سینمای ایران را با پیشینهای نزدیک به یک قرن میتوان به چند دوره مشخص تقسیم کرد. دوره نخست آن از سال ۱۳۰۹ با فیلم «آبی و رابی» آغاز میشود که چندان دوره طولانی و پرباری نیست؛ تا سال ۱۳۲۷ که سینمای نوجوان از نفسافتاده، دوباره از خاکستر خود برمیخیزد و دوره دیگری را آغاز میکند که تا وقوع انقلاب اسلامی به درازا میکشد. سینمای پیش از انقلاب (موسوم به دوران فیلمفارسی) در دو بخش متفاوت، اما پیوسته، یک بار در سال ۱۳۴۰ به شکوفایی دوباره میرسد و بار دیگر یک دهه بعد با رونق آثار «موج نو سینمای ایران» تا سال ۱۳۵۷ به حیات خود ادامه میدهد.
با یک نگاه اجمالی میتوان دریافت که در طول این سده پر افت و خیز، سینمای ایران هر بار برای شروع دوباره، از موجودیت و زیرساخت تئاتر بهره گرفته و بالندگی خود را بهویژه مدیون هنرنمایی بازیگران بر آمده از تئاتر بوده است. نه تنها سینما، بلکه حتی تلویزیون ایران نیز در آغاز از امکانات تئاتر سود برده و جذب مخاطب و رونق اولیه خود را وامدار حضور بازیگران تئاتر در تلهتئاترها و سریالهای تلویزیونی است. به این اعتبار و از آنجا که بیشتر بازیگران شاخص تاریخ سینما و تلویزیون ایران، پیشینه مشترکی با تئاتر دارند؛ بررسی پرونده کاری این چهرههای ماندگار، بدون واکاوی دوران حضورشان در تئاتر امکانپذیر نیست.
توجه به این نکته ضروری است که تعداد مردان بازیگر موفق در هر سه عرصه، به مراتب بیش از زنان بازیگر بوده است. از این رو، نام و نشان زنان بازیگر کمتری در میان نامداران به ثبت رسیده؛ بهویژه از این جهت که بیشتر آنها در چند دهه اخیر فرصت درخشش چندانی نیافته و پس از گذراندن یک دوره رکود کاری از دنیا رفتهاند. از جمع این زنان نامدار تنها یکی مانده بود که دیروز، در حال گذراندن دوران بازنشستگیِ پس از ۵ دهه حضور در دنیای هنر، دور از سرزمین مادری چشم از جهان فرو بست. گفتوگو از «فخری خوروش» است؛ یکی از برجستهترین زنان بازیگر تاریخ ایران که دهم خرداد ۱۳۰۸ در کرمانشاه به دنیا آمد و بیستم خرداد ۱۴۰۲در سن ۹۴ سالگی در «لسآنجلس» از دنیا رفت.
«حضور مستمر چند دههای در تئاتر»، «ماندگاری بیوقفه ۵۰ ساله در سینما» و «حضور درخشان در سریالهای تلویزیونی پس از انقلاب» سه ویژگی منحصر به فرد «فخری خوروش» است که او را در دنیای هنر به نمونهای یگانه و بیرقیب تبدیل کرده است.
خوروش تئاتر را با بازی در نمایش دستهای آلوده (ژان پل سارتر) و سینما را با فیلم «برای تو» به کارگردانی صادق بهرامی (۱۳۳۴) آغاز کرد؛ کارگردانی که او نیز از بازیگران و کارگردانان تئاتر ایران بود و تا سالها بعد در فیلمهای سینمایی و سریالهای تلویزیونی نقشهای ماندگاری را از خود به یادگار گذاشت. خوروش که در آن سالها به اعتبار نام خانوادگی همسرش با نام «فخری اسودی» نیز فعالیت میکرد؛ پس از حضور در فیلم «جنوب شهر» ساخته ماندگار فرخ غفاری (۱۳۳۷) دوباره به دنیای تئاتر برگشت و فرصت یافت؛ استعداد خود را با بازی در نوع جدیدی از نمایش به تماشا بگذارد.
