به گزارش خبرنگار تجسمی صبا، نمایشگاه گروهی «خانه کهن» از ۲۲ تا ۲۷ دی با استقبال خوبی از سوی هنرمندان و بازدیدکنندگان در گالری زرنا روبهرو شد. این نمایشگاه که نتیجه راهنمایی و آموزشهای استاد «سحر شفائی» است، نخستین تجربه دانشجویان جوان رشته طراحی لباس دانشکده فنی و حرفهای دکتر شریعتی بوده که آثار طراحی خود را به معرض نمایش گذاشتهاند. سحر شفائی، دانشآموخته رشته هنر با گرایش نقاشی ایرانی است و فعالیتهای هنریاش را از دوران هنرستان و سپس دانشگاه هنر شروع کرده. او همچنین سالها سابقه تدریس در دانشگاهها و دروس مختلف تخصصی هنر، بخصوص واحد طراحی را داشته است. بخش دیگری از فعالیت هنری او، به برگزاری سی نمایشگاه انفرادی و گروهی طی سالها فعالیت در مقام استادی برمیگردد. شفائی مقالههای هنری بسیاری را نیز در نشریات پژوهشی به چاپ رسانده است. او اکنون در نمایشگاه طراحی «خانه هنر»، ۴۰ تابلو از آثار دانشجویان طراحی لباس دانشگاه شریعتی را با محوریت معماری ایرانی به نمایش گذاشته؛ تابلوهایی که با تکنیک طراحی و در ابعاد پنجاه در هفتاد با محوریت معماری و خانههای کهن ایرانی و تهران قدیم اجرا شدهاند. به گفته استاد شفائی،«در این نمایشگاه دانشجویان بخشی از فرهنگ ایرانیان را به نمایش گذاشتهاند. برخی کوچه و بازار و برخی دیگر، وسایل اشیای کنج خانههای قدیمی را با حسوحال هنرمندانه خود ساختوساز کرده و با ارائه در این نمایشگاه،گذشتهی غنی و زیبای خانههای گرم و دلنشین ایرانی را یادآوری میکنند». به بهانه برگزاری نمایشگاه «خانهی کهن»، با استاد سحر شفائی گفتوگوی کوتاهی داشتیم.
٭٭٭ ایده اولیه طراحی توسط دانشجویان رشته طراحی لباس از کجا آمد؟ آیا تمایل خودشان بود که طراحی بکنند و به نمایش بگذارند یا پیشنهاد شما؟
ایده اولیه طراحی با موضوع «خانه کهن» در یکی از کلاسهایم طی گفتمانی که با دانشجویان داشتم شروع شد. البته به نمایش درآمدن آثار در گالری جزو پروژه و فعالیت کلاسی دانشجویان بود و نمایش آثار در گالری روش تدریس من در تمام این سالها بوده، یعنی هر ترم بعد از پایان ژوژمانها آثار دانشجویانم به نمایش عمومی گذاشته میشوند.
٭٭٭دانشجویانی که در این نمایشگاه شرکت داشتهاند، پیش از این سابقه فعالیت در زمینه نقاشی را داشتند یا این هنر را جایی آموخته بودند؟
خیر، دانشجویان طراحی لباس ترم یک هیچ سابقه هنری نداشتند یا بیشتر دانشجویان آموزش حرفهای ندیده بودند. این نمایشگاه اولین تجریه و آشنایی با فضاهای هنری و گالری بود اما دانشجویان توانمند و با استعداد بسیار با شوق و پشتکار آثار زیبایی را خلق کردند.
٭٭٭شما چهقدر بر اجرای آثار نقاشی بچهها و کیفیت کارشان نظارت داشتید؟
از ابتدای پروژه و تایید طرحها تا مرحله تکمیل آثار در طول ترم، بر کارها نظارت و راهنمایی داشتم. این پروژه بخشی از فعالیت کلاس واحد درسی طراحی پایه بود. بنابراین در تمامی مراحل اجرایی کارها، دانشجویانم را راهنمایی کردم.
