مهدیه مالکی/صبا: فیلم «پیشمرگ» به برشی از زندگی یکی از چهرههای ملی، یعنی شهید سعید قهاری پس از دوران جنگ میپردازد. فیلمبرداری این فیلم که در ژانر دفاع مقدس تولید شده، در شهرهای مختلف کشور انجام شده که یکی از ویژگیهای قابل توجه این اثر به شمار میرود و مهدی نصرتی، الناز ملک، ساناز سعیدی و حسام منظور ستارههای این فیلم هستند. خبرنگار صبا با آرش زینالخیری تهیهکننده این اثر به گفتوگو نشسته است که در ادامه میخوانید.
امسال با فیلم «پیشمرگ» در جشنواره حضور دارید. لطفاً درباره همکاریتان با آقای غفاری و همچنین فضای این فیلم توضیح دهید.
تجربه همکاری با آقای غفاری و کل گروه، برای من بسیار خوب و خاطرهانگیز بود. این پروژه، از مراحل پیشتولید، تولید و حتی پستپروداکشن، یکی از کارهای ماندگار برای ما شد. امیدوارم که با دیده شدن فیلم، اتفاقات خوبی رقم بخورد. مانند تمام گروههای دیگر، تیم ما نیز زحمت زیادی کشید و انرژی بسیاری برای این کار گذاشت. اولین و مهمترین مسئله این است که امیدوارم خود شهید بزرگوار، آقای سعید قهاری، از ما راضی باشند و در مرحله بعد، مردم عزیز کشورمان که فیلم را خواهند دید.
اینکه شما به سراغ اثری با موضوع دفاع مقدس رفتهاید، آیا به دلیل مسئولیت شما به عنوان رئیس سازمان بسیج هنرمندان بوده است؟
در واقع، زمانی که این کار به من پیشنهاد شد، هشت ماه قبل از انتصاب من در سازمان بسیج هنرمندان کشور بود. این پروژه در مرداد ماه ۱۴۰۲ از طریق بنیاد روایت پیشنهاد شد و ما از همان زمان، کار بر روی فیلمنامه، تحقیقات و پژوهشهای میدانی را آغاز کردیم. اما پیشنهاد حضور در بسیج هنرمندان کشور در تاریخ ۲۷ اسفند به من داده شد. این دغدغه را داشتم که ممکن است همزمانی این دو مسئولیت کمی دشوار باشد، اما با حمایتهای سردار سلیمانی و دیگر دوستان، تصمیم بر این شد که من به عنوان یک بسیجی در بسیج هنرمندان کشور فعالیت کنم. چون نه کارمند رسمی هستم و نه سمتی اداری دارم، اما افتخار میکنم که در هر زمانی که لازم باشد، در خدمت هنرمندان بسیجی کشورم باشم.
چه شد که به سراغ شهید سعید قهاری رفتید؟
شهید سعید قهاری از فرماندهان تأثیرگذار کشور در شمال غرب ایران و تا حد زیادی گمنام بودند، در حالیکه خدمات ارزشمندی انجام دادهاند. البته همه شهدای ما عزیز و بزرگوار هستند، اما برخی، به واسطه جایگاه و مسئولیتی که داشتهاند، شناخته شدهتر هستند، مانند شهید مهدی باکری.
نکته جالبی که برای من در مورد شهید سعید قهاری وجود داشت، وصیت ایشان بود. ایشان خواسته بودند که اگر روزی به شهادت رسیدند، در میان شهدای گمنام دفن شوند و اکنون در همدان، در میان شهدای گمنام به خاک سپرده شدهاند. این نگاه و تفکرشان برای من بسیار جذاب بود، زیرا ایشان واقعاً خود را وقف آرامش مردم کرده بودند. در تحقیقاتی که درباره ایشان انجام دادم و کتابهایی که در موردشان خواندم، متوجه شدم که در تمام عملیاتها، اولویت نخست ایشان خانوادهها، کودکان و زنان بودند. در هر عملیاتی که احساس میکردند زن و کودکی حضور دارد، به صورت انفرادی وارد عمل میشدند تا اطمینان حاصل کنند که هیچ آسیبی به آنها نخواهد رسید. این ویژگی شخصیتشان برای من بسیار تأثیرگذار بود. در فیلم نیز بخشی از داستان به همین موضوع میپردازد و مخاطبان خواهند دید که یکی از حرکتهای قهرمانانه و غرورآفرین این شهید بزرگوار چگونه رقم خورده است.
