هاجر مهرانی کارگردان انیمیشن «داش آکل» که این روزها همراه با مجموعه انیمیشن «رویاهای بیداری» در سینماهای هنروتجربه روی پرده است، درباره شکلگیری ایده و ساخت این انیمیشن گفت: ایده اولیه برای ساخت این انیمیشن در حین کار در کارگاه عروسکسازی دانشگاه هنر شکل گرفت. در آن زمان، در رشته انیمیشن تحصیل میکردم و یک عروسک داش آکل را برای یکی از پروژههای درسی ساختم و تصمیم گرفتم که در آینده انیمیشنی بر اساس آن بسازم. همراه با دوست هنرمندم، مریم چالش، فیلمنامه این کار را نوشتیم و او موسیقی فیلم را تدوین کرد. این نکته که همزمان روی فیلمنامه و موسیقی باهم کار کردیم، روی ساخت اثر بسیار تاثیر مثبتی گذاشت. این پروژه تقریبا سه سال طول کشید.
او ادامه داد: طراحی پس زمینه توسط مرتضی ناییجی انجام شد و انیماتوران حرفهای مانند سارا آیتاللهی نقش مهمی در تولید این اثر داشتند. همچنین نوازندگان و خوانندگان از قبیل مهدی امامی، ثمین قربانی و صداپیشگان حرفهای به ساخت این انیمیشن کمک کردند. با همکاری بیش از بیست نفر از اعضای تیم، این اثر ساخته شد.
مهرانی درباره انتخاب تکنیک این انیمیشن گفت: از آنجایی که تحصیلات نقاشی را پشت سر گذاشته بودم، انتخاب تکنیک انیمیشنی مرتبط با زمینه تحصیلاتم برایم مهم بود و به همین دلیل به ترکیب نقاشی در انیمیشن تمایل داشتم و تکنیک دو بعدی را انتخاب کردم.
کارگردان انیمیشن کوتاه «داش آکل» درباره جایگاه این اثر در کارنامه کاریاش عنوان کرد: سوال سختی است. بخشی از تجربه زیسته من به عنوان هنرمند در این اثر بازتاب پیدا کرده و شاید نتوان رتبهبندی را در نظر گرفت چون اعتقاد دارم هنر مانند سفری برای هنرمند است. فقط میتوانم بگویم بخش لذت بخشی از سفرم را با «داش آکل» طی کردهام.
او در بخش دیگری از صحبتهایش درباره جایگاه انیمیشن کوتاه ایران در جهان گفت: در دو سال اخیر به دلیل تحصیل در رشته انیمیشن در سه کشور مختلف اروپایی زندگی کردهام. بدون شک انیمیشن ایران یا به صورت واضحتر سینمای ایران شناخته شده است اما به دلیل شرایطی که در آن هستیم و روابط خیلی کمی با کشورهای دیگر داریم، صدمات زیادی به روند هنری کشورمان وارد شده است.
مهرانی افزود: به دلیل شرایط خاص کشور ما یعنی نداشتن تعاملات زیاد با کشورهای دیگر بخشی از مسیرهای هنری را که دیگر کشورها در آن حضور دارند و میتواند برای هنر کشور ما الهام بخش باشد، از دست دادهایم. از سوی دیگر کشور ما نمیتواند حمایت لازم را انیمیشن داشته باشد این در حالی است که برای دیگر کشورها هم سرمایهگذاری در ایران بسیار پر ریسک است. واقعیتهای تلخ را با جملات زیبا نمیتوان نوشت!
او در پایان درباره اکران شدن انیمیشنهای کوتاه بیان کرد: هنر فیلمسازی را آزادتر از این میبینم که فقط بر پرده سینما دیده شود. در خیلی از اماکن عمومی و حتی کافی شاپها میتوان شاهد پخش فیلمها بود و این میتواند به مخاطب عام کمک کند که در طول زمان به مخاطب خاص تبدیل شود. تئاتر و موسیقی خیابانی همیشه الهام بخش و قدرتمند بوده و توانستهاند جایی در میان مخاطب باز کند. همین اتفاق میتواند به شکلی دیگر برای فیلم کوتاه بیفتد.
مجموعه انیمیشنهای کوتاه هنری «رویاهای بیداری» از روز چهارشنبه ۲۷ دی ماه هرروز در سینماهای منتخب گروه سینمایی «هنروتجربه» در تهران و روزهای چهارشنبه هر هفته در سینماهای شهرستانها به نمایش در آمده است.
مجموعه انیمیشنهای کوتاه هنری «رویاهای بیداری» شامل ۱۰ انیمیشن به نامهای «آدم خانگی» به کارگردانی مرضیه ابرار پایدار، «جمشید؛ مرثیهای بر یک اسطوره» به کارگردانی معین صمدی، «داش آکل» به کارگردانی هاجر مهرانی، «دشت گلهای زرد» به کارگردانی حسین آقامحمدی، «قطعه تنهایی» به کارگردانی الهه قمیشی ، «کلنل» به کارگردانی پرستو کاردگر، «گنجشکک» به کارگردانی الهه فلاحیان، «نقطه» به کارگردانی محمد زارع ، «همیشه گمشدهای هست» به کارگردانی مسعود صفری، «باغ پادشاه» به کارگردانی ایرج محمدی رزینی است.
آثاری که در این مجموعه به نمایش درمیآیند در جشنوارههای مختلف داخلی و خارجی شرکت کرده و جوایز معتبری را کسب کردهاند.
این بسته انیمیشن مناسب مخاطبان بالای ۱۲ سال است.