زهرا میری کارگردان مستند «روضهای برای دفاع» در گفتوگو با خبرنگار سینما صبا، گفت: این مستند به اولین بمباران جنگ تحمیلی در شهر قم میپردازد که منجر به شهادت گروهی از مردم شد.
او درباره داستان این فیلم و شیوه روایت آن گفت: این مستند توسط راوی اول شخص که در واقعه حضور داشته است و کاملا مستند به موضوع میپردازد، روایت میشود، همچنین کمی هم از روایت سایر افرادی که آنجا حضور داشتند برای کامل شدن داستان استفاده کردهایم.
این مستندساز با اشاره به اینکه «روضهای برای دفاع» کاملا آرشیوی و به صورت فرمی یعنی صرفا با عکس ساخته میشود، درباره سختیهای این شکل مستند توضیح داد: ساخت این فرم از مستند بسیار سخت و طولانیست به همین دلیل مستندسازان کمی به سراغ آن میروند؛ در تولید یک فیلم معمولا پیش تولید، سختی نسبیای دارد اما گروه در زمان تولید، از کارشان لذت میبرند و پس تولید هم سختی کار است در صورتی که کارهای فرمی پیشتولید چند برابری دارد و وقتی تمام میشود، در تولید هم باز با همان عکسها سر و کار داریم.
کارگردان «بومرگ» درباره وضعیت تولید مستند بیان کرد: به طور جدی از هفته آخر آبانماه ۱۴۰۲ تولید کار را آغاز کردهایم، پیش از آن هم با بالا و پایین کردن پژوهشها و مستندتر کردن طرح سروکار داشتم که حدود یک ماه طول کشید. در حال حاضر نیز همزمان در مرحله تولید و پس تولید قرار داریم یعنی از یک طرف نریشن را ضبط کردهایم، آهنگساز کارش را میکند اما میتوان گفت که هنوز در دست تدوینگر چیزی نیست.
میری با اشاره به اینکه سوژه «روضهای برای دفاع» که محصول مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی است، زنان هستند، تاکید کرد: وقتی درباره جنگ حرف میزنیم معمولا نگاه مردانهای به آن داریم و این مستند میتواند بُعد دیگری از جنگ را به ما نشان دهد. سوژهیابی این فیلم چندان زمانبر نبود چون از قبل به آن رسیده بودم اما پژوهش بعد از آن بسیار طول کشید؛ اسناد مربوط به این واقعه دچار اشکالاتی بود و حتی تا یک ماه پیش با سوژه برای حقیقتیابی مسائل تبادل میکردیم.
این کارگردان درباره منابعی که از آن به عکسها رسیده است، مطرح کرد: برای به دست آوردن عکسها با مراکزی همچون انجمن عکاسان روایت فتح، خانه عکاسان انقلاب اسلامی یا اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ارتباط برقرار کردم اما اکثر عکسهای موجود در مستند، از آلبومهای خانوادگی شهدای قم است که با همکاری موسسه راویان فتح قم به دست ما رسید.
او در پایان درباره تصمیم برای حضور در هجدهمین جشنواره «سینماحقیقت» خاطرنشان کرد: علاوه بر اینکه دوست دارم این مستند در هجدهمین جشنواره «سینماحقیقت» به نمایش درآید و مخاطبان اختصاصی سینمای مستند آن را تماشا کنند، علاقه دارم که با وجود فرمی بودن آن، در تلویزیون هم پخش شود تا مخاطب عام هم آن را ببیند چراکه «روضهای برای دفاع» داستان خوبی برای شنیده شدن دارد و مردم میتوانند در آن مشاهده کنند که در شهرهای دور از فضای جنگ هم بمباران اتفاق افتاده است و مردمی که در جریان جنگ نبوده هم آسیب دیدهاند.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است