«هفته کتاب»؛ ایستگاه فرهنگی مهمی برای به حرکت درآوردن قطار مطالعه در جامعه است | پایگاه خبری صبا
امروز ۵ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۱۷
محمد باقر خرمشاد مطرح کرد؛

«هفته کتاب»؛ ایستگاه فرهنگی مهمی برای به حرکت درآوردن قطار مطالعه در جامعه است

دبیر علمی سی‌ویکمین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، هفته کتاب را به ایستگاه قطاری تشبیه کرد که می‌تواند فرهنگ مطالعه را در جامعه به حرکت درآورد. به گفته وی می‌توان در این هفته سنت وقف کتاب را احیا کرد.

به گزارش صبا به نقل از ستاد خبری سی‌ویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، محمدباقر خرمشاد؛ عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و دبیر علمی سی‌ویکمین دوره جایزه جهانی کتاب سال گفت: اهمیت دادن به مسئله کتاب در هفته کتاب تلاش برای رواج فرهنگ کتابخوانی در جامعه است؛ این رویداد مقدمه‌ای بر پیشرفت و توسعه و رشد جامعه ایرانی در عرصه‌های مختلف و در جهان است. تقریبا هیچ جامعه متمدن و پیشرفته‌ای را در جهان نمی‌توان بدون کتاب خواندن، کتاب نوشتن، ترویج و اهمیت به آن تصور کرد.
وی افزود: از آنجایی که مقدمه لازم، لازم است و مقدمه واجب، واجب است، امر کتاب و اهمیت خواندن، سواد و تحصیلات عالیه از لوازم یک جامعه مترقی، متمدن و پیشرفته به حساب می‌آید. حال برای این‌که بشود این فرهنگ را در میان مردم جاری و ساری کرد باید از روش‌ها و شگردهای مختلف بهره جست تا مردم را به بهانه‌ای با کتاب آشتی داد و مانوس کرد. هفته کتاب فرصتی ارزشمند برای مسئولان فرهنگی کشور است تا بتوانند مردم را به سمت کتاب و مطالعه سوق دهند.
خرمشاد با بیان اینکه برگزاری برنامه‌های خلاقانه در هفته کتاب می‌تواند علاقه و انگیزه مردم را نسبت به اهمیت مطالعه و توجه به کتاب برانگیزد، گفت: هفته کتاب، بهانه‌ای است برای پرداختن مردم به امر کتابخوانی، در واقع هفته کتاب بازآفرینی جامعه برای کتابخوانی است.
عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی در بخش دیگری از سخنان خود هفته کتاب را به ایستگاه قطاری تشبیه کرد که می‌تواند فرهنگ مطالعه را در جامعه به حرکت درآورد. وی ادامه داد: هفته کتاب، ایستگاه فرهنگی مهم برای به حرکت درآوردن قطار مطالعه در جامعه محسوب می‌شود. به‌واقع این هفته ایستگاهی است که می‌تواند در مقطع زمانی محدود، مسافران زیادی را سوار قطار فرهنگ کند تا جامعه بتواند آن هدف والا را که متشکل از ترقی، پیشرفت و تمدن است درک کند.
این استاد دانشگاه و پژوهشگر علوم سیاسی در ادامه درباره برنامه‌های مختلف تدارک دیده شده توسط سازمان‌ها و نهادهای مختلف که همزمان با هفته کتاب برگزار می‌شود، گفت: تدابیری از این جنس یعنی قرار دادن هفته‌ای به نام هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، می‌تواند دو وجه داشته باشد؛ یک وجه ترویجی_نمایشی و دیگری وجه تبیینی_بنیادی، اثبات یکی، دیگری را نفی نمی‌کند. انتظار این است که دستگاه‌ها و نهادهای برگزارکننده این رویداد به ویژه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بتوانند هر دو وجهی را که ذکر کردم، هدف گذاری کرده و مد نظر قرار دهند. پرداختن به جنبه ترویجی_نمایشی که موضوعیت دارد و برای امر کتاب و کتابخوانی فضاسازی می‌کند اگر به تنهایی باشد، آن محصولی را که مورد انتظار است، نمی‌دهد. برای این‌که بتوان آن محصولی را که اثرگذاری بیشتری دارد، به دست بیاوریم، بایستی جنبه تبیینی_بنیادی را هم در آن لحاظ کنیم؛ یعنی عمیق‌تر به این مسئله پرداخته شود و هدف گذاری عمیق‌تری داشته باشد.
خرمشاد با بیان این‌که یکی از راه‌های ایجاد، تقویت و ترویج همبستگی در جامعه قرارگرفتن در کانال فرهنگ و کتاب و کتابخوانی و هفته کتاب است، مطرح کرد: هفته کتاب، یکی از ابزارهای فرهنگی مهم در مقطعی کوتاه است که می‌تواند تقویت کننده امر همبستگی ملی باشد. نقطه مقابل آن یعنی فقدان همبستگی بیشتر از جهل برمی‌خیزد و هر چه ما بتوانیم جهل و نادانی را عقب برانیم و فضا را به نورانیت و روشنایی علم و آگاهی سوق دهیم، زمینه مناسب را برای همبستگی بیشتر در جامعه فراهم کرده‌ایم. به طور قطع یک جامعه بیشتر کتابخوان، بیشتر آگاه و بیشتر با سواد، همبستگی‌اش بیشتر از جامعه‌ای است که این امر در آن نباشد.
وی همچنین پیشنهاد خود برای برگزاری مطلوب‌تر هفته کتاب را بدین شرح ارائه کرد: موضوعی کردن هفته کتاب یکی از راهکارهایی است که می‌تواند باعث غنای بیشتر آن شود. اگر بتوان موضوعات مهم جامعه را با روزهای هفته کتاب تلفیق کرد خیلی خوب می‌شود؛ هفته کتاب می‌تواند بهانه‌ای باشد تا مسائل روز جامعه ایران در معرض آگاهی و فهم مردم قرار بگیرد.
محمدباقر خرمشاد در پایان با اشاره به وقف کتاب در تاریخ ایرانیان و اهمیت دادن به ترویج فرهنگ وقف در هفته کتاب گفت: وقف کتاب، یکی از رایج‌ترین نوع وقف در میان مردم ایران زمین بوده است. از گذشته عده‌ای برای این‌که کتاب در دسترس طبقات مختلف جامعه قرار بگیرد آن را وقف می‌کردند. جالب است بدانید، سنت وقف کتاب در تاریخ اسلام، سهم عمده‌ای در پیدایش کتابخانه‌های گوناگون داشت، بیشتر کتاب‌‌های خطی اسلامی موجود در کتابخانه‌های جهان، نتیجه همین عمل خداپسندانه بوده است. به نظر می‌رسد اگر بتوان سنت وقف کتاب را در هفته کتاب ترویج کرد، به توفیقات زیادی دست خواهیم یافت.
سی‌ویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «آینده خواندنی است» از بیست‌وسوم آبان‌ آغاز به کار کرد و تا سی‌ام آبان‌ ۱۴۰۲ به کار خود ادامه می‌دهد.

