سعید نجفیان، دبیر جشنواره سراسری تئاتر بسیج در گفتوگو با خبرنگار تئاتر صبا، درباره این جشنواره گفت: پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر بسیج با نام «سودای عشق» امسال دومرحلهای برگزار میشود. آثار از استانهای مختلف دریافت میشود و آثار برگزیده شده در جشنوارههای استانی به اجرا میرسد. در هر جشنواره دو اثر از بخش صحنهای و دو اثر در بخش خیابانی به مرحله نهایی راه مییابند و مسابقه نمایشنامهنویسی هم این رقابت وجود دارد. تا هشتم آبان ماه همه جشنوارههای استانی تمام میشود و ۲۲ آبان ماه اسامی منتخبین را برای حضور در جشنواره سراسری اعلام میکنیم.
وی درباره استقبال شرکتکنندگان از جشنواره تصریح کرد: در برخی از استانها همچون خراسان رضوی، خوزستان، آذربایجان شرقی و مازندران استقبال بیشتر است و برخی از استانها همچون خراسان جنوبی، سمنان و گلستان متاسفانه امسال استقبال کمتری شده است.
سعید نجفیان درباره محل برگزاری جشنواره سراسری خاطرنشان کرد: سه استان کرمانشاه، خوزستان و یزد برای برگزاری جشنواره سراسری داوطلب شدهاند. تاکنون از امکانات استان کرمانشاه و خوزستان بازدید کردهام. به استان یزد هم سفر میکنم تا با بررسی امکانات سالنها و محل اسکان و سایر شاخصهها، یکی از سه استان برای برگزاری مرحله نهایی جشنواره تئاتر بسیج انتخاب شود.
وی درباره رویکرد این دوره از جشنواره گفت: در فراخوان ما تاکید شده که انتقال روحیه نشاط آفرین و امیدبخش و رویکرد کمدی در این دوره اولویت دارد و خصوصا در نمایشهای خیابانی تاکید بر اجراهای شاد شده است تا طیفهای مختلف مردم با سلیقههای متفاوت با نمایشها ارتباط بگیرند و از تماشای آنها لذت ببرند و کمتر به کارهای یاسآور و تلخ پرداخته شود.
نجفیان درباره اینکه حضور کدام گروه سنی در این جشنواره پررنگتر بوده است، تاکید کرد: معمولا در گروه نمایش از طیف نوجوانان تا پیشکسوتان تئاتر شرکت میکنند و بیشترین طیف سنی در حوزه بازیگران و کارگردانان از ۲۰ تا ۴۰ سال است.
دبیر جشنواره سراسری تئاتر بسیج، در ادامه به صبا گفت: طی دوسال گذشته جشنواره به گونهای برگزار شده که هم در تعداد شرکت کنندهها رشد داشتیم و هم افرادی که در عرصه نمایش و تئاتر حرفهای هستند و تجربه بیشتری دارند، در جشنواره حضور داشتهاند. آنها امسال هم برای جشواره اثر فرستادهاند و این نشانه کیفیت بالای جشنواره است.
نجفیان در پاسخ به اینکه با توجه به اینکه افراد با تجربه و حرفهای در این جشنواره شرکت میکنند، برای افرادی تجربه کمتری در این حوزه دارند بخش خاصی در نظر گرفته شده است؟ گفت: انجمن ما تنها در بخش جشنواره فعالیت نمیکند بلکه ما در شهرستانها هم فعال هستیم و در طول سال کارگاههای آموزشی توسط اساتید برگزار میشود تا افرادی که در این کارگاهها شرکت میکنند به توانایی لازم برای رقابت با حرفهایها دست پیدا کنند. از این بابت، باید گفت آثار انتخاب شده برای مرحله کشوری از چند فیلتر عبور کردهاند و قطعا قابلیت لازم برای رقابت با سایر آثار را داشتهاند که در این جشنواره حضور یافتهاند.
وی در پاسخ به اینکه کدام استان کیفیت بهتری در آثار نشان داده است، خاطرنشان کرد: پراکندگی اقلیم در جشنواره خیلی خوب است به گونهای که سال گذشته از جزیره خارک و سیستان و بلوچستان و شهرهای مرزی کارهای خوبی داشتیم و حتی دهلران که ۸ سال درگیر جنگ بوده و یک سالن نمایش نداشته، الان قطبی در حوزه نمایش خیابانی است.
سعید نجفیان افزود: تئاتر و نمایش هر استانی ویژگیهای بومی- محلی، گویش – شیوه روایتی و جذابیت خاص خودشان را دارند و هر کدام سفیر فرهنگی منطقه خودشان هستند و مخاطبان در این جشنواره با آیینها و فرهنگهای استانهای مختلف آشنا میشوند و این از جذابیتهای جشنوارههای کشوری است که جشنواره ما نیز خوشبختانه از این جذابیت برخوردار است.
دبیر جشنواره سراسری تئاتر بسیج درباره برگزاری ورکشاپها و کارگاههای آموزشی تئاتر در استانهای مختلف گفت: ارجحیتها و نیازهای استان بررسی میشود و طبق آن کارگاهها در استانهای مختلف برگزار میشود. در واقع، در استانها کارگاههای مشابه برگزار نمیشود بلکه هر استانی نیازسنجی شده و با توجه به نیاز هر استان، رویکرد و موضوع کارگاه شکل میگیرد. برای مثال در یک استان ارجحیت با ادبیات نمایشی است و در آن زمینه کارگاه تشکیل میشود.
وی افزود: نتیجه نیازسنجی توسط سازمانها به ما ابلاغ میشود و ما بر اساس نامه استانها، استاد را برایشان میفرستیم و این کلاسها بهصورت مستمر برگزار میشود.
نجفیان ادامه داد: سازمان بسیج هنرمندان یازده حوزه دارد که یکی از وظایف انجمنها بررسی نامه نیازسنجی استانهااست و ما بر اساس این نامه حداقل چهار ورکشاپ فصلی برگزار میکنیم.
وی با اشاره به اینکه انجمن تئاتر بسیج هنرمندان سابقه پانزده ساله دارد، گفت: ورکشاپ نقدنویسی یکی از کارگاههای کشوری بود که توسط دکتر نصرالله قادری یه مدت یک هفته مستمر در کرج برگزار شد، ضمن اینکه در جشنواره نیز معمولا برای گروههای شرکت کننده و مخاطبین کارگاه برگزار میکنیم.
نجفیان درباره تفاوت جشنواره تئاتر بسیج امسال با سال گذشته تاکید کرد: طبق روند جشنواره دو موضوع روز به موضوعات ثابت جشنواره هرساله اضافه میشود که جزو اولویتها قرار میگیرد. امسال به خاطر شرایط روز بخش غزه و فرزندآوری و خانواده به موضوعات ثابت جشنواره اضافه شده است.
وی در پایان گفت: جشنواره «سودای عشق» بین روزهای ۵ تا ۱۵ آذرماه به مدت شش روز برگزار خواهد شد.
مهدیه مالکی
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است