به گزارش خبرنگار رادیو و تلویزیون صبا، عطیه طالبپور دبیر تحریریه برنامه تلویزیونی «حرف شما» شبکه امید درباره موضوعهای مطرح شده در قسمت اخیر این برنامه گفت: این هفته در برنامه «حرف شما» ۶ نوجوان ۱۸ تا ۲۱ ساله به صورت تلفنی درباره موضوع کنکور و تاثیر سوابق تحصیلی در نتیجه قبولی دانشگاه صحبت کردند. یکی از مهمترین چالشهای نوجوانان در این مرحله از زندگی، چالش استرس کنکور و امتحانهای نهایی بود. دانشآموزان مقطع متوسطه دوم از ابتدای ورودشان به این پایه، نگران نمرههای امتحانات نهایی و کنکور هستند. همچنین طولانی شدن فرایند کنکور و این فضای پراسترس نیز کنکوریها را بیشتر آزار میدهد به ویژه بعد از تغییراتی که در وضعیت برگزاری کنکور ایجاد شده است. دانشآموزان به صورت متوالی استرس مرحله اول کنکور، امتحانهای نهایی، مرحله دوم کنکور و انتخاب رشته را متحمل میشوند.
طالبپور افزود: بسیاری از نوجوانها پیامدهای منفی این فضای استرسزا و رقابتی از جمله اضطراب، لرزش دستان، ضعف بدنی، مشکلات پوست و مو و تمرکز را حتی بعد از ورود به دانشگاه تجربه میکنند.
دبیر تحریریه این برنامه بیان کرد: یکی دیگر از مهمترین دغدغههای نوجوانها، مافیای کنکور بود. بر اساس نظرات مطرح شده در برنامه «حرف شما»، خرید کتابهای تست و شرکت در کلاسهای تست زنی، تنها راه موفق شدن در کنکور است. نوجوانها معتقد بودند اگر کسی بر محتوای کتاب درسی به طور کامل مسلط باشد بازهم تضمینی برای موفق شدنش در کنکور وجود ندارد؛ تستهای کنکور بسیار پیچیده و مکانیکی شده و فقط از طریق آموختن روشهای تست زنی این امر محقق میشود. موضوعی که به نحوی با عدالت اجتماعی در تضاد است.
او ادامه داد: طبق آمار، رتبههای برتر کنکور به ندرت از استانهای کمتر برخوردار کشور هستند و یا حتی دانشآموزان این استانها اصلا رتبه برتر کنکور نمیشوند. همین موضوع نشان میدهد که جایگاه رتبههای برتر کنکور را بیشتر دهکهای بالای جامعه با صرف هزینههای گزاف برای این آزمون پردردسر، کسب میکنند.
دبیر تحریریه برنامه «حرف شما» یکی دیگر از موضوعهایی که ذهن نوجوانان کنکوری را به خود مشغول کرده را نحوه برخورد خانوادهها با این مرحله از زندگی نوجوان برشمرد و بیان کرد: نوجوانها انتظار داشتند پدر و مادرشان مواردی مثل ساعات مطالعه یا رتبه کنکور آنها را به دیگران منتقل نکرده و مراقب حریم خصوصی دانشآموز خود باشند. همچنین این دانشآموزان ضمن تشکر از خانوادههای خود که با تغییرات سبک زندگی و خلق و خوی آنها در سال کنکور سازش میکنند، درخواست کردند که خانواده تلاش خود را برای دامن نزدن به فضای استرسزای کنکور انجام دهند. همچنین خانواده از مقایسه نوجوان با همسالان، عدم اعتماد به انتخابهای او، فضاسازی ذهنی درباره تحصیلات دانشگاهی یا رشته و دانشگاهی خاص بپرهیز کرده و به او برای انتخاب مسیر موفقیت و آزمون خطا در این راه اعتماد کنند.
محمدمتین حشمتی نوجوان ۱۹ ساله کنکوری درباره وضعیت آموزش در کشور نظر خود را بیان کرد: وقتی آموزش و پرورش ما با مدل غربی بنیان گذاری شده آن هم ۵۰ سال قبل جز این وضعیت را نمیتوان انتظار داشت.
محمدامین انصارینیا نوجوان ۲۱ ساله از مشهد نیز نظرش را درباره کنکور اینطور مطرح کرد: چندین سال پیش کنکور به عنوان محل گزینشی برای ورود به دانشگاه طراحی شد اما حالا با بیعدالتی به قاتل روح بچهها تبدیل شده است. بر اساس آمار، در شاخص عدالت آموزشی بین ۵۳ کشور جهان ایران کشور ۴۳ است که خصوصیسازی آموزش به این موضوع دامن زده است؛ در سالهای اخیر ۵۰ درصد آموزشهای ما خصوصی شده و این یعنی فاجعه. ۵۴ درصد از دانشآموزان تحصیل کرده در مدارس دولتی جزو ۳ هزار نفر اول کنکور هم نمیشوند یعنی کمترین امکاناتی برای شرکت در کنکور ندارند.
برنامه تلویزیونی «حرف شما» برنامهای است که جمعه هر هفته ساعت ۱۹:۳۰ به صورت زنده روی آنتن شبکه امید میرود و هر هفته به بررسی یکی از مهمترین دغدغههای فکری نوجوان امروزی میپردازد. علی مرادخانی میزبان «حرف شما» جمعه ۱۶ شهریور قرار است درباره حریم خصوصی با نوجوانها به گفتوگو بنشیند.
این برنامه به تهیه کنندگی و کارگردانی علیرضا اسکندریان و سردبیری حسین شکیب راد پخش میشود. حسین حق پناه به عنوان کارشناس حوزه کودک و نوجوان در برنامه حضور دارد و عطیه طالبپور نیز دبیری تحریریه «حرف شما» را بر عهده دارد.
سامانه پیامکی برنامه حرف شما برای ارتباط با گروه تولید این برنامه، ۳۰۰۰۰۹۹۹ است. نوجوانان علاقهمند میتوانند هر هفته متناسب با موضوع برنامه نظرها، پیشنهادها و حرف دل خود را به این سامانه پیامکی یا در شبکههای اجتماعی به آدرس @harfeshomatv ارسال کنند.
There are no comments yet