به گزارش صبا، رحمت امینی مدیر فرهنگی و کارگردان تئاتر گفت: مسلما در دوره فعلی، مدیری باید برای برطرف کردن معضلات فعلی تئاتر قدم بردارد که نسبت به وضعیت فعلی تئاتر شناخت داشته باشد. درسالهای گذشته، مرکزهنرهای نمایشی که امروز اداره کل شده است، بودجههایی را که به قرارداد تیپ معروف است تخصیص میداد و از طریق این بودجه، هزینههایی صرف دکور، لباس و سایر ملزمات یک اثر نمایشی میشد ولی این بودجهها به تدریج حذف شدند. از آن طرف، فعالیت سالنهای تئاتر خصوصی امروز به گونهای است که گویا هم وغم تئاتر تنها باید برروی گیشه متمرکز باشد. تئاتر اساسا با انواع نمایشهای تصویری فرق دارد؛ هنرهای تصویری دیگر از تزریق بودجههایی از سوی ارگانهای دولتی حتی خود وزارت فرهنگ برخوردار هستند ولی تئاتر دراین سالها بدون حمایت و پشتوانه مالی مانده است. من از مهرماه سال گذشته در نوبت اجرا در تماشاخانه ایرانشهر هستم اما هنوز نتوانستهام تئاتر خود را در این سالن اجرا ببرم، چرا که سالنداران انتظار دارند هرشب ظرفیت ۲۵۰ نفری ایرانشهر را پرکنم و اگر نمایش طی ۱۰شب فروش خوبی نداشته باشد آن را پایین میآورند. این یعنی من برای اجرای تئاتر خود باید از حضور بازیگران چهره و اصطلاحا سلبریتی استفاده کنم و به هر قیمتی در گیشه کار خود را بفروشم. مسلما چنین حرکتهایی ضربات جبران ناپذیری برای تئاتر امروز به شمار میرود و در دوره مدیریت فرهنگی جدید باید نسبت به چنین معضلاتی، چارهاندیشی جدی شود.
این هنرمند اضافه کرد: در کشورهای دیگر که صاحب تئاتر و فرهنگ هستند، کمپانیها و از همه مهمتر، شهرداریها نقش پررنگی در حمایت از تئاتر دارند و اصلا یکی از وظایف شهرداریها حمایت از این هنر است. اما در کشور ما شهرداریها به آن شکلی که باید در این مسیر فعالیتی ندارند. تعطیل شدن جشنوارههایی که میتوانستند در احیاء تئاتر ما سازنده باشند هم مزید برعلت شده که از این میان میتوان به تعطیلی جشنواره تئاتر «ماه» اشاره کرد و یا همینطور؛ حوزه هنری و شهرداری که مدتهاست بخش تئاتر آن به حالت تعطیل درآمدهاند. نکته دیگر این است که بعد از کرونا، بسیاری از هنرمندان و گروههای خوب تئاتری به دلایل مختلف از این عرصه کنار رفتند که امروز جای خالیشان بیش از گذشته احساس میشود. امیدوارم در دوره وزارت سیدعباس صالحی این گروهها بتوانند فعالیت خود را از سر بگیرند، چرا که حضورشان در تئاتر به طور قطع، مفید و تاثیرگذار است.
امینی ادامه داد: اشاعه و گسترش تئاتر در سراسر ایران یکی دیگر از مهمترین مسائلی است که به نظرم باید در دوره وزیرفرهنگ جدید به آن توجه شود. زمانی بود که استانهایی چون فارس، گیلان، اصفهان، خوزستان، خراسان و… خود صاحب تئاتر بودند ولی امروز رونق تئاتر در این شهرها رخت بسته و قبله آمال تئاتریها در این استانها این است که بتوانند به تهران بیایند تا دیده شوند. حالا بماند که ارتباط صداوسیما هم در این سالها با تئاتر قطع بوده و صداوسیما نه تنها قدمی برای کمک به تئاتر بر نمیدارد که در این مسیر ممانعتهایی را هم به وجود میآورد. امیدوارم وزارت فرهنگ در این دوره بتواند به مرتفع کردن معضلات تئاتر بپردازد و جشنوارههای دانشجویی و دانشآموزی تئاتر با تعامل ارگانهای مربوطه مثل وزارت علوم دوباره از سر گرفته شود.
نشر اول: روزنامه صبا – آزیتا صالحی
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است