گیتی قاسمی متولد ملایر و فارغالتحصیل رشته کارگردانی از دانشگاه تهران است. وی فعالیت هنری خود را از سال ۱۳۷۵ با بازی در تئاتر «دژهوش ربا» به کارگردانی تاجبخش فناییان آغاز کرد. قاسمی در آثار بسیاری همچون پایتخت ۱، سیاوش، نیسان آبی، زیرخاکی، سدمعبر، متری شش و نیم، ویلاییها، جاندار و… ایفای نقش کرده است. خبرنگار سینماصبا، به بهانه حضور این بازیگر در فیلم «شهسوار» که در بخش سودای سیمرغ چهل و دومین جشنواره فیلم فجر حضور دارد با وی به گفت وگو پرداخته است که در ادامه میخوانید:
بازی در این اثر را به خاطر نام و اعتبار کارگردان پذیرفتید یا جذابیت متن و نقش؟
راستش قبل از این اثر، کار دیگری(سریال) از آقای نمازی به من پیشنهاد شد اما متاسفانه به دلیل درگیرهای کاری و مشکلات تایمی نتوانستم به آنها ملحق شوم. لذا بعد از اینکه، بازی در فیلم «شهسوار» به من پیشنهاد شد خیلی مشتاق شدم که حتما بتوانم با این گروه و آقای نمازی همکاری کنم، به همین خاطر به دفترشان رفتم و باهم به توافق رسیدیم.
بازی در این نقش چه جذابیتی داشت؟
بعد از اینکه فیلمنامه را خواندم احساس کردم نقشی که قرار هست بازی کنم بسیار چالش برانگیز است و برای رسیدن به نقش و باورپذیری کاراکتر، باید تلاش و کوشش فراوان کنم. هرچند اگر در ابتدا فیلمنامه را میخواندید، فکر میکردید که شاید این نقش آنچنان پررنگ نیست و حضور فیزیکی آنچنانی ندارد، اما در عمل زمانی که این کاراکتر وارد اجرا میشد بسیار مهم و دراماتیک بود. به همین دلیل معتقدم این نقش برایم بسیار جذاب و در فیلم بسیار تاثیرگذار است. در نهایت خدا را شاکرم که به برخی از کارها و نقشها نگاه ویژهای میکند. به نظرم این اثر نیز نگاه ویژه خدا را داشت که همه چیز درکنار هم قشنگ و جذاب چیده شد.
پروسه تمرینات قبل از شروع فیلمبرداری چگونه بود؟
در واقع، من زمانی که فیلمنامه را میخوانم تا زمانی که به اجرا درآورم، دچار تحولات عجیبی میشوم و بعد از شروع فیلمبرداری به شخصیت نقش نزدیک میشوم، چراکه به نظرم کار گسترده یک بازیگر از زمان آغاز فیلمبرداری شروع میشود.
هدایت بازیگری در این کار به چه شکل بود؟
خوشبختانه آقای نمازی کارگردانی است که به همه چیز مسلط است و میداند چه میخواهد و همان مفهوم را به درستی به بازیگر انتقال میدهد. به همین خاطر ما نیز به کار و نقش مسلط بودیم و مانند برخی از فیلمهای دیگر، زمانهای بیهودهای را در پشت صحنه فیلمبرداری سپری نکردیم، چراکه همه چیز طبق برنامهریزی جلو رفت. البته آقای سلامی به عنوان فیلمبردار نیز زحمات فراوانی برای کار کشیدند و واقعا ایشان در کار بی نظیر است. من در کارهایی که بودم به ندرت دیدم که مدیرفیلمبرداری اینقدر دقیق و جزئی بین باشد. به عبارتی توجههشان بر همه چیز از بازیگری گرفته تا صحنه، نور و عوامل متمرکز بود.
