به گزارش صبا به نقل از روابط عمومی حوزه هنری انقلاب اسلامی، آیین اختتامیه چهارمین جشنواره نمایشنامهنویسی گلدستهها، عصر دوشنبه ۲۹ بهمن ماه در سالن صفارزاده حوزه هنری برگزار شد.
این برنامه بعد از قرائت قرآن، پخش سرود ملی با ویدئویی از گزارش فرایند این دوره از جشنواره نمایشنامهنویسی گلدستهها ادامه یافت.
چشم اندازی برای تربیت نسل جدید نمایشنامه نویسی
بر اساس این گزارش، کوروش زارعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری طی سخنانی ضمن خیرمقدم به حضار، هنرمندان و اصحاب رسانه گفت: از همکارانم در مرکز هنرهای نمایشی که نزدیک به شش ماه برای برگزاری این جشنواره کار کردند، سپاسگزارم.
وی در ادامه بیان کرد: در دهه ۷۰ در دفتر تئاتر بچههای مسجد، اتفاقاتهای خوب و مبارکی رقم خورد ودر آن دوران بسیاری از افراد بنام و حرفهای را به جامعه هنری تئاتر و سینما تحویل داد.
این کارگردان تئاتر اضافه کرد: در دهه ۸۰ به دلایل مدیریتی، این جریان متوقف شد و وقتی بنده در مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری منصوب شدم، چون خود جزو بچههای مسجد دهه ۷۰ بودم و میدانستم چه دستاوردهایی داشته است، دوباره جریان تئاتر بچه های مسجد را به قصد کشف استعدادها و تزریق نیروهای جدید و جوان و پرانرژی به تئاتر کشور، با رویکرد جدیدی در مرکز هنرهای نمایشی راه اندازی کردم.
زارعی تاکید کرد: این گونه نیست که افرادی که درهه ۷۰ در تئاتر بچههای مسجد فعالیت می کردند، در حال حاضر فقط در تئاتر مذهبی کار کنند بلکه در جای جای هنرهای نمایشی حرفهای کشور، چه جایگاه تولیدی، چه جایگاه مدیریتی و چه جایگاه نویسندگی و کارگردانی و بازیگری فعالیت میکنند، بنابراین با این دیدگاه تصمیم گرفتیم که دوباره جریان تئاتر بچههای را راهاندازی کرده و استعداد یابی کنیم و خون تازهایی به رگهای تئاتر کشور در دهه آینده تزریق شود، تا برای ۱۰ سال آینده تئاتر کشور افراد متخصص تربیت کنیم، به ویژه در حوزه نمایشنامهنویسی.
راه حلی برای معضل نمایشنامهنویسی در تئاتر کشور
مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری توضیح داد: معضل نمایشنامهنویسی در تئاتر ایران معضلی قدیمی است، به این دلیل که بخواهیم این معضل را در تئاتر بچههای مسجد رفع کنیم، نیاز به نمایشنامه و تربیت نمایشنامهنویس است، لذا جشنواره نمایشنامهنویسی گلدستهها را راه اندازی کردیم تا به نویسندهها فرصتی دهیم که به فضای حرفه وارد شوند و معضل نمایشنامهنویسی در تئاتر کشور را به واسطه این جشنواره و این رقابت رفع کنیم و در این راستا در این چند سال و در جریان جشنواره بیش از ۲۰۰ نمایشنامه با عنوانهای مختلف چاپ شده است.
زارعی تاکید کرد: بحث چاپ، دیده و عرضه شدن نوشته و اثر، چیزی است که در این دوران برای یک نویسنده بسیار مهم است، چراکه الان شرایط چاپ نمایشنامه و کتاب، بسیار سخت و هزینه بر شده است، از این رو ما با انتشارات سوره مهر توافقی کردیم و بر اساس آن توافق، قرار شد کتاب نمایشنامههای برگزیده جشنواره گلدستهها را چاپ کنیم. در دورههای قبل نیز این کار را انجام دادیم تا هم برای آنها ایجاد انگیزه شود و هم افراد معرفی شده و برای ورود به دنیای حرفهایی آماده شوند.
مدیر مرکزهنری های نمایسی حوزه هنری بیان کرد: ما سعی کردیم این نمایشنامههای چاپ شده به نقاط گوناگون کشور ارسال کنیم تا در دسترس گروههای نمایشی قرار گرفته و مورد مطالعه قرار گیرد، افراد روی آنها کار کنند و به گونهایی نیز مشکل نمایشنامه نویسی را رفع کنیم.
