به گزارش خبرنگار سینما صبا، چندی پیش دستورالعمل صندوق توسعه فیلمهای کودکان و نوجوانان، تحت عنوان «صندوق پروانه» منتشر شد. صندوقی که «بهروز مفید» از مدیران سابق تلویزیون و تهیهکنندگان امروز سینمای کودک و نوجوان در گفتوگو با صبا آن را برای این سینما مهم ارزیابی کرد.
مفید در ابتدا درباره لزوم وجود «صندوق پروانه» گفت: با توجه به عدم استقبال سرمایهگذاران بخش خصوصی از این ژانر سینمایی شکی نیست که نفسِ حضور صندوق پروانه برای حمایت از فیلمهای سینمایی کودک و نوجوان راهکار مناسبی برای رونقدادن به این جریان مهم و ارزشمند است. به همین دلیل من تشکر میکنم از متولیان امر که چنین اقدامی انجام دادند و امیدوارم بتواند منجر به برداشتن گامهای مناسب و مؤثری در جهت افزایش کیفیت در فیلمهای سینمایی کودک شود.
او با اشاره به اینکه صندوق پروانه میتوانند قوت قلبی برای تهیهکنندگان و سازندگان فعال در حوزه سینمای کودک و نوجوان باشد، خاطرنشان کرد: این تسهیلات به طور نظری مطلوبیت بالایی دارد؛ اما به نظرمن باید مقداری دقیقتر آییننامه و خواستههای آن تنظیم شود، در آن صورت میتواند قوت قلبی برای تهیهکنندگان و سازندگان حوزه سینمای کودک و نوجوان باشد. تصمیمات هم به سمتی برود که کاملاً حرفهای پیش برود. این فضا توأمان با هم پیش برود میتوان نوید بهبود وضعیت سینمای کودک را داد.
این تهیهکننده به حمایت مضاعف از سینمای نوجوان اشاره کرد و به صبا گفت: واقعاً جای برخی از فیلمهایی که در ژانر نوجوان تعریف میشوند خالی است. الان در فضای کودک سازندگان آثار یک مقدار دست بازتری دارند و میتوانند به واسطه فضای ریتمیک در آثارشان، مخاطب را جذب کنند. اما در بخش نوجوان هم پروداکشن قوی لازم است و هم حرفهای ارزشمندی که باید در جایِ درستشان مطرح شود. اینجا ضرورت دارد آن زبان را پیدا کنیم و روی آن سرمایهگذاری داشته باشیم.
او تأکید کرد: برای پیشروی سینمای نوجوان حمایت و پشتیبانی ضرورت دارد اما برای ساخت فیلمهای تأثیرگذار در این حوزه که اتفاقاً درصد پایینتری مخاطب را به سینما میکشاند نیازمند حمایتهای مضاعفتری است. بتوانیم به نحوی این حمایتها را تقسیمبندی کنیم که یکی فدای آن یکی نشود.
تهیهکننده فیلمهای «بامبالا» و «دزد پری۱ و ۲» اعتقاد دارد سینمای نوجوان به زیرلایههای مفهومی نیاز دارد نه فیلمهایی که خیلی به وضوح وارد فضای ارزشی میشوند.
او ادامه داد: برخی از مدیران بر این باورند که باید از فیلمهای به ظاهر ارزشی، حمایت کنند. اما اینطور نیست؛ با حمایت از فیلمهایی که پیامهای خودشان را به جای مستقیمگویی در لایههای داستانی قرار میدهند که مخاطب به جای انس گرفتن با فیلمهای خارجی با این فیلمهای بومی انس میگیرند؛ این یک قدم موفقیتآمیز است.
مفید در پایان خاطرنشان کرد: به نظرمن سینمای کودک ما سینمای سالمی است و ضرورت اجتماعی و در حقیقت شرایط فرهنگی کشور اقتضا میکند در این سینما رونقی اتفاق بیفتد. امیدوارم کارگردانان و هنرمندانی که از این فضا، فاصله گرفتهاند و واقعاً در سینمای کودک حرفی برای گفتن دارند به واسطه این حمایتها، تمایل پیدا کنند به این سینما برگردند.
گفتنی است صندوق توسعه فیلمهای کودکان و نوجوانان (پروانه) ۱۵ اسفند سال پیش رونمایی شد. این صندوق در بخش پیش تولید با خرید مالکیت طرحها و قرارداد نگارش فیلمنامه تا سقف دویست و پنجاه میلیون تومان از طرحها حمایت خواهد کرد و در بخش تولید با مشارکت و سرمایه گذاری در تولید آثار حداکثر تا پنجاه درصد مشارکت، تا سقف ده میلیارد تومان در کنار تهیه کنندگان و کارگردانان خواهد بود همچنین در پسا تولید نیز اموری مانند تدوین، صداگذاری، موسیقی، اصلاح رنگ و نور، لابراتوار و… تا سقف پانصد میلیون تومان تسهیل خواهد کرد.