به گزارش صبا، «عددهای نشده» نام نمایش تازهای است که حسین کشفی اصل در مقام طراح و کارگردان از نیمه بهمنماه سال جاری روی صحنه میبرد. نمایشنامه این اثر را محمد میرعلیاکبری نوشته است.
میرعلیاکبری نمایشنامه «عددهای نشده» را در سال ۹۷ نوشته که به صورت کتاب نیز چاپ و توزیع شده است.
حسین کشفی اصل که پیش از این در نمایشهایی مثل «الاویاتان»، «پولانسکی» و «پنگوئنهای افسرده» به کارگردانی محمد میرعلیاکبری بازی کرده بود، در این رابطه گفت: نزدیک به دو دهه از دوستی من و محمد میرعلیاکبری میگذرد و با آنکه در چند نمایش به کارگردانی او بازی کردهام، تاکنون پیش نیامده بود متنی را از این نویسنده کارگردانی کرده باشم. نمایش «عددهای نشده»، اولین همکاری من و میرعلیاکبری به عنوان نویسنده و کارگردان است.
کشفی اصل نمایش «عددهای نشده» را اثری در گونه کمدی_اجتماعی معرفی کرد و درباره داستان آن توضیح داد: این نمایش، قصه آدمهایی است که پر از رویا و هدف هستند ولی بنا به دلایل مختلفی که در زندگی و اجتماع داشتهاند، نتوانستهاند به خواستههای خود دست پیدا کنند. وقتی شرایط به گونهای رقم بخورد که آدمها نتوانند به رویاها و آرزوهای خود برسند،گاهی دچار توهم میشوند. شخصیتهای «عددهای نشده» تقریباً اینگونهاند. بسیاری از آنها آدمهای متوهمیاند که روزگاری پر از آلام و آرزو بودند، ولی به چیزی که دوست داشتند، نرسیدند. این جمله معروف را که میگویند «فلانی هیچ عددی نشده» و در جامعه ما کاربرد زیادی دارد، میتوانیم در مورد آدمهای این نمایش به کار ببریم.
این کارگردان، با اشاره به اینکه نمایش جدیدش از پرسوناژهای فراوانی برخوردار است، آن را پربازیگرترین نمایشی میداند که تاکنون در مقام کارگردان روی صحنه آورده است. او همچنین افزود: من معمولاً سعی میکنم طراحی صحنه و لباس نمایشهایی را که کارگردانی میکنم، خودم انجام بدهم. به دلایل متعدد از جمله مسائل اقتصادی، چون وقتی ما یک طراح صحنه و لباس بیاوریم، طبیعتاً آنها میخواهند ایدههای خودشان را اجرایی بکنند که البته کاملاً هم حق دارند و منطقی است ولی قطعاً من به عنوان کارگردان متحمل هزینههای عجیب و غریب خواهم شد. از اینرو در تمام نمایشهایی که تا امروز کارگردانی کردهام، مثل «افرای ژاپنی»، «تقصیر» یا «تجربههای اخیر» و «لئوناردو داوودنژاد»، طراح صحنه و لباس خودم بودهام و در «عددهای نشده» هم این مسئولیت را خودم بر عهده گرفتم.
حسین کشفی اصل که بیشتر به عنوان بازیگر در فضای تئاتر شناخته میشود، در پاسخ به اینکه «چرا هرگز در نمایشهای خودش بازی نمیکند؟» گفت: همیشه تلاشم این بوده در کارهای کارگردانی خودم بازی نکنم، چون ترجیح میدهم بیرون از کار باشم و از بیرون نمایش را هدایت بکنم. معمولاً وقتی شما کارگردان باشید و قرار باشد بازی هم بکنید، نیمی از ذهن و انرژی و تمرکزتان صرف بازیگری میشود؛ حتی اگر تلاش کنید این اتفاق نیفتد.
بازیگر نمایش «چرتالدو» در مورد فعالیتهای نمایشی خود از ابتدای امسال تاکنون، سال ۱۴۰۲ را یکی از پرکارترین سالهای هنری خود دانست و تاکید کرد: امسال شرایط خیلی عجیبی داشتم، به خصوص در نیمه دوم سال، چون ناگهان همزمان در دو نمایش روی صحنه آمدم که هر دو، حالوهوای متفاوتی داشتند. اولی نمایش «چرتالدو» بود که حدود ۱۰ ماه درگیر تمرینهای آن بودم. در مهرماه امسال نیز بازی در نمایش «ظلمآباد» به من پیشنهاد شد که تمرینهای بسیار فشردهای داشت. اجراهای «چرتالدو» از ۱۹ آذرماه و «ظلمآباد» با کمی تاخیر، از ۱۶ آذرماه شروع شد. همزمانی این دو نمایش باعث شد هر شب با دو نمایش در حالوهوای متفاوت روی صحنه بروم که مجموع این موارد، اجازه نمیداد زودتر به سراغ «عددهای نشده» بروم، مگر اینکه نمایشهای «چرتالدو» و «ظلمآباد» زودتر به اجرا میرسید و دستکم دیگر تمرینی در کار نمیبود.
