهم تماشا کنیم. راستی ما موزیکی از علیرضا قربانی را پلی کردیم هنگام کار روی این مطلب. شما چی گوش میدید الان؟؟
*********************************
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
There are no comments yet