رضا ترکمان مدیر جلوههای ویژه نمایش «فصل شیدایی» که تا ۲۶ مرداد در یاسوج روی صحنه میرود، درباره حضور خود در این نمایش بیان کرد: من از زمان شکل گیری تیم «فصل شیدایی» یعنی حدود ۲۰ سال پیش که آقای بهزادپور مسئول آن بودند، به این گروه معرفی شدم که ۲ اجرا در تهران رفتیم، پس از آن سعید اسماعیلی کارگردان شد و «فصل شیدایی» رسما کلید خورد و تا کنون با این کار همراه هستم.
وی در توضیح کار خود در این پروژه اظهار کرد: اجرای جلوههای ویژه میدانی این کار با سینما تفاوت دارد چراکه تصویری و اجرا زنده است و نباید خطا در روند کار باشد؛ انفجارها اکثرا با هنرور مبتدی و کاری پرخطر است و باید دقت بالایی داشته باشد.
او ادامه داد: ما در این کار از باران و باد و آتش سوزی و انفجارهای نزدیک به بازیگران تا آتش زدن درب خانه و جنگ را داریم و کل بسته سینمایی را در یک تئاتر ۲ ساعته به نمایش میگذاریم. این کارها در سینما متغییر است و بسته به سکانس موقعیت عوض میشود اما در اینجا همه چیز از تیراندازی، باران و .. با هم است.
ترکمان تصریح کرد: در سینما هنروری که در صحنه حاضر میشود با دوربین و پلانها آشنایی دارد اما اینجا آدمها مبتدی هستند و آشنایی با حرکت، زاویه و کادر ندارند و صرفا در ۱۰ روز تمرین میکنند و سر صحنه حاضر میشوند به همین دلیل کار کردن و توجیه این افراد و آموزش دادن به آنها سخت است.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا از افراد ثابت استفاده نمیکنند، گفت: چون تعداد نفرات زیاد است؛ «فصل شیدایی» در هر شهر حدود ۲۵۰ هنرور دارد و از منظر مالی و اسکان و ایاب و ذهاب برای تهیه کننده و گروه کار سختی است که چنین تیمی را جابهجا کنند.
ترکمان درباره تغییرات فنی صورت گرفته در این نمایش خاطرنشان کرد: تا ۲ سال پیش بسیاری از دستگاههای ما همان دستگاههای معمول برای این کار که کار کردن با آنها سخت بود مثلا فن ما پاسخگوی کار نبود پس خودمان دست به کار شدیم و دور موتور آن را بالا بردیم و پروانههایش را تعویض کردیم. دستگاههای مه ساز همه کنسرتی و داخل سالنی هستند که طول عمر مشخصی دارند و نهایت میشود ۴۵ دقیقه با آن کار کرد اما ما از هفت شب که وارد صحنه میشویم تا ساعت ۱۲ این دستگاه روشن است. درنتیجه تغییراتی در دستگاهها دادیم و به رغم این که وسلیههایش نبود، کوره و پمپ آن را قوی کردیم و اینها همه کار خودمان است.
وی افزود: بسیاری از وسایل را به دلیل تحریم هستیم و نبود قطعات آن، کنار گذاشتیم اما با مهندسی معکوس جلو رفتیم و جواب هم گرفتیم.
این مدیر جلوههای ویژه در توضیح چالشهای «فصل شیدایی» اظهار کرد: یکی از روزهایی که در بندر عباس بودیم طوفان گرفت و همه وسایلمان را باد برد و کشتیای که ساخته بودیم با طوفان، ۲۰۰ متر از سر صحنه فاصله گرفت. انگار زلزله آمده بود و روی صحنه هیچ چیز در جای خودش نبود؛ ۱۲ ظهر این اتفاقات افتاد و باید تا ساعت پنج همه چیز درست میشد.
وی ادامه داد: یا در اتفاق و شهری دیگر ناگهان باران آمد و تمام وسایل برقی زیر آب رفت. ساعت ۲ این اتفاق رخ داد و باید ساعت پنج برای اجرا میرفتیم و اینها بخشی از معضلات بود ولی به قول دوستان وقتی کار برای ائمه است، خودشان کمک میکنند؛ همچنان که ما همیشه مصائب را پشت سر گذاشتیم و کار بدون دردسر جلو رفته است.
ترکمان در پاسخ به این پرسش که چرا استقبال از این اثر زیاد است، گفت: یک دستی گروه یکی از علتهاست و این که کار دلی و در تمام شهرها استقبال فراوانی از آن شده است. مثلا نمایش در بندرعباس ۲ بار تمدید شد و همچنان میخواستند که اجرا ادامه داشته باشد. این تقاضا شامل همه شهرهاست که بعد از تمدید همچنان خواهان ادامه «فصل شیدایی» هستند.
وی ادامه داد: «فصل شیدایی»، جلوه و گیرایی بسیاری دارد، ضمن این که روتین و قشنگ است و مردم و را جذب میکند؛ حرکات، نورپردازی، صدا بسیار خوب است و مردم را راضی نگه میدارد.
ترکمان تاکید کرد: در اجرای نمایش جاهایی را عوض میکنیم اما نسلها عوض میشود؛ وقتی دوباره به شهری میرویم کسانی که قبلا کار را دیدهاند دهان به دهان به دیگران میگویند که بیایند و کار را ببینند. این کار بسیار تاثیرگذار است و خودمان این تاثیرات را دیدهایم.
او در پایان خاطرنشان کرد: در این سالها نمایش دارای تغییراتی بوده است. بر این اساس که آیتمهایی اضافه و آیتمهایی کاهش یافتهاند؛ تا یک سال پیش بخش قتلگاه را نداشتیم که امروز در نمایش وجود دارد. ضمنا در هر شهر آیتمهایی اختصاصی به نمایش اضافه میشود.
بیست و سومین سری نمایش میدانی «فصل شیدایی» به کارگردانی سعید اسماعیلی و تهیهکنندگی علیرضا کوهفر محصول سازمان هنری رسانهای اوج است که به همت موسسه مهنا تا ۲۶ مرداد ماه در یاسوج روی صحنه میرود. رسالت بوذری راوی این نمایش است که وقایع مختلف از جمله خلقت انسان، نشانههای ظهور و رشادتهای شهیدان را نمایش میدهد.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است