٭٭٭با توجه به اینکه شرکتکنندگان در این نمایشگاه، دانشجویان رشته طراحی لباس هستند، چرا موضوعی مرتبط با رشته تحصیلیشان برای اجرای نقاشی انتخاب نشد؟ ایده طراحی از خانهها و اشیای قدیمی طهران و ایران چگونه به ذهنتان رسید؟
دانشجویان در طول ترم موضوعات مختلفی مرتبط با رشته طراحی لباس در کنار پروژه «خانه کهن» انجام دادهاند اما به عنوان استاد همیشه سعی بر این داشتم در کلاسهای کارگاهی و در کنار آموزش تکنیکها در مورد هنر، معماری، سینما و خیلی مباحث گستردهای با دانشجویانم صحبت داشته باشم. طی مباحثی که در کلاس داشتیم و علاقه دانشجویانم به فرهنگ و هنر ایران و بافت تاریخی در تهران یا شهرهای دیگر تصمیم گرفته شد هر دانشجو با توجه به علاقه و سبک شخصی خود، طرحی را با محوریت معماری غنی ایرانی انتخاب و اجرا بکند.
٭٭٭واکنش و احساس هنرجویان جوان به این اتفاق چه بود و چه تاثیری در روحیه خودشان داشت؟ چه بازخوردی از سوی مخاطبان نمایشگاه گرفتید؟
نمایشگاه گروهی دانشجویان، اولین تجربه در سطح حرفهای و آکادمیک آنها بود که دلیلی شد تا با هدف و انگیزه بیشتری طراحی بکنند. همچنین سبب شد با روحیه و انرژی بیشتری روی آثارشان کار بکنند. خوشبختانه حضور و استقبال زیاد از سوی هنردوستان در روز افتتاحیه بازخورد بسیار خوبی برای دانشجویان به همراه داشت.
٭٭٭فکر میکنید برگزاری این نمایشگاه انگیزه لازم را برای علاقهمندی دانشجویان ایجاد کرده که هنر نقاشی را به شکل جدیتر و حرفهایتر ادامه بدهند؟ خودشان در این زمینه نظری داشتند یا برگزاری این نمایشگاه را صرفاً یک تنوع و تفریح دیده بودند؟
با توجه به استقبال خوبی که از نمایشگاه شد، دانشجویان علاقه و شوق بسیاری پیدا کردند تا در نمایشگاههای بعدی شرکت بکنند. از این بابت خرسندم که به عنوان استاد توانستم در اولین قدمها که بسیار سخت است، همراه دانشجویانم باشم تا بتوانند در عرصه هنر فعالیت حرفهای داشته باشند و این مسیر را ادامه بدهند.
٭٭٭معمولاً نمایشگاههای گروهی از این دست که نخستین تجربههای هنرمندان جوان هستند، در فرهنگسراها برگزار میشوند. چه شد که شما به یک گالری خصوصی مراجعه کردید؟ چرا از میان انبوه گالریهای موجود در تهران،گالری زرنا را انتخاب کردید؟
طی سالها تدریسم در دانشگاه تلاش داشتم فعالیت دانشجویان جوانم طی ترم تحصیلی دیده بشود و فقط با یک ژوژمان در انتهای ترم به پایان نرسد، بلکه خروجی فعالیت آنها در معرض عموم قرار بگیرد. انتخاب گالری خصوصی برای دانشجویان که در دانشگاه هنر میخوانند، سطح حرفهایتری دارد. بنابراین گالری زرنا را با توجه به اینکه در منطقهای فرهنگی و هنری قرار داشت، انتخاب کردیم که دانشجویان، علاقهمندان و افرادی فرهیخته میتوانستند در این مکان از آثار هنرمندان جوان بازدید بکنند.
٭٭٭در پایان اگر نکته ناگفتهای مانده، بفرمایید.
من سالها در دانشگاههای هنر تدریس کردم. تدریس را دوست داشتم و ادامه دادم. از تمام سالها انتقال معنایم،کوشش و تلاشم در این مسیر راضیام. همیشه با دانشجویانم مهربان بودم، از تدریس در دانشگاه فقط خاطراتی خوش دارم. نمایشگاه «خانه کهن» شامل دستاورد یک ترم کارهای دانشجویانم، اولین تجربه حرفهای در گالری هنری است. این جمله بازگوکننده تمام زحماتم و بخش کوچکی از فعالیتها و عشق بیانتها به هنر و کارم است.
احمدرضا حجارزاده
There are no comments yet