زارعی اظهار کرد: ما در جشنواره نمایشنامه نویسی گلدسته ها به دنبال این هستیم در ۱۰ سال آینده از بین خیل کثیری که در این جشنواره حضور پیدا میکنند، تعداد ۳۰ تا ۴۰ نویسنده خوب و مستعد به جامعه حرفهایی تئاتر معرفی کنیم و آن ها بتوانند به جریان تئاتر و بحث نمایشنامه نویسی کشور کمک کنند.
وی ادامه داد: مخاطبان ما در جریان های تئاتری مثل جشنواره نمایشنامه نویسی چهارراه، چهار فصل تئاتر ایران و به ویژه تئاتر بچه های مسجد، بیشتر شاهد حضور نویسندگان استانها هستیم، این افراد که به سختی یک اثر نمایشی را روی صحنه میبرند چطور میتوانند هزینه نمایشنامه اورجینال را بدهند، لذا ما این نمایشنامهها را تولید و چاپ میکنیم و در اختیار گروهها قرار میدهیم که مشکل نمایشنامه نداشته باشند و حداقل هزینهها در راه تولید صرف شود نه تهیه نمایشنامه مناسب.ما با این کار باری از دوش گروههای نمایشی در استانها برمیداریم.
این کارگردان تئاتر گفت: سعی ما همواره بر این بوده است که این جشنواره فارغ از اجرا و بحث رقابتی، جنبه آموزشی و تربیتی خود را حفظ کند و ما بتوانیم سطح دانش بچهها را ارتقا دهیم. ما آثار مشروطی نویسنده های مستعد را در اختیار مهرداد کوروش نیا و شهرام کرمی قرار دادیم تا با برگزاری جلساتی این نمایشنامهها را نیز ارتقا دهند تا تبدیل به کتاب شده و باعث رشد این افراد شود.
وی در ادامه اظهار امیدواری کرد که با این اقدامات در مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری قدمی در حوزه نمایشنامه نویسی تئاتر ایران برداشته شود.
کوروش زارعی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: این گونه نیست که بخواهیم جریان تئاتر بچههای مسجد فقط در مسجد محسور باشد، بلکه نسلهای بعدی می آیند، جایگزین میشوند، تربیت شده و رشد میکنند و سال آینده این پروژه آغاز خواهد شد و افرادی که در طول این سالها در بچههای مسجد رشد کردند، میتوانند به تولید و اجرای آثار خود بپردازند.
قول مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری برای حمایت
زارعی اظهار کرد: من به شما نویسندگانی که در این جمع حضور دارید و خود کارگردان نیز هستید یا گروه نمایشی در شهر خود دارید، قول می دهم برای سال آینده از این نمایشنامههای برگزیده حمایت میکنیم که تولید و اجرا شود تا این نمایشنامه ها که چاپ میشود، فقط در کتابخانه خانهها نباشد و به تولید هم برسد، همان طور که نمایشنامه های دوره های قبل این جشنواره در جای جای ایران تولید و اجرا میشود و در جشنواره های مختلف شرکت میکنند.
وی در پایان بیان کرد: درضمن شما نویسندگان جوان با نمایشنامههای خود مشکل جشنواره تئاتر دانش آموزی کشور را نیز حل میکنید، نمایشنامههای شما در جشنوارههای دانش آموزی سراسر کشور در حال تولید و اجراست، بنابراین شما در حال رقم زدن اتفاق بزرگی هستید و ما از شما سپاسگزاریم.
تئاتر بچههای مسجد، تئاتری پیشرو
در ادامه برنامه، محمدرضا آزاد عضو هیات انتخاب چهارمین جشنواره نمایشنامهنویسی گلدستهها عنوان کرد: اگر بخواهیم به این نویسندگان به عنوان یک حرکت که نه، یک جریان زیربنایی نگاه کنیم، باید یک زیست مناسب شکل بگیرد و این امر بسیار ضروری است.
وی ادامه داد: مسجد یکی از مهمترین پایگاههای مذهبی است که بخش زیادی از مردم در آن حضور دارند، پس باید محصولی مناسب با آن شکل بگیرد، در ئتاتر ایران هر وقت، نمایشی منطبق با ظرفیت محیط آن شکل گرفته، همیشه باقی مانده است، مانند تعزیه یا تئاتر قهوه خانهای، ولی الان تئاتر برای ما تبدیل به تئاتر ترجمهای شده است. بنابراین در جشنواره نمایشنامه گلدستهها این تطبیق پیدا کردن بسیار میتواند به ما کمک کند.
این هنرمند تئاتر تاکید کرد: ما در ایجاد جریان تئاتر بچههای مسجد نباید عجله کنیم. کانون پرورش فکری روزی تاسیس شد و خیلی از هنرمندان بنام سینما و تئاتر کشور به همین صورت در بستر کار و رشد کردند. حتی کانون فرهنگی حر نیز بسیاری از افراد حرفهای را به جامعه تئاتر کشور تحویل داده است.
آزاد در پایان عنوان کرد: من معتقد هستم مسجد برای چنین امری بسیار مناسب است، اما شاخصه محیطی دارد که اگر ما آن را قدر بدانیم و کاری منطبق انجام دهیم موفق خواهد بود.
تئاتری با بیشترین گستره جغرافیایی را در کشور
سید مصطفی موتورچی دبیر چهارمین جشنواره در تکمیل سخنان آزاد گفت: در حال حاضر تا پایان سال، در همایشهای محرابیان ۹۷۰ گروه در ۲۱ استان از خروجیهای جشنواره نمایشنامه نویسی تغذیه میشوند و از نمایشنامههای این جشنواره استفاده میکنند.
وی تاکید کرد: ما میتوانیم بگوییم بیشترین گستره جغرافیایی را در کشور و حتی بیشترین تعداد مخاطب را در کشور داریم.
گلدستهها؛ جشنوارهای ساختار شکن
در ادامه برنامه، پژمان شاهوردی نمایشنامه نویس، کارگردان تئاتر و از برگزیدگان این دوره جشنواره گلدستهها بیان کرد: این جشنواره یک رویداد فرهنگی- هنری ساختار شکن است و مکان اجرای نمایش را از جای معمول آن به مسجد آورده و افراد را در این مکان دور هم جمع کرده و این شگفتانگیز است. این مهم است که ما برای محیطی مینویسیم که میدانیم مخاطبمان کیست.
این هنرمند اظهار کرد: من بیشتر اوقات در مسابقههای نمایشنامه نویسی شرکت نمیکنم چراکه معمولا فرایند گزینشها درست نیست، اما میدانم در جشنواره نمایشنامه نویسی گلدستهها، آثار و افراد شرکت کننده مهم هستند و این جشنواره بر مبنایی برگزار میشود که نمایشنامههای برگزیده به چاپ می رسد، در که حالی بسیاری از جشنوارهها با بودجه های بسیار زیاد این امکان را برای برگزیدگان خود فراهم نمیکنند.
در ادامه برنامه با اهدای لوح تقدیر و جوایزی از برگزیدههای چهارمین جشنواره نمایشنامه نویسی گلدستهها تجلیل شد.
لیست برگزیدهها و عنوان نمایشنامهها بدین شرح است:
«پند ابلیس» نوشته رکسانا عبقری از البرز، «کاشی کار» و گلدستههای مسجد» به نویسندگی پژمان شاهوردی از لرستان، «بالاتر از عشق» نوشته مرضیه شریفی از اصفهان، «وسوسه دینار» نوشته ماندانا عبقری از البرز، «رحمه العالمین» رضا عزیزی از تهران، «آدم و حوا» به نویسندگی فاطمه مازندرانی از تهران، «ردای پلید» نوشته مرجان فخار از مرکزی، «انتخاب درست» نوشته مسعود کردی از لرستان، «بچههای مسجد نجفیه» به نویسندگی فاطمه پارسافر از خوزستان/اندیمشک، «نقل علمدار» نوشته هومن میر معنوی از گیلان/ رشت، «دلم پرواز میخواهد» به نویسندگی سیده طاهره حسینی از تهران، «نذر سیب» نوشته میثم کردی از خوزستان/شوش دانیال و «خلعت عشق» به نویسندگی فائزه چشمه سنگی از خراسان رضوی.
در پایان این آیین اختتامیه، مجموعه کتابهای چاپ شده در سومین دوره جشنواره نمایشنامهنویسی گلدستهها رونمایی شد.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است