به گزارش صبا ، هرسال و همزمان با فرا رسیدن ماه محرم، در جای جای ایران اسلامی شاهد عرض ارادت هنرمندان عرصههای گوناگون هنری بهویژه هنرمندان عرصه تجسمی به ساحت نورانی حضرت سیدالشهدا (ع) و یاران باوفایشان هستیم.
امسال نیز طبق روال همهساله، با آغاز موسم سوگواری بر سید و سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین (ع) نمایشگاههای هنری مختلفی که از ارادت هنرمندان تجسمی به ساحت مبارک امام حسین (ع) حکایت دارد، برپا شده است.
در گزارش پیشرو به مرور مهمترین نمایشگاههایی که به مناسبت محرم حضرت سیدالشهدا (ع) برپا شده است، میپردازیم:
۱٫ «روضه بهشت» در حوزه هنری
نگارخانه زندهیاد ابوالفضل عالی واقع در حوزه هنری انقلاب اسلامی، این روزها میزبان نمایشگاه گروهی نقاشیهای عاشورایی با عنوان «روضه بهشت» است. در این نمایشگاه، ۱۰ تابلوی نقاشی از هنرمندانی چون: مرتضی اسدی، ایرج اسکندری، کاظم چلیپا، حسین خسروجردی، زندهیاد حبیبالله صادقی، غلامعلی طاهری، عبدالحمید قدیریان، مصطفی گودرزی، مرتضی گودرزی دیباج و حسن یاقوتی به نمایش درآمده و در کنار هریک از تابلوها، قطعه شعری متناسب با حال و هوای اثر از شاعران آئینی نوشته شده است.
این نمایشگاه که باید آن را نخستین بخش از یک سلسلهنمایشگاه دانست، در قالب ۵ مجلس و در رشتههای نقاشی، پوستر، نگارگری، خوشنویسی و حجم تدارک دیده شده است که مجلس اول آن به نقاشی اختصاص دارد و در دهه دوم محرم، نمایشگاه پوسترهای عاشورایی روی دیوار خواهد رفت.
آثار تجسمی حاضر در نمایشگاه مجلس اول «روضه بهشت» جملگی از گنجینه حوزه هنری انقلاب اسلامی انتخاب شدهاند.
نمایشگاه «روضه بهشت» تا ۲۶ تیر جاری همهروزه از ساعت ۹ تا ۱۹ در نگارخانه ابوالفضل عالی حوزه هنری واقع در خیابان سمیه، نرسیده به خیابان حافظ پذیرای علاقهمندان است.
۲٫ «سوگواره هنر عاشورایی» در برج آزادی
برج آزادی این روزها میزبان نمایشگاه «سوگواره هنر عاشورایی» است. در نخستین بخش از سوگواره، نمایشگاهی متشکل از ۵۶ پوستر با مفاهیم عاشورایی که در کافه گالری، تالار آینه و تالار اقوام این مجموعه فرهنگی هنری برپا شده است.
در بخش دیگر سوگواره، ۸۰ قاب عکس از آیین، فرهنگ و رسوم عزاداری شهرهای ایران به نمایش گذاشته شده است.
بخش سوم سوگواره شامل ۱۰ اثر فاخر نقاشی از گنجینه هنرهای تجسمی برج آزادی است. همچنین نمایشگاه اینفوگرافیک که به معرفی اصحاب حضرت سیدالشهدا (ع) میپردازد نیز به صورت مفهومی از دیگر بخشهای این سوگواره هنری به شمار میآیند.
علاقهمندان از ۱۹ تیر جاری لغایت ۱۴ شهریور همه روزه به جز شنبهها از ساعت ۹ تا ۲۰ امکان بازدید از سوگواره هنر عاشورایی را در برج آزادی خواهند داشت.
۳٫ «نقشی بر سنگ» در موزه هنرهای معاصر تهران
موزه هنرهای معاصر تهران از روز گذشته میزبان نمایشگاه «نقشی بر سنگ» شده است. اگرچه این نمایشگاه با محوریت مسئله فلسطین اشغالی برپا شده اما آنچه این روزها در غزه شاهد هستیم، بیشباهت به وقایع عاشورا نیستو چه اینکه محمدرضا وحیدزاده کیوریتور نمایشگاه «نقشی بر سنگ» نیز این نمایشگاه را یک رویداد عاشورایی میداند.
