سعید قاضی نژاد/ صبا؛ رویا افشار امسال در جشنواره فیلم فجر با فیلم «اشک هور» نقش مادر علی هاشمی را به تصویر کشید. علی هاشمی یکی از سرداران جنگ بود که نقش مهم و اصلی طراحی حمله از منطقه هور را به عهده داشت. بصورت کاملا اتفاقی فیلم «اسفند» هم به زندگی علی هاشمی پرداخت و در طی روند داستان، جسته و گریخته به رابطه او با مادرش اشاره شد. اما فیلم «اشک هور» این توجه و تمرکز را بیش از فیلم «اسفند» روی این رابطه مادر و فرزندی گذاشت.
نتیجه اما درخشان بود. رویا افشار در این فیلم با تمام جان و جهانش نقش این مادر را بر عهده گرفت. مادری که ۲۲ سال منتظر بازگشت فرزندش بود. بازی در سکوت رویا افشار، ظاهرِ آرام و چشمهای بارانیاش، یکی از خیره کنندهترین تصاویر یک مادر ایرانی در جشنواره فیلم فجر امسال بود.
اینکه با کمترین دیالوگ و و در سکوت، این انتظار و رنج را به بهترین شکل ممکن به تصویر کشید، راستش کار هر کسی نیست.
در سکانس گشتن در هور، وقتی مادر دست به آب میزند، لمس آبِ جاری در هور، اشکهایش را جاری میکند. انگار تمامِ هور بوی علی، و تمام نیزارها نام پسرش را فریاد میزنند.
بازی رویا افشار در این سکانس، ترکیبی از تکنیک و غریزه مادری است.
بعد از پایان فیلم، و در هنگام خروج اهالی رسانه از سالن، نظر مشترک همه راجع به فیلم به یک نام خلاصه میشد. بازی فوقالعاده تاثیرگذار رویا افشار. در این نکته که قطعا خانم افشار میتواند یکی از کاندیداهای بازیگری یا برنده نهایی سیمرغ جشنواره باشد، کسی شک و تردیدی نداشت.
بازی در نقش مادر کلاسیک و آشنای ایرانی، که برای ما یادآور مادران و مادر بزرگانمان باشد، به شکل غریبی در حال فراموشی است. نسل بازیگران زن جدید، آشنایی با آن نوع فرهنگ و تربیت قدیمی ندارد، و فیلمنامه هایی که بتوان از آنها انتظار داشت تا چنین زنانی به تصویر بکشند هم در طی سالهای اخیر به شدت کمیاب و نایاب شدهاند.
رویا افشار در همین «اشک هور» با محوریت تمرکز بر جغرافیای خوزستان و گوهر خیراندیش در «بچه مردم» با محوریت تمرکز بر تهران، از معدود بازیگرانی بودند که اجرای موفقی در به تصویر کشیدن چنین زنانی (از نظر اشتراکات زمانی و فرهنگی) داشتند.
بازی گوهر خیراندیش شیرین، و بازی رویا افشار نفسگیر بود.
او نماینده تمام مادرانی بود که هنوز با قاب عکسی در دست، در هنگام تشییع پیکر شهدای گمنام به کنار تابوتها میآیند، با چشمانی خیس و قلبی سرشار از انتظار… ۲۲سال انتظار.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است