نقشی که بازی کردید به شخصیت واقعی خودتان دور بود یا نزدیک؟
این نقش از برخی از جوانب به من دور و از بخشی دیگر نزدیک بود. مثلا رنج و آسیبی که این کاراکتر متحمل شده بود یا صبوری بیش از اندازهاش بسیار نزدیک به شخصیت واقعی خودم بود، چراکه در زندگی خودم، هم بسیار رنج کشیدم و هم صبوری کردم. اما در بعضی از جوانب مثلا سن و چگونگی زیست نقش با شخصیت واقعیام متفاوت بود. به طورمثال این کاراکتر مالک یک طویله بزرگ بود و شیر دوشیدن کار هر روزش بود که خب من تا به حال اینکار را انجام نداده بودم و سر صحنه آموختم.
خلاصه نقشتان را شرح دهید
زندگی ترکیبی است از غم و شادیهای پشت سرهم، اینکه چطور از پسش بر بیایید مهم است!
فکر میکنید از پس نقش برآمدید؟
به نظر خودم بله. در این مدت در آثار کمدی زیادی بازی کردم که فکر میکنم بازی در این نقش، برای مخاطب یک تلنگر عجیبی باشد. اینکه یک مادر، غم بزرگی را پشت سر گذاشته باشد اما در میان خانواده و فرزندانش وانمود کند که خوب است، بسیار کار سختی است.
چرا اینقدر کار کمدی؟
خب در ابتدا من کارم را با بازی در فیلمهای درام اجتماعی شروع کردم اما از یک جایی به بعد احساس کردم که حال مردم واقعا خوب نیست و نیاز به شادی و خندیدن دارند. البته خودم نیز تمایل دارم که در ژانرها و کارهای متفاوت بازی کنم تا چالش برایم ایجاد شود، چراکه یک بازیگر باید بتواند در تمام کارها ابراز وجود کند. مثلا دو سریال از بازی من، همزمان پخش میشد که یکی کمدی و دیگری اجتماعی و تلخ بود اما مردم با هر دو ارتباط برقرار کردند. اما این مدت پشت هم، کار کمدی پیشنهاد شد و سعی کردم بیشتر آنها را قبول کنم و این پروسه یک مقدار طولانی شد. لذا فکر میکنم بازی در فیلم «شهسوار» درست و به موقع بود چراکه اثر متفاوتی است.
تجربه کار با حسین نمازی چطور بود؟
خب این اثر اولین کاری بود که با ایشان همکار کردم و من هم تمام تلاشم را کردم. به نظرم همه چیز خوب و راضی کننده بود، چراکه آقای نمازی با مهربانی، دلسوزی و بی ادعایی با ما تعامل میکرد و اجاز میداد که خلاقیت خود را اجرا کنیم و نظر دهیم تا بهترین تصمیم اجرایی شود. کارگردانهای بی ادعا با عوامل صمیمی و همراه، قطعا شکوفایی و پیشرفت را برای بازیگر و گروه اجرایی به ارمغان خواهند آورد. به نظرم سرعت بالای کار و تعامل با بازیگران یکی از ویژگیهای مثبت آقای نمازی در این اثر بود.
این فیلم در چهل و دومین جشنواره فیلم فجر تاثیرگذار خواهد بود؟
شک ندارم. یک روحی در تمام این اثر دمیده شده است که مطمئنم دیده خواهد شد، چراکه این فیلم برگرفته از زندگی واقعی است و تمام هنر در نوع نگاه ما به زندگی نهفته است.
در آخر اگر صحبتی هست بفرمایید؟
برای تمام فیلمهایی که در چهل و دومین جشنواره فیلم فجر حضور دارند، آرزوی موفقیت و درخشش دارم. امیدوارم این جور جشنوارهها، هرسال نسیت به سالهای گذشته شکوفاتر و پررونقتر باشد و همچنین بازگشت دوباره امید به سینمای ایران را آرزومندم.
نشر اول: روزنامه صبا
*معصومه دهقان