کارگردان مستند «من کدا هستم» معتقد است جشنواره فیلم کوتاه تهران میتواند تریبونی برای بیان نقدها و نظرهای فیلمسازان باشد.
فرح زارع که امسال با فیلم «من کدا هستم» در جشنواره فیلم کوتاه تهران حضور دارد در گفتوگو با خبرنگار سینما صبا با بیان اینکه «من کدا هستم» درباره کودکان شنوایی است که والدین ناشنوا دارند گفت: «کدا» درواقع یک اصطلاح جهانی به معنای فرزندانی است که والدین ناشنوا دارند. من پیشتر نیز درباره ناشنوایان فیلم ساخته بودم و در حین ساخت فیلم متوجه شدم بچههای ناشنوایان گاهی حتی مشکلاتشان از والدینشان بیشتر است.
وی افزود: این کودکان از سنین پایین مسئولیتهای بسیار سنگینی روی دوششان است و باید همواره از پدر و مادرشان حمایت کرده و کارهایی را که والدینشان به خاطر ناشنوا بودن قادر به انجام آن نیستند را به تنهایی انجام دهند. متاسفانه این کودکان اغلب دچار آسیبهای روانی میشوند.
زارع تصریح کرد: من با تعداد بسیاری از این بچهها ارتباط داشتم و تقریبا همهشان به مشاور و روانپزشک مراجعه میکردند و به درمان خود میپرداختند چرا که از کودکی تحت فشار و مسئولیتهای سنگینی هستند.
این کارگردان با اشاره به نقش دولتها و نهادهای حامی در حمایت از این افراد تاکید کرد: درواقع بخش بزرگی از این مسئولیتها وظیفه دولت، ارگانها و نهادهاست. مناسبسازیهایی باید انجام میشده اما صورت نگرفته است. اگر فرد ناشنوایی وارد ادارهها، دادگاهها، بانک و… شود باید شخصی که به زبان اشاره تسلط دارد برای کمک و به عنوان مترجم در کنارشان حضور داشته باشد. در اغلب کشورها چنین مناسبسازیهایی صورت گرفته اما در ایران برای چنین موقعیتهایی تدابیری اندیشیده نشده است. در چنین موقعیتهایی ناشنواها ناچارند از بچههای شنوایشان کمک بگیرند.
او افزود: تصور کنید کودکی مثلا هشت ساله مجبور است به دادگاه برود و آنچه در جلسات میگذرد را برای والدین خود ترجمه کند. یا بسیاری از مسایل دیگر که شنیدن و دانستن آن برای کودکان و نوجوانان خطرناک و آسیبزاست اما والدین چارهای جز کمک گرفتن از کودک خود ندارند.
زارع گفت: دختری که مستند «من کدا هستم» بر اساس زندگی او ساخته شده یکی از همین کودکان بوده و سالها با این مشکل زندگی کرده و حتی به خاطر همین مساله ازدواجی ناموفق داشته است. هدفم از ساخت این فیلم در وهله اول نشان دادن تلاشهای یک زن قوی و با پشتکار بود که اگرچه در جامعه آسیب دیده و تلخیهای بسیاری را در زندگی تجربه کرده اما همواره با مشکلات جنگیده و سعی کرده شرایط را تا حدی بهبود ببخشد. همچنین دلم میخواست مشکلات این قشر از جامعه را به مردم و به خصوص مسئولان نشان دهم تا فکری به حال این مشکل کرده و شاید مناسبسازیهایی برای ناشنوایان صورت گیرد.
این کارگردان ادامه داد: نسخه اصلی فیلم «من کدا هستم» ۴۶ دقیقه است و ما برای شرکت در جشنواره فیلم کوتاه تهران نسخهای ۳۰ دقیقهای آماده کردیم. ساخت این فیلم در دوران کرونا آغاز شد اما چون در آن دوره کار کردن بسیار سخت بود و والدین سوژه اصلی هم سالمند بودند ناچار به توقف کار شدیم و در نهایت مراحل تولید فیلم پس از گذر از دوران اوج کرونا آغاز و سال گذشته به اتمام رسید.
زارع با اشاره به اینکه جشنوارهها و به خصوص جشنواره فیلم کوتاه تهران که یکی از معتبرترین جشنوارههای سینمایی کشور ماست بهترین جا برای دیده شدن آثار فیلمسازان است گفت: این جشنواره محلی برای تعامل و گفتگوی هنرمندان و تماشای آثار خوب است. این جشنواره حتی میتواند تریبونی برای بیان حرفهای فیلمسازان و نقدهای آنها باشد.
او افزود: همچنین جشنوارههایی مانند جشنواره فیلم کوتاه تهران میتوانند به هنرمندان برای فیلمسازی انگیزه بدهند. این جشنواره میتواند سطح سلیقه مخاطب را بالا برده و از سطح سلیقه ساده تلویزیونی ارتقا ببخشد. خوشبختانه سطح این جشنواره هرسال بالاتر میرود و فیلمسازان در تلاشند سطح سلیقه مخاطب را بالا ببرند نه اینکه آثارشان را با سلیقه مخاطبان هماهنگ کنند.
زارع در پایان گفت: بسیار خوشحالم در جشنواره فیلم کوتاه تهران حضور دارم چراکه دلم میخواست فیلمم دیده شود و شاید بتواند اتفاقی مثبت در جهت کمک به افرادی شود که مشکلاتشان در این اثر به نمایش گذاشته شده است.
«من کدا هستم» تولید مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی است.
There are no comments yet