کشف باستانی در ارسنجان؛ آغاز مطالعه و حفاظت خمره ساسانی | پایگاه خبری صبا
امروز ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ ساعت ۰۵:۵۳

کشف باستانی در ارسنجان؛ آغاز مطالعه و حفاظت خمره ساسانی

یک خمره بزرگ تاریخی عصر دوشنبه از دل زمین در روستای جلودر ارسنجان استخراج شد؛ این خمره که تنها یک حفره در نیمه بالایی آن ایجاد شده، در هنگام حفاری برای نصب پایه برق کشف شد و با مراقبت یگان حفاظت و کارشناسان میراث فرهنگی بدون آسیب و به سلامت در اختیار پایگاه جهانی تخت جمشید قرار گرفت.

به گزارش صبا، کشف روستایی هشت هزار ساله در ۲ کیلومتری پایگاه جهانی تخت جمشید نشان دهنده قدمت و ارزش تاریخی بالای منطقه دشت مرودشت است؛ تاریخ غنی ایران باستان در دل خاک این دشت نهفته است و اشیای پرشمار تاریخی از این منطقه کشف و مطالعه شده است، چنانکه به گفته رئیس پایگاه جهانی تخت جمشید ۱۸ هزار شی تاریخی در این پایگاه وجود دارد.

ارسنجان در همسایگی پاسارگاد و مرودشت همواره محل کشف میراث منقول تاریخ باستانی بوده است و خمره‌ای که عصر گذشته در روستای جلودر کشف شده یکی از اشیای تاریخی پرشماری است که احتمالا در خاک این شهرستان مدفون است.

خمره یک و نیم متری باستانی؛ از کشف تا حفاظت و مطالعه

آنطور که مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس  گفت: این خمره در هنگام حفاری برای نصب پایه برق کشف شد و جابجایی و انتقال آن با حضور یگان حفاظت و کارشناسان معاونت میراث فرهنگی صورت گرفت تا تدبیر لازم برای حفاظت و مرمت آن انجام شود.

به گفته ثابت اقلیدی، از آنجا که نزدیک‌ترین پایگاه میراث فرهنگی به محل کشف، تخت جمشید بود، این خمره که احتمالا قدمت آن به دوره ساسانیان برمی‌گردد، به این پایگاه منتقل شد تا تدبیر برای حفاظت و مرمت ان انجام شود.

او گفت: در ابتدا مرمت‌های اضطراری بر روی این خمره انجام می‌شود تا از آسیب دیدن آن جلوگیری شود و سپس مطالعات کاربرد و قدمت دقیق آن انجام خواهد شد.

از آنجا که ارسنجان در زمان حاضر موزه فعال ندارد، خمره تازه کشف شده در موزه تخت جمشید نگهداری می‌شود تا شرایط برای نمایش آن در ارسنجان فراهم شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس گفت: تلاش می‌کنیم تا اشیای تاریخی کشف شده در هر شهرستان در موزه همان شهرستان به نمایش گذاشته شود، اما از آنجا که ارسنجان در زمان حاضر موزه فعال ندارد، این خمره در موزه تخت جمشید نگهداری می‌شود تا شرایط برای نمایش آن در ارسنجان فراهم شود.

کشف خمره‌های تاریخی، آیینه کشاورزی و زندگی اجتماعی دشت مرودشت

براساس گمانه‌زنی‌های اولیه کارشناسان، خمره یک و نیم متری تازه کشف شده در ارسنجان متعلق به دوره ساسانی و ظرف نگهداری غلