محمدصالح حجت الاسلامی کارگردان و تهیه کننده فیلم مستند «مشت در نمای درشت» که در بخش ویژه هفدهمین جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت» نمایش دارد، در گفتوگو با خبرنگار سینما صبا درباره ساخت این فیلم مستند توضیح داد: وظیفهای که در مرکز هنری رسانهای سلوک برعهده من گذاشته شده است، ساخت فیلم مستند از چهرههای هنری و فرهنگی برجسته انقلابی فقیدی است که کمتر به آنها پرداخته شده و مردم آشنایی کمتری با این سرمایههای اجتماعی و به نوعی قهرمانان ملی دارند. سال گذشته فیلم مستند «هنرمند واحد۵» که به مرور زندگی و زمانه مرحوم حبیبالله صادقی میپرداخت با همین هدف ساخته شد و درست پس از اکران آن فیلم در جشنواره، ساخت فیلم زندهیاد سیدحسن حسینی برعهده من گذاشته شد که کمتر به او پرداخته شده است.
وی در مورد حضور در جشنواره «سینماحقیقت» گفت: عجیب است در جشنواره «سینماحقیقت» پرترهها به بخش مسابقه راه پیدا نمیکنند و این در حالی است که مدتها وقت از فیلمساز برای ساخت چنین فیلمهایی گرفته میشود و برای دقیقه به دقیقهاش گروهی پرتعداد درگیر کار میشوند. ما یک شخصیت تاریخی را از زیر گرد و غبار بیرون کشیدیم و به اعتقاد من، جشنواره «سینماحقیقت» بهترین جایی است که به اینگونه فیلم ها پرداخته میشود. البته خیلی خوشحالم که این فیلم در بخش ویژه نمایش داشت و به احترام مخاطب فرهیخته «سینماحقیقت»، افتخار میکنم در این جشنواره حضور داریم.
حجت الاسلامی تصریح کرد: «مشت در نمای درشت» میتوانست به واسطه پژوهش قوی و سنگینی که دارد، اگر از نظر ساختار و فرم به نسبت سایر گونههای حاضر در جشنواره مزیت رقابتی نداشته باشد، دست کم یک رقیب جدی برای جایزه پژوهش قلمداد شود و به اعتقاد من، این نکتهای است که در فراخوان یا سیاستهای جشنواره «سینماحقیقت» باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی همچنین افزود: تاکید میکنم طرفدار جدایی فرم از محتوا نیستم اما وقتی جایزهای به مقوله پژوهش تعلق میگیرد، یک محتوای پژوهش محور میتواند به طور خاص و جداگانه مورد بررسی قرار گیرد. کما اینکه ممکن است یک بازیگر برای ایفای نقشی بی نظیر در یک فیلم نه چندان قوی از نظر سایر پارامترها، کاندیدای جایزه بهترین بازیگری شود حتی فیلمهای از نوع فیلمی که ما ساختهایم، به شدت متکی بر تدوین سخت و هنرمندانه است و این هم بخش دیگری از مقوله قابل رقابت با سایر آثار قلمداد میشود.
کارگردان «مشت در نمای درشت» توضیح داد: فیلم مستند دارای فیلمنامه و دیالوگ های از پیش تعیین شده نیست و کارشناسانی که در یک فیلم مستند گفتگومحور نظرات شان را بیان می کنند، بازیگرانی نیستند که دیالوگ های از قبل تعیین شده را بازگو کنند؛ بنابراین در واقع داستان فیلم روی میز تدوین شکل میگیرد، کار طاقت فرسایی که به نظر می رسد و به رغم اطلاع کامل از این مقوله در جشنواره نادیده گرفته میشود.
وی درباره پرداختن به شخصیت شاعری نامدار گفت: شخصیت سیدحسن حسینی قابل مقایسه با هیچکسی نیست؛ زندهیاد حسینی شخصیتی بسیار پیچیده، مستقل، پیشرو، خلاق حق طلب و یک شیعه مثال زدنی است و چنین شخصیتی در هیچ طرفی قرار نمیگیرد. فیلم من نیز یک فیلم سیاسی نیست اما ممکن است هر یک از جناحهای سیاسی برداشتهای خوب یا بد خود را از آن داشته باشند، همانطور که از سیدحسن حسینی، شخصیت آثار و رفتارش همین تفسیرها میشد.
همه جانبه بودن زندگی افرادی همچون سیدحسن حسینی و هنرمندان بزرگی چون او این امکان را نمیدهد که به همه جوانب زندگیشان بپردازیم اما سعی کردیم بهترین بیان را از زندگی حرفهای او داشته باشیم و برادههایی از زندگی سیدحسن حسینی را روایت کنیم.
مستند سینمایی «مشت در نمای درشت» به کارگردانی و تهیهکنندگی محمدصالح حجتالاسلامی و محصولی از مرکز هنری رسانهای سلوک است که اولین نمایش آن در بخش نمایش ویژه هفدهمین جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت» بود. عنوان فیلم از روی کتابی با همین نام از آثار زنده یاد سیدحسن حسینی انتخاب شده است. «مشت در نمای درشت» نمایی سینمایی از فراز و فرودهای زندگی هنری و حرفهای شاعری برجسته است که از زبان خود، خانواده، دوستان و همکارانش روایت میشود. در این فیلم مستند درباره ابعاد هنری و فعالیتهای زندهیاد سیدحسن حسینی مصاحبه شده است.
There are no comments yet