نشست خبری هجدهمین جشنواره بینالمللی شعرفجر باحضور علی رمضانی مدیرعامل خانه کتاب، علیرضا قزوه دبیرعلمی جشنواره و حامد محقق دبیر اجرایی جشنواره برگزار شد.
به گزارش خبرنگار فرهنگ و شعر صبا، درابتدای این نشست رمضانی گفت: این جشنواره در دورههای اول به همت علیرضا قزوه تشکیل شد و در واقع او موسس آن بوده است. حالا در هجدهمین دوره هم پذیرفته است که دراین جشنواره به عنوان دبیرعلمی حضوریابد. آنچه که شعر را بین ما ایرانیان مشترک میکند زبان شعر است. در افتتاحیه گیلان هم به این مسئله اشاره کردم که شعر همواره هنر اول کشور ما بوده است.
رمضانی افزود: دراین دوره هم مثل دورههای گذشته از پیشکسوتان این حوزه تجلیل میکنیم و بر همین اساس امسال قرار است از حجت الاسلام ذکریا اخلاقی تجلیل کنیم. امسال در ایام داوریها به سراغ پیشکسوتان رفتیم و بناست به دیدار خانم وحیدی شاعر پیشکسوت هم برویم.
درادامه این نشست علیرضا قزوه دبیرعلمی جشنواره گفت: شعر، هنر اول ما ایرانیان است و سرمایه اولیه ما به شمار میرود. هویت اولیه ما شعر و ادبیات است و در هر شهر نشانی از شاعران نامدار ایرانی به چشم میخورد. جشنواره شعر فجر بعداز جشنواره فیلم فجر در زمان وزارت محمدحسین صفارهرندی شکل گرفت که پیشنهاد تاسیس آن از طرف من بود.
قزوه اضافه کرد: درسال ۱۳۸۵ تمام سی استان را درگیر کردیم و شاعرانی همچون قصیرامین پور، اخوان ثالث، طاهره صفارزاده درآن دوره تجلیل شدند و ازاین چهرهها به عنوان چهرههای ملی دراولین دوره نام برده شد
او اضافه کرد: دراین دوره با گروهی بیست نفره کارمیکنیم و میخواهیم شاهد رقابت جدی تلویزیونی باشیم . برهمین اساس ۶۴ نفر در ۸ گروه انتخاب شدند. قراربود این مسابقات در ۱۰ شب باشد ولی جون استقبال شد قرار شد بر تعداد این شبها اضافه شود. همچنین قرار است این برنامه از شبکه چهارم سیما پخش شود.این مسئله باعث میشود تا شعر از طریق رسانهای چون تلویزیون به خانه مردم راه پیدا کند.
دبیرعلمی این دوره از جشنواره شعر فجر گفت: داوران شاخصی برای این دوره انتخاب شده که محمدکاظم کاظمی، محمدمهدی سیار، ناصر فیض و… بعضی ازاین داوران هستند. ما سعی کردهایم نگاه یکسویه نداشته باشیم و از نگاههای مختلف در جشنواره بهره بگیریم.
قزوه تصریح کرد: کشوری که اینقدر ثروتمند است و گاه یک خواننده با یک قطعه ترانه مبالغ زیادی میگیرد چرا نباید یک شاعر ازاین موهبت برخوردار شود. درباره سیمرغ هم باید بگویم سینماگران قبل ازما ازاین سیمرغ در جوایز خود استفاده کردند و امسال ما هم به نماد سرو برمیگردیم.
دبیرعلمی این دوره از جشنواره گفت: امسال رقابت سنگین تر بوده و بیش از ۲۶۰۰ اثر در قالب کتاب به دبیرخانه رسید و در شاخههای مختلف جشنواره داوران به شکل منصفانه آثار را داوری کردند. به نظرم تلاشها دراین دوره ارزشمند و قابل تقدیر بوده است و درسال آینده با وسعت نظر بیشتری بتوانیم فعالیت کنیم. دراین دوره ۳۰ استان در جشنواره شعر فجر شرکت کردهاند. درواقع میتوان گفت ما تمام ایران را در جشنواره سهیم کردهایم و این اتفاق خوشایندی دراین دوره است. ما سعی کردهایم از ظرفیت شعر که سرمایه ملی ماست به درستی بهره بگیریم. ضمن اینکه ما ایرانیان همیشه با شعر زندگی کردهایم.
در ادامه این نشست هم چنین علی رمضانی مدیر عامل خانه کتاب تاکید کرد: ما بخش سالانهای داریم که به بررسی کتابهای شعر اختصاص دارد و امروز نامزدها و داوران این بخش اعلام میشوند. در زمینه استانی هم مثل قم، بوشهر، کرج و شیراز بناست محافلی برگزار شود. علاوه برآن برنامههای تلویزیونی خواهیم داشت که در قالب ۳۰ شب برگزار میشود و بخشی هم به نو سرودهها تعلق دارد.
