به گزارش خبرنگار رادیو و تلویزیون صبا، برنامه این هفته «گفتوگوی فرهنگی» در ادامه صحبتهای هفته قبل با اجرای مهران دهنمکی و تهیهکنندگی رقیه پرندآور به نقد و بررسی سریالهای نمایش خانگی پرداخت. مهمانان حضوری برنامه هادی مومنی عضو تحریریه خبرگزاری آنا و رضا محقق تهیهکننده تلویزیون و نمایش خانگی بودند. علیاکبر عبدلعلیزاده عضو شورای سردبیری روزنامه جام جم و سید جواد هاشمی بازیگر، کارگردان و تهیهکننده برنامه «چیدمانه» نیز بهصورت تلفنی در این برنامه صحبت کردند.
مومنی در ابتدای برنامه گفت: بحث «کاتارسیس» برای اولین بار در هنر توسط ارسطو مطرح شد. «کاتارسیس» به معنای پالایش است. در واقع ارسطو هنر را در خدمت پالایش و تزکیه مخاطب میداند. ارسطو بهطور ملموس جایگاه مخاطب را مطرح میکند. او معتقد است که اثر هنر برای مخاطب ساخته میشود و هنر بدون مخاطب معنایی ندارد. برعکس ارسطو، نگاه افلاطون به هنر، تعلیمی و تربیتی بود و معتقد بود که هنر باید آموزش دهد. امروزه نیز مخاطب بالاترین اهمیت را دارد و آثار هنری به گونهای ساخته میشوند که سعی دارند محوریت را به مخاطب دهند.
محقق در ادامه برنامه توضیح داد: آن نگاه و توقعی که مردم از نمایش خانگی دارند، به شدت بالا رفته است. بهطوری که هر چیزی که الان میسازند نمیتوانند مخاطب را راضی نگه دارند. چیزی که آنها را دچار انحطاط کرده، این است که سریالها نه با جهان ذهنی آنها تطابق دارد نه با جهان ذهنی مخاطب. سریال را برای چه کسی میسازیم؟ مخاطب باید مشخص باشد. چیزی که دامنگیر سریالهای نمایش خانگی شده، کمبود قصه و قهرمان است. قهرمانهایی که ما الان ساختیم همگی پوشالی هستند؛ حتی خودشان هم خود را بهعنوان قهرمان قبول ندارند.
عبدالعلیزاده نیز درباره وضعیت قبل و حال حاضر شبکه نمایش خانگی گفت: ما همیشه دیرتر به یک حرف یا موقعیت میرسیم؛ مثلا اول پلتفرمها ایجاد شدند و بعد به فکر قانون افتادیم. در یک سال و نیم اخیر وضعیت بهتر شده اما واقعیت این است که حقوق بدیهی و معنوی مخاطب در پلتفرمها اصلا دیده نشده و رعایت نمیشود. حقوق معنوی مهمتر از حقوق مادی مخاطب است.
مومنی هم درباره اهمیت مخاطب در این حوزه خاطرنشان کرد: بسیاری از پلتفرمها، مخاطب را بهعنوان مشتری در نظر میگیرند. اما یک کار هنری مخاطب خاص خود را خلق میکند. اگر آن اثر درست پیش رفته باشد میتواند مخاطب خود را بیافریند. پلتفرمها رسالت اجتماعی و فرهنگی خود را کاملا نادیده گرفتهاند و نتوانستند یک جهان برای مخاطب بسازند.
عبدالعلیزاده یادآور شد: در چند پلتفرم اصلی شاهد نمایش اغراقگونه ی شرابخواری در آثار خارجی و سیگار کشیدن در تولیدات ایرانی هستیم. اخیرا درباره موضوعات دگرباشی، جنسیتی و… محصولات متعدد خطرناکی به سردمداری یک پلتفرم تولید و پخش میشود.
سید جواد هاشمی که دیگر مهمان تلفنی این برنامه بود، در پایان درباره فعالیت در نمایش خانگی اظهار کرد: شاکله تشکیل نمایش خانگی، تکمیل تلویزیون و سینما و جذب مخاطب در شکل وسیع امروزی خود بوده است. امروزه سریالهای نمایش خانگی، بسیار مخاطب دارند. امروزه سازمان صدا و سیما و ساترا دقت خیلی زیادی دارند که محتوای سریال به روح و روان مخاطب صدمه وارد نکند و سختگیریهای زیادی از این بابت میشود تا جایی که بسیاری از تهیهکنندگان، کارگردانان و نویسندگان معتقدند باید نسبت به آنچه در نمایش خانگی ساخته میشود کمی آسانتر گرفت اما فعلا مردم از همین آثاری که با نظارت ساترا تولید میشود رضایت دارند و برای دیدن آثار هزینه میکنند.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است