مهدیه مالکی/صبا؛ شهرام خلج، طراح گریم فیلم سینمایی «موسی کلیم الله» درباره تفاوت چهرهپردازی این فیلم سینمایی با سایر فیلمها گفت: این فیلم چون از لحاظ تکنیک و ویژوآل نوآوریهایی داشت، در چهرهپردازی نیز به دنبال کار جدید بودیم تا با تکنیک فیلم، همخوانی داشته باشد و خوشبختانه موقعیتی پیش آمد تا از آموختههای خود در این پروژه استفاده کنیم و همین جدید بودن و کمبود متریال با کیفیت چهرهپردازی در ایران باعث شد گاهی بر اساس آزمون و خطا حرکت کنیم.
مطالعه تاریخ مصر برای رسیدن به چهرهپردازی فیلم موسی کلیمالله
وی درباره چگونگی رسیدن به چهرهپردازیهای شخصیتهای خاص فیلم موسی کلیم الله همچون خوابگذار خاطرنشان کرد: برای رسیدن به این چهره پردازیها ابتدا تاریخ مصر را مطالعه کرده و اطلاعاتی درباره مدل موها و رفتارها به دست آوریم ضمن اینکه گریم خوابگذار با فانتزیهایی همراه بود چون دقیقا نمیدانستیم جادوگر در آن زمان به چه شکلی بوده و روایتهای مختلفی برای آن زمان وجود دارد و نمیتوان گفت در کاخ فرعون همه موهایشان را میتراشیدند. ضمن اینکه فرعون برای یک دوره خاص نبوده است به همین دلیل ما باید در چهرهپردازی همه نگاهها را لحاظ میکردیم تا گریمها قابل قبول بوده و اذیت کننده نباشد.
کمک گرفتن از هوش مصنوعی
چهره پرداز فیلم سینمایی «موسی کلیم الله» در پاسخ به اینکه تخیل و تجربه شما دراین فیلم چقدر تاثیرگذار بود تصریح کرد: تجربه بیشتر در اجرا تاثیر گذار است و با کمک هوش مصنوعی و اینترنت نیز می توان به ایدههای مختلفی رسید و در نهایت ایده ای که قابلیت اجرا داشته باشد مورد استفاده قرار می گیرد.
خلج درباره تاثیرگذاری نظرات ابراهیم حاتمی کیا در چهره پردازی این فیلم یادآور شد: قطعا نظرات ایشان نیز تاثیرگذار بوده است و مانند همه فیلم ها که در پیش تولید درباره همه مسائل با کارگردان گفتگو میکنیم، در این فیلم نیز با مشورت و همفکری ایشان به نتیجه نهایی رسیدیم برای مثال در مورد نقش خواب گذار یک تست گریم داشتیم که آقای حاتمی کیا گفتند این گریم زیاد است و گریم دیگری انجام دادیم که وقتی عکس آن را دیدند گفتند این گریم هم زیاد است ولی وقتی گریم خود آقای آئیش را دیدند مورد قبول ایشان قرار گرفت و تائید کردند و این گریم برای نقش آنوبیس انتخاب شد. به نظرم یکی از نقاط قوت گریم همین نقش بود که با توجه به بازی خوب آقای آئیش خیلی خوب درآمد.
ما در حوزه گریم از دنیا عقب نیستیم
وی با اشاره به اینکه برخی از مواد گریم از داخل کشور و برخی را نیز از خارج وارد شد درباره تکنیک های چهرهپردازی به کاررفته در این فیلم گفت: در این فیلم برخی از گریم ها سه بعدی بود، ما در حوزه گریم از دنیا عقب نیستیم و حتی اگر متریال آنها را داشته باشیم شاید بهتر آنها نیز عمل کنیم.
خلج در پاسخ به اینکه گریم کدام یک از شخصیت ها در فیلم سینمایی «موسی کلیم الله» سخت تر بود تاکید کرد: چند کاراکتر داشتیم که برای گریم، قطعه به آنها می چسباندیم که از مابقی شخصیت ها سخت تر بود ولی گریم خواب گذار از همه سخت تر بود.
وی درباره چالش چهره پردازی این فیلم اظهار داشت: همه مراحل کار فیلم «موسی کلیم الله» یک چالش بزرگ بود و حتی چالش کار ما کمتر بود و مشکل خاصی نبود چون قبلا گریم سه بعدی کار کرده بودیم البته دراین فیلم کل بدن هنروران باید رنگ می شد که وقت و انرژی زیادی از ما می گرفت گرچه شخصیت های فیلم سینمایی چون خیلی زیاد نبود سختی زیادی نداشت ولی در سریال «موسی کلیم الله» چون حدود ۲۴۰ شخصیت داریم چهره پردازی آن سخت تر و جذاب تر خواهد بود.
تکرار یک سکانس به خاطر گریم
خلج درباره جذابیت های چهره پردازی در فیلم «موسی کلیم الله» یادآورشد: این فیلم مربوط به دوره ای است که در فیلم های ایرانی کمتر به آن پرداخته شده بنابراین چهره پردازی آن به تفکر و مطالعه نیازمند بود تا به جذابیت بصری برسیم و چهرپردازی کاراکتر فرعون، آسیه و آنوبیس جذاب بود.
وی با اشاره به اینکه انسان در هر کار هنری تجربه ای به دست می آورد که در کار بعدی می تواند از آن بهره ببرد بیان کرد: در رنگ کردن هنروران و قطعه چسباندن برخی کاراکترها تجربیات جدیدی به دست آوردم مثلا در یکی از سکانس ها متوجه شدم مشکلی برای یکی از قطعهها ایجاد شده که این موضوع را به آقای حاتمیکیا منتقل کردم و فردا دوباره آن سکانس را فیلمبرداری کردیم و تاکنون برای من پیش نیامده بود که به خاطر گریم سکانسی تکرار شود.
خلج درباره اینکه چهره پرداز برای باور پذیری یک کاراکتر چه کارهایی باید انجام دهد گفت: این موضوع خیلی حسی است، در خیلی از فیلم ها گریم خیلی قشنگ است ولی برای بیننده باور پذیر نیست چون مناسب آن کاراکتر نبوده چون اولین چیزی که توجه بیننده را جلب می کند صورت بازیگر است و اگر صورت کاراکتر به دل بیننده بنشیند آن فیلم موفق است.
وی با اشاره به اینکه گریم کاراکترها در موفقیت یک فیلم بسیار اثرگذار است تاکید کرد: طرح گریمور در بازی بازیگر موثر است؛ گاهی گریم باعث دور شدن بازیگر از نقش خود می شود و گاهی گریم باعث می شود بازیگر نقش خود را پیدا کرده به نقش نزدیک شود و این موجب موفقیت آن کاراکتر می شود. البته گاهی گریم خیلی تاثیرگذار نیست ولی گاهی گریم بازیگر را وارد مسیر اصلی نقش خود می کند و حس کاراکتر را به بازیگر منتقل می کند.
وی مهمترین چالش چهرهپردازی در ایران را نبود مواد گریم دانست و خاطرنشان کرد: بزرگترین مشکل چهره پردازان در ایران نداشتن متریال است که به کار چهرهپردازی خیلی لطمه میزند ضمن اینکه اکثرا بازیگران همزمان در چند کار حضور دارند بنابراین نمی توانیم گریم دلخواه و درست را برای بازیگران انجام دهیم.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است