به گزارش خبرنگار فرهنگ صبا، مجموعه فرهنگی- تاریخی سعدآباد با قرار گرفتن در یکی از بهترین مناطق تهران گزینه مناسبی برای بازدید و سیر در تاریخ و هنر ایران است. بیش از یک دهه قبل با افتتاح موزه و سرای چهرههای ماندگار در این مجموعه زمینه شناخت و توجه نسل نو با مفاخر خویش فراهم شد.
در محوطه باغ بیرونی موزه چندین تندیس از بوعلی سینا، حافظ، سعدی، مولانا، خیام و دیگر اساطیر ایران روی سکوهای مرمرین قرار داده شده بوده که گردشگران ایرانی- خارجی در کنار آنها عکس یادگاری میگرفتند و جوانان از آثار و احوال آنها میپرسیدند.
در داخل عمارت قدیمی موزه تندیس با تصاویری بیش از ۲۴۰ چهره معاصر ایران به نمایش گذارده شده بود. همچنین مجموعهای به سبک «مادام توسو» نخستین بار در این مکان به نمایش درآمد که با استقبال مردم و اهالی فرهنگ مواجه شد. برگزاری برنامههای متنوع فرهنگی- علمی و گفتوگوهای رودررو دانشجویان و هنرجویان با مشاهیر معاصر این مکان را عملاً به خانه استادان بدل کرده بود.
این موزه که در باغ مجموعه ۱۱۰ هکتاری سعدآباد واقع شده بود اکنون متروکه است و اسناد و نوشتههای مشاهیر معاصر ایران به یغما رفته است به گفته شاهدان و بازدید کنندگان مدتی است نه فقط مجسمههای بزرگان فرهنگ و هنر جمع آوری شده بلکه عمارت داخلی نیز خالی از تصاویر و آثار استادان معاصر شده است و عملاً فعالیتهای آن متوقف و به گفته برخی تعطیل شده است.
اگر چه زمان آغاز افتتاح سرای چهرههای ماندگار به اهتمام دکتر محمود اسعدی به قبل از دولت روحانی برمیگردد لکن پس از روی کار آمدن دولت جدید با وعده ترمیم بازسازی ساختمان موزه و با اختصاص بودجهای مناسب به تعطیلی موقت آن پرداختند اما پس از گذشت سالها نه فقط اصلاحی صورت نگرفت که به حال خود رها شد. حالا بیم آن میرود که ستونها و سقف این ساختمان اصیل ایرانی فرو ریزد. به روشنی مشخص نیست به چه دلیل و با چه هدفی تنها سرای نخبگان ایرانی با چنین موقعیتی مواجه شده است. کسانی که پیشتر فعالیتها و طراوت و زیبایی این موزه را دیدهاند، قبل و بعد از تعطیلی موزه را مقایسه نموده و اظهار تاسف میکنند.
هنگامی که وزیر کنونی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رئیس سازمان صدا و سیما بود، طی نامهای شدیداللحن به دولت روحانی از توقف فعالیتهای موزه به شدت انتقاد کرد اما اکنون که او وزیر میراث فرهنگی و مدیر عالی مجموعه سعدآباد است، هیچ اقدامی نکرده است. گویی آنها در بی توجهی به بزرگان و نامآوران علم و فرهنگ عملا اتفاق نظر دارند.
به نوشته سایت مجموعه فرهنگی- تاریخی سعدآباد بعد از پیروزی انقلاب اسلامی این عمارت قاجاری تبدیل به موزه چهرههای ماندگار شده و همه روزه بیش از صدها نفر از آن بازدید به عمل میآورند تا نسل جوان با بزرگان و نخبگان کشور بیش از پیش آشنا شوند. اکنون از اسناد و مدارک مشاهیر ایران، تندیس مفاخر ایران، کتابها و فیلمهای بزرگان و کاشیهای برجسته هنری ۲۳۸ شخصیت علمی، فرهنگی، هنری و ادبی ایرانی هیچ خبری نیست. کاش در کنار محوطه بیرونی این موزه و سرا که با درختان بلند و گلهای زیبا احاطه شده، سایه این بزرگان در “رودخانه دربند” همچنان دیده میشد. آرزویی که محال است.
There are no comments yet