امسال بنیاد سینمایی فارابی در چهلودومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر با ۱۲ اثر حاضر است که عموم آنها را به صورت مشارکتی با نهادهای دیگر تولید کرده است. در صورتی که در جشنواره سال گذشته تعداد زیادی اثر محصول ویژه و اختصاصی بنیاد سینمایی فارابی بودند. دلیل این رویکرد چیست؟
به شما و همکاران محترم در مجموعه رسانهای صبا خسته نباشید میگویم. امسال سیاست راهبردی ما، شتاب دهندگی و تسهیلگری در تولید بود. فکر میکردیم بنیاد سینمایی فارابی به عنوان نهاد شتاب دهنده در سینمای ایران، وظیفه آن تصدیگری صرف نیست که به طور مستقل ساخت و پخش فیلمها را برعهده بگیرد. ما باید در امر تولید شرایط ساخت فیلمها را آسان کنیم و مواردی که امکان همکاری در نهادهای دولتی و خصوصی با آنها فراهم است را بررسی کنیم تا بدین ترتیب، ظرفیت تعاملی خود را به عنوان بخشی از پیکره سینمای ایران نشان دهیم، چراکه فارابی، نهاد ملی سینمای ایران را نمایندگی میکند.
تلاش میکنیم تا در این همکاریها چرخ تولید شتاب بگیرد و فیلم سازان بیشتری بتوانند فیلم بسازند. سعی میکنیم منابع ملی که در اختیار داریم را با سیاست جدید تقسیم و تسهیم کنیم و با چنین راهبردی به دوازده فیلم رسیدیم که این عمل نمونهای از کار جمعی، نمایش هم افزایی و الگوی کار مشترک بوده و امیدوارم این مسیر مستمر باشد.
عمده فیلمهایی که در نهادهای دولتی تهیه میشوند با اهدافی استراتژیک ساخته میشوند و گاهی به نظر میرسد که نقش مخاطب در آنها نادیده گرفته میشود و فروش چندانی هم ندارند. امسال و در همکاری با فیلم سازان با تجربه و جوان تا چه اندازه توجه به مخاطبان سینمای ایران در رویکردهای تولیدی بنیاد سینمایی فارابی توجه شده است؟
ما زمانی که وارد روند حمایت از آثار میشویم، به صورت تک وجهی به آن نگاه نمیکنیم. مولفههای مختلفی وجود دارد که میتواند ما را ترغیب کند تا به امر تولید بپردازیم. نگاه همه جانبه و عمیقی نسبت به این موضوع داشتهایم تا این آثار بتوانند حداکثر مخاطب را به خود جذب کنند و به همین دلیل امسال سبد متنوعی از تولیدات فراهم شده است و اینگونه نیست که صرفا در یک ژانر فیلم داشته باشیم. به علاوه با نسلهای مختلف فیلم سازان بعد از انقلاب در این نهاد همکاری کردیم. در این جشنواره در گونههای کمدی، خانوادگی، اجتماعی، دفاع مقدس، تاریخ اسلام و تاریخ معاصر آثاری تولید کردهایم و از لحاظ موضوعی و ژانر تنوع بسیاری در تولیدات این نهاد وجود دارد و هر کدام دارای مخاطبان متفاوتی هستند. به همین دلیل شکل استقبال مردم هم متفاوت است و با این نگاه، تولیدات امسال خود را سامان دادیم.
همکاری بنیاد سینمایی فارابی با فیلمسازان با تجربه اقدامی قابل تقدیر است. مسعود جعفری جوزانی امسال با فیلم «بهشت تبهکاران» در جشنواره حاضر است که سال گذشته در بخش رزرو جشنواره بود. آیا حضور این اثر در جشنواره با اساسنامه موجود مطابقت دارد؟ و اینکه این فیلم در روز اول نمایشهای مردمی همچنان با مشکلات فنی مواجه بود و چرا پس از یکسال هنوز نسخه نهایی آن آماده نشده است؟
این فیلم هنوز به آمادگی صد در صد نرسیده است و سال گذشته نیز به جهت ناقص بودن صورت جلسهای درباره آن امضا نشد. اگر «بهشت تبهکاران» با قواعد جشنواره ناسازگار بود این فیلم را در جشنواره شرکت نمیدادیم و جشنواره هم آن را نمیپذیرفت. مطلع هستم که «بهشت تبهکاران» تا شب گذشته همچنان در حال طی کردن مراحل پس تولید بوده است و در ابتدای امسال نیز بخشهای تازهای از آن مقابل دوربین رفته است. این فیلم محصول سال ۱۴۰۲ است و به همین دلیل در جشنواره حاضر است.
*محمدعرفان صدیقیان
There are no comments yet