چگونه بازیگر نقش شهید سعید قهاری را انتخاب کردید؟
در ابتدا، با چند نفر از همکاران و عزیزان درباره انتخاب بازیگر این نقش صحبت کردیم. از آنجا که شهید سعید قهاری چهره خاصی داشتند، باید به سراغ بازیگری میرفتیم که از لحاظ چهره به ایشان شباهت داشته باشد و در عین حال توانایی ایفای چنین نقشی را داشته باشد. چرا که این نقش بسیار دشوار بود و نیاز به فیلمبرداری در چندین شهر داشت. در نهایت، آقای نصرتی برای این نقش انتخاب شدند. این اولین همکاری من با ایشان بود و از این همکاری بسیار لذت بردم. ایشان بازیگری توانمند، خوشانرژی و با گروه همراه بودند. پس از اینکه طرح اولیه را مطالعه کردند، همان شب با من تماس گرفتند و گفتند که از فیلمنامه خوششان آمده است و فردای آن روز برای نهایی کردن همکاری به توافق رسیدیم.
چه چالشهایی در تولید داشتید؟
تولید کارهای دفاع مقدسی به ویژه کارهای پرتره سختیهای خاص خود را دارد و مسائلی را شامل میشود که نیازمند همکاری است و اگر هماهنگی برای آن ایجاد نشود، اتفای خوبی برای فیلم نمیافتد. کارهای دفاع مقدسی انفجار دارد، شلیک دارد، ادوات جنگی میخواهد و همه این ها باعث میشود هماهنگی مجوزهای لازم از نهادهای مربوطه زمان ما را بگیرد. همچنین در زمان تولید این فیلم سینمایی شاهد اتفاقاتی بودیم که در همه ارکان و عناصر کشور تاثیر گذار بود و مجبور بودیم کار را تعطیل کنیم و این تعطیلی فقط برای امنیت گروه بود و دوستان صلاح ما را بهتر میدانستند و درک میکردند و به همین خاطر مجبور بودیم کار را ترک کنیم و بعدتر بازگردیم.
این روزها خانم ملک بسیار مطرح هستند و فیلم شما نیز در جشنواره حضور دارد. درباره حضور ایشان، مهدی نصرتی و دیگر عوامل فیلم توضیح دهید.
همکاری با خانم ملک تجربه بسیار خوبی بود. علاوه بر ایشان، خانم سانا سعیدی، آقای آرش آصفی، آقای منصور، آقای شاهپوری، آقای اشکانفر، آقای سپهری و بسیاری دیگر از هنرمندان در این فیلم حضور داشتند. اگر بخواهم اسامی تمام عوامل را ذکر کنم، ممکن است کسی از قلم بیفتد، اما از مدیر فیلمبرداری، مدیر صدابرداری، طراح گریم، طراح لباس و تمامی عزیزانی که چه در پشت صحنه و چه جلوی دوربین حضور داشتند، صمیمانه تشکر میکنم.
جذابیت این پروژه برای من این بود که از روز اول فیلمبرداری در منطقه آذربایجان و شهر مرند، تا روز پایانی در هتل استقلال، تمام اعضای گروه با ما بودند. این یک اتفاق خاص بود که همه اعضای گروه تا پایان پروژه در کنار یکدیگر ماندند. خوشحالم که هیچکس از گروه، حتی پس از پایان فیلم، از جمع جدا نشده و همچنان در ارتباط هستیم. همچنین در مورد بازیگران هم باید بگویم، الناز ملک و دیگر بازیگران نقشهایی متفاوت از آنچه تاکنون ایفا کرده بودند، در این فیلم داشتند.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است