در نمایشگاه «نقشی بر سنگ» بیش از ۱۰۰ اثر از آثار هنرمندان برجسته ایرانی، فلسطینی و بینالمللی از جمله زندهیاد حبیبالله صادقی، کاظم چلیپا، ایرج اسکندری، حسین خسروجردی، ناصر پلنگی، غلامعلی طاهری، مصطفی گودرزی، مرتضی اسدی، عبدالحمید قدیریان، احمد اسفندیاری، محمدعلی ترقیجاه، حبیبالله آیتاللهی، علی وزیریان، مصطفی ندرلو، سلیمان منصور، نبیل عنانی، مصطفی حلاج، مونا سعودی، کمال بلاطه، نوید نبعه، برهان کرکوتلی، عبدالمعطی ابوزید، عبدالرحمن المزین، حسین سعید، توفیق عبدالعال، ابراهیم هزیمه، محمد الشاعر، جمال افغانی، مارک ویریش، کلود لازار و … به نمایش درآمده است. آثاری که از گنجینه حوزه هنری انقلاب اسلامی، بنیاد فرهنگی روایت فتح، موسسه فرهنگی هنری صبا، موزه هنرهای معاصر تهران و مجموعههای شخصی گردآوری شدهاند.
نمایشگاه «نقشی بر سنگ» تا ۱۸ شهریور سال جاری در موزه هنرهای معاصر تهران برقرار است.
۴٫ «مجلس پردهنشینان» در خانه عکاسان
خانه عکاسان ایران به مناسبت فرارسیدن ماه محرم نمایشگاه عکس از روضههای خانگی را در گالری شماره یک خانه عکاسان برگزار میکند.
این نمایشگاه که «مجلس پردهنشینان» نام دارد، شامل عکسهای طاهره بابایی و تهمینه رحمانی از روضههای خانگی است و روز شنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۳ از ساعت ۱۷ در گالری شماره یک خانه عکاسان افتتاح میشود.
مجلسِ پردهنشینان» روایتی از روضههای خانگی در ماه محرم و صفر است که توسط عکاسان طاهره بابایی و تهمینه رحمانی در سالهای ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ عکاسی شدهاند.
این نمایشگاه از یکشنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۳ تا ۳ شهریور ۱۴۰۳ در روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۰ الی ۱۹ و در روزهای پنجشنبه از ساعت ۱۵ الی ۱۹ در گالری «شماره یک خانه عکاسان ایران» واقع در حوزه هنری انقلاب اسلامی، خیابان سمیه تقاطع خیابان حافظ، میزبان چشمان علاقهمندان است.
۵٫ «بیرق سرخ» در نگارخانه لاله
«بیرق سرخ»، سوگواره مصوری است که به روایت عزاداریهای خالصانه مردم ایران از جایجای میهن اسلامیمان میپردازد. سوگواریهایی که از شور عاشقانه و خالصانه ایرانیان نسبت به خاندان عصمت و طهارت (ع) حکایت دارد.
این نمایشگاه عکس، دربرگیرنده گزیده از آثار ۲۸ عکاس حرفهای از تهران و استان البرز است که با نگاهی خاص از برگزاری آیین سوگواری تاسوعا و عاشورا و مراسم عزاداری ماه محرم در مناطق مختلف ایران گردآوری شده است.
علاقهمندان برای بازدید از این نمایشگاه میتوانند در روز افتتاحیه مصادف با ۲۲ تیر جاری در نگارخانه لاله حضور بههم رسانند و تا ۱۱ مرداد در روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ الی ۱۷ و پنجشنبهها از ساعت ۹ تا ۱۲ از این نمایشگاه دیدن کنند.
۶٫ «قلم نینوا» در فرهنگسرای نیاوران
سوگواره عاشورایی «قلم نینوا» با اجرای همزمان نقاشیخط، نقاشی، خوشنویسی، شعرخوانی و نینوازی همزمان با فرارسیدن ماه محرم، به همت نگارخانه تخصصی هنرهای ایرانی اسلامی ترانه باران برگزار میشود.
این پرفورمنس با اجراهای مختلف همراه خواهد بود که از آن جمله میتوان به اجرای نقاشیخط توسط طاهره اللهدادیان، اجرای نقاشی توسط زهرا داوری و نجمه داوری و اجرای خوشنویسی توسط روحالله دلخانی اشاره کرد.
سوگواره عاشورایی «قلم نینوا» با حضور مهمانان ویژه از جمله سید حسین شهرستانی، سید احمد محیط طباطبایی، مجتبی نوروزی، رسول مرادی، سهیل محمودی، حسام الدین سراج و با اجرای احمد اللهدادیان، روز جمعه ۲۲ تیر ۱۴۰۳ شمسی برابر با ششم محرم ۱۴۴۶ قمری از ساعت ۱۷:۳۰ الی ۱۹:۳۰ در سالن خلیج فارس فرهنگسرای نیاوران برگزار میشود.
در گردهمایی هنرمندان و شاعران برای سوگواره عاشورایی حضور عموم آزاد است.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است