حامد محقق دبیر اجرایی جشنواره نیز گفت: درباره تعداد آثار رسیده ۲۸۹ کتاب، شعر بزرگسال ۱۹۱۳ عنوان، در حوزه شعر نو ۸۶۶،در بخش کلاسیک ۹۹۷ و کوک و نوجوان ۴۲۴ عنوان حضور داشتند. جمع کتابهای این دوره ۲۰۲۶ اثر بوده و ۸۴۶ ناشر شرکت کردهاند. ۲۳ اثر به مرحله نهایی و ۱۸ نشر هم به عنوان ناشر کتابهای نامزدها انتخاب شدهاند.
او اضافه کرد: تا امروز چهار محفل در شهرهایی که اشاره شد برگزار شده و محفل بانوان و جوانان هم ازاین جمله است. امسال بخش «کلک خیال» در ۶ استان برگزارخواهدشد. ۱۰ کارگاه هم دراین دوره برگزار میشود.
درادامه این نشست، علیرضا قزوه در پاسخ به سوال خبرنگار «صبا» مبنی براینکه «باتوجه به اینکه جشنواره شعر فجر دراین سالها به خصوص در دوره فعلی، به مقوله تمرکززدایی و استعدادهای سراسر کشور توجه داشته است دستاورد این مسئله را در این دوره چطور میبینید؟» گفت: وقتی به گذشته ادب فارسی نگاه میکنیم میبینیم که تنها دو سه شاعر از دوره صفویه متعلق به تهران بوده و دیگر شاعران بزرگ از استانهای مختلف کشور بودهاند. امسال شاعرانی از سیستان و بلوچستان شرکت کردهاند چون در گذشته شاعران بزرگی مثل فرخی سیستانی و امیرخسرو دهلوی از سیستان بودهاند.
او افزود: بنابراین استانها سهم زیادی دراین دوره از جشنواره دارند و ما سعی کردهایم با نگاه عدالت محور به شرکتکنندگان بپردازیم. ضمن اینکه خود ما هم از استانهای مختلف هستیم؛گرچه سالهاست تهران نشینیم. بنابراین مدافع بچههای شهرستان هستیم.
رمضانی نیز در پاسخ به این سوال گفت: دستاورد توجه به استعداد شهرستانها، بخش «کلک خیال» است که دراین دوره به شکل پررنگ تری به آن پرداخته شده است. قطعا این مسئله کمک میکند تا شاعران جدیدتری به این حوزه اضافه شوند.
قزوه درباره نحوه انتخاب داوران هم گفت: گروهی به ارزیابی داوران این دوره پرداختند و براساس رای گیری به عنوان داور شناخته شدهاند.ما به شعریت و درجه علمی داوران توجه کردهایم. ازاین جهت میتوان گفت یکی از سالمترین دوران را در داوری داشتهایم.
رمضانی نیز با اشاره به اینکه امسال بر مبلغ جوایز جشنواره افزوده شده است گفت: برگزیدگان ۲۵۰ میلیون تومان دریافت میکنند و در بخش برنامه تلویزیونی هم هدایایی داده خواهد شد. برگزیدگان میتوانند عضو بنیاد نخبگان هم شوند.
او درباره بعد بینالمللی جشنواره نیز گفت: جشنواره شعر فجر همواره از رویدادهایی بوده است که همیشه با کشورهای فارسی زبان در تعامل بوده است. لذا ظرفیت و فعلیت ازاین منظر در جشنواره وجود دارد. قزوه نیز دراین ارتباط گفت: در دورههای پیشین که شب شعرغزه را برگزار میکردم هرسال تعدادی از شاعران خارجی و فارسی زبان دراین رویداد حضور داشتهاند و امسال هم همین طوراست. گرچه مایلم در دورههای آتی جشنواره ازاین ظرفیت بیشتر استفاده شود.
در پایان این جلسه نیز به اعلام اسامی نامزدها در بخش کودک و نوجوان پرداخته شد که اسماعیل الله دادی، پروانه شیرازی، محبوبه صمصام شریعت، منیره هاشمی، طاهره شهابی، محمود پوروهاب ازاین جمله بودند.
هم چنین، در بخش «درباره شعر» سعید مهدوی فر، مهدی علیایی مقدم، محمدناصر رهیاب،مرضیه خافی،یوسف عالی عباس آباد معرفی شدند.
قزوه نیز نامزدهای بخش بزرگسال کلاسیک را معرفی کرد: خسرو احتشامی،حسین دهلوی، حمید مبشر،وجود از فاضل نظری شعر نیمایی: محمدباقر کلاهی اهری، علی داودی، ابوالفضل پاشا، حنیف خورشیدیشعر بزرگسال گروه محاوره:امین بامشاد، مژگان صالحی نسب،علیرضا طبایی، امیرعلی سلیمانی از جمله آنها بودند.
There are no comments yet