حبیبالله بهمنی، کارگردان سینما در گفتوگو با خبرنگار سینما صبا پیرامون وضعیت امروز سینمای دفاع مقدس اظهار کرد: سینمای دفاع مقدس طی چهار دهه گذشته جای خود را به عنوان یک گونه سینمایی در هنر هفتم کشورمان باز کرده است. دلیل من برای ژانر خواندن فیلمهای دفاع مقدسی شاخصههایی است که به صورت مستقل تنها در این دست تولیدات دیده میشود.
او افزود: مواجهه سینمای ایران با این ژانر دستخوش فراز و نشیبهای گوناگون بوده است. اوج و فرود سینمای دفاع مقدس به گونهای بوده که در مقطعی تولیدات دفاع مقدسی جزو آثار برتر سینمای ایران بودند و در زمانی دیگر افت محسوسی را در این رابطه شاهد بودیم. در زمان حال نیز باید گفت سینمای دفاع مقدس ایام فترت خود را پشت سر میگذارد.
این فیلمساز درباره چرایی افول سینمای دفاع مقدس در مقاطعی از چهار دهه گذشته، گفت: دلیل افول سینمای دفاع مقدس در چند عامل نهفته است اما به طور مشخص باید گفت که فترت این دست آثار ربطی به سلیقه مخاطب ندارد زیرا هرگاه فیلمهای خوبی در این رابطه تولید شده مورد استقبال مردم قرار گرفته است. از نگاه من سهم اصلی در فترت سینمای دفاع مقدس در سیاستگذاریهایی لحاظ میشود که از طرف مدیران فرهنگی صورت میگیرد. در ضمن تحلیلهای سیاسی مدیران به نوعی به مهجور شدن سینمای دفاع مقدس انجامیده است.
بهمنی اضافه کرد: برخی تحلیلهای مدیران نسبت به سینمای دفاع مقدس محدود و نادرست است زیرا آنها فیلمهای مربوطه را تنها به آثار جنگی خلاصه میشود در حالی که دفاع مقدس میتواند تمام ژانرهای سینمایی را در بر گرفته و محدوده به فیلمهای جنگی نشود.
کارگردان «سیب و سلما» و «زندانی ۷۰۷» تاکید کرد: یکی از وظایف اصلی این ژانر این است که بازتاب اتفاقات روز جامعه باشد. برای مثال در ایام جنگ اتفاقاتی را که مردم میتوانستند از نزدیک مشاهده کنند روی پرده سینما میدیدند در زمان حال نیز دفاع مقدس میتواند در اشکال دیگر در فیلمهای سینمایی نمود داشته باشد همان گونه که انقلاب در لحظه لحظه زندگی ما دخیل است. البته باز هم تاکید میکنم اهمالکاریهای پیش آمده در سیاستگذاریهای فرهنگی باعث فترت سینمای دفاع مقدس شده است.
بهمنی به مدیران سینمایی پیشنهاد کرد برای رونق مجدد این گونه سینمایی مدیران باید به فیلمسازان اعتماد کرده و فضا را برای کار در این حوزه باز بگذارند. او ادامه داد: در این میان استفاده از فیلمسازانی که از نزدیک جنگ را درک کردهاند میتواند به اعتلای این دست تولیدات کمک کند البته این به معنای آن نیست که دیگران فرصت کار کردن نداشته باشد بلکه اولویت باید با سینماگرانی باشد که آشنایی بیشتری با این معنا دارند.
کارگردان «راننده سفیر» در پایان درباره آثار مطرح این ژانر گفت: فیلمهای زیادی هستند که میتوان از آنها به عنوان نقاط روشن سینمای ایران نام برد. برای مثال به فیلمهای «دیدهبان»، «افق» یا «پرواز در شب» اشاره میکنم. در این کارها میشد به خوبی روح صفا، صمیمیت و معنویت حاکم بر دفاع مقدس را مشاهده کرد.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است