 

هنوز دیدگاهی منتشر نشده است


جدول فروش فیلم ها

عنوان
فروش (تومان)
  • تگزاس۳
    ۲۴۹/۰۱۴/۹۱۳/۴۰۰
  • زودپز
    ۱۷۵/۱۷۵/۹۵۵/۵۰۰
  • تمساح خونی
    ۱۶۸/۲۸۰/۴۲۷/۲۵۰
  • مست عشق
    ۱۲۰/۲۹۹/۷۲۰/۷۵۰
  • پول و پارتی
    ۹۰/۰۰۰/۳۵۴/۵۰۰
  • خجالت نکش 2
    ۸۶/۲۶۱/۰۰۹/۲۰۰
  • صبحانه با زرافه‌ها
    ۶۸/۸۷۸/۰۶۶/۵۰۰
  • سال گربه
    ۶۴/۶۰۶/۵۹۰/۰۰۰
  • ببعی قهرمان
    ۴۸/۷۸۰/۵۰۳/۵۰۰
  • قیف
    ۲۷/۰۲۷/۶۵۵/۱۰۰
  • مفت بر
    ۲۵/۵۹۴/۸۹۸/۶۰۰
  • قلب رقه
    ۱۴/۰۲۶/۷۲۶/۰۰۰
  • شهرگربه‌ها۲
    ۱۲/۳۹۲/۰۶۱/۵۰۰
  • شه‌سوار
    ۱۰/۶۱۵/۹۴۸/۵۰۰
  • باغ کیانوش
    ۶/۶۰۴/۷۷۵/۰۰۰
  • شنگول منگول
    ۱/۶۳۳/۸۸۲/۵۰۰
  • استاد
    ۱/۰۰۱/۲۱۰/۰۰۰
  • سه‌جلد
    ۴۰۳/۳۹۰/۰۰۰
  • نبودنت
    ۲۶۷/۸۲۰/۰۰۰
  • شبگرد
    ۱۹۵/۰۷۰/۰۰۰