این بازیگر در خصوص تمرینهای نمایش «عددهای نشده» ادامه داد: تقریباً از نیمه اول آذرماه تمرینهای «عددهای نشده» را شروع کردهایم، ولی به همت بچههای گروه، با برنامهریزی پیش رفتیم و تمرینهای ما تداوم داشت. هر روز از ساعت ۱۲ ظهر تا ۴ بعدازظهر در شرایط عجیبوغریبی تمرین میکردیم. این تنها زمانی بود که میتوانستم تمرین بکنم، چون ساعت ۴:۳۰ عصر باید برای بازی در نمایش «چرتالدو» گریم میشدم و بعد از آن، برای گریم و اجرای «ظلمآباد» به سالن شهرزاد میرفتم.
حسین کشفی اصل با تایید این نکته که بعد از گذشت یک ماه تمرین، بازبینی نمایش طبق برنامهریزی انجام شده و موفقیتآمیز بوده است، اعلام کرد: به امید خدا بعد از جشنواره تئاتر فجر، در بهمن و اسفندماه ۱۴۰۲ در تالار قشقایی مجموعه تئاترشهر نمایش «عددهای نشده» را روی صحنه میبرم.
او افزود: امسال به لحاظ کاری سال خیلی خوبی برای من بود. از این بابت خوشحالم و خدا را شکر میکنم. شروع امسال با کارگردانی نمایش «لئوناردو داوودنژاد» بود که در خانه هنرمندان اجرا و با استقبال مخاطبان روبهرو شد. سپس در تئاتر با نمایش «زوج ناجور» روی صحنه رفتم که بازیگر، مشاور کارگردان و دراماتورژ آن بودم و باز هم با استقبال خوب مخاطبان روبهرو شد. در ادامه با دو نمایش «چرتالدو» و «ظلمآباد» روی صحنه آمدم که «چرتالدو» اثری کمدی_موزیکال و فانتزی بود و «ظلمآباد» اثری کاملاً اجتماعی که قصهاش در سال ۶۵ در بوشهر اتفاق میافتاد. من برای اولینبار لحن و گویش متفاوتی با آن چیزی که غالباً در نمایشهای قبلی اجرا میکردم داشتم. «ظلمآباد» نمایشی رئال تجربه شیرین و جذابی برایم بود.
کشفی اصل همچنین گفت: خوشحالم چهار نمایشی که پیش از «عددهای نشده» در مقام بازیگر و کارگردان کار کردم، هیچ ارتباطی به یکدیگر نداشتند و نقاط مشترکشان بسیار محدود بوده یا اصلاً وجود نداشته است. من همیشه به دنبال این بودم تا گونههای مختلفی را تجربه کنم و به زعم خودم از این بابت موفق بودهام اما کسانی که نمایش «لئوناردو داوونژاد» را دیده بودند، با دیدن «عددهای نشده» کاملاً غافلگیر میشوند، چون شیوه اجرایی من در این نمایش، به لحاظ طراحی صحنه بسیار متفاوت است و در واقع یکی از مختصرترین طراحیهای صحنهای بوده که در نمایشهای خودم به عنوان کارگردان تجربه میکنم. طراحی صحنه «عددهای نشده»، خیلی ویژه است و هیچ ساختوسازی در آن به کار نرفته اما کار بازیگران را خیلی سخت کرده است. بازیگران نمایش برای اینکه با طراحی صحنه نمایش جدیدم کنار بیایند بسیار همکاری کردند. طراحی صحنه در این کار، دست بازیگران را اگر بخواهند حرکتهای زیاد یا در عادیترین شکل ممکن داشته باشند، بسته است. این نمایش را خیلی دوست دارم و میخواهم متفاوتترین اثری باشد که با کارگردانی من روی صحنه میآید.
این بازیگر در پایان تاکید کرد که به لحاظ تامین هزینههای اقتصادی نمایش، تنهاست و کسی را به عنوان حامی مالی و تهیهکننده ندارد.
گفتنی است نمایش «عددهای نشده» به نویسندگی محمد میرعلیاکبری و کارگردانی حسین کشفی اصل از ۱۵ بهمنماه تا هفته سوم اسفندماه در تالار قشقایی روی صحنه میرود.
خبرهای تکمیلی متعاقبا اعلام خواهد شد.