این بازیگر خوشفکر که در آغاز بهعنوان آموزگار در آموزش و پرورش خدمت میکرد؛ به واسطه حضور چشمگیر در فعالیتهای هنری توانست خود را از آموزش و پرورش به وزارت فرهنگ و هنر منتقل کند. این انتقال سرآغاز دوره دیگری از فعالیتهای هنری این هنرمند جوان بود که بر پایه مأموریت واگذاری به او، فرصت یافت با بازی در تلهتئاترهای زنده، به جمع هنرمندانی بپیوندد که با تکیه بر امکانات تئاتر به نخستین دوره فعالیت تلویزیون ملی ایران رونق بخشیدند؛ بزرگانی چون عزتالله انتظامی، محمدعلی کشاورز، جمیله شیخی، علی نصیریان، جمشید مشایخی، اسماعیل شنگله، پرویز فنیزاده، جمشید لایق، داود رشیدی، آذر فخر و… تعداد دیگری از پیشکسوتان تئاتر که جایگاه والایی در عرصه هنر این سرزمین را به خود اختصاص دادهاند.
سال ۱۳۳۷ که تلویزیون ملی ایران با سرمایهگذاری بخش خصوصی با نام «تلویزیون ثابت» آغاز به کار کرد، روزانه ۴ ساعت برنامه و هر هفته یک «تلهتئاتر» داشت که به صورت زنده با حضور هنرمندان تئاتر روی آنتن میفرستاد. تلهتئاتر نوعی از نمایش تئاتری برای پخش از تلویزیون بود که اجرا و پخش آن به مدت ۱۰ سال ادامه یافت. فخری خوروش این دوره کاریاش را با بازی در نمایش «مارگریت» در این تلویزیون آغاز کرد؛ و تا سال ۱۳۴۸ که این تلویزیون به دولت واگذار شد؛ در چند تلهتئاتر اجرای نقش کرد.
پیدایش موج نوی سینمای ایران در پایان دهه چهل و آغاز دهه پنجاه خورشیدی، عرصه دیگری برای هنرنمایی دوباره خوروش در سینمای ایران بود؛ دورهای که حضور او در آثاری چون آقای هالو (داریوش مهرجویی)، نفرین (ناصر تقوایی)، شازده احتجاب (بهمن فرمانآرا)، شطرنج باد (محمدرضا اصلانی) و سوتهدلان (علی حاتمی) نام او را به عنوان یکی از متفاوتترین بازیگران زن سینمای ایران به ثبت رساند.
این بازیگر نامدار، پیش از انقلاب در ۲۳ فیلم سینمایی بازی کرد و حضورش چنان بود که به عنوان یکی از زنان بازیگر خوشنام سینمای ایران؛ در دوره پس از انقلاب نیز توانست به بازیگری ادامه دهد. در این دوره بود که از پنجمین سوار سرنوشت (سعیدمطلبی-۱۳۵۹) تا یک بوس کوچولو (بهمن فرمانآرا – ۱۳۸۴) با بازی در ۱۸ فیلم سینمایی، کارنامه ۵۰ ساله سینمایی خود را بست.
فخری خوروش در «صدا و سیما»ی پس از انقلاب نیز یکی از پرکارترین زنان بازیگر سریالهای تلویزیونی بود. او که پیش از انقلاب فقط در یک سریال تلویزیونی حضوری کوتاه داشت؛ در این مقطع در ۲۲ سریال بازی کرد. این دوره از فعالیتهای او با بازی در نقش «مهدعلیا» (مادر ناصرالدینشاه) در سریال «امیرکبیر» (سعید نیکپور – ۱۳۶۳) آغاز شد و با آثاری چون امام علی (داود میرباقری) و پهلوانان نمیمیرند (حسن فتحی) تا … خانهای در تاریکی (سعید سلطانی – ۱۳۸۱) ادامه یافت.
این بازیگر پرکار پس از سال ۱۳۸۴ در هیچ اثر دیگری حضور نیافت و برای گذراندن دوره بازنشستگی در کنار دخترانش به امریکا مهاجرت کرد. از این پس زندگی آرام و بیبازتابی داشت و دیروز، (۱۰ روز پس از جشن تولد ۹۴ سالگیاش) در شهر لسآنجلس ایالت کالیفرنیای امریکا زندگی را بدرود گفت. نامش ماندگار و یادش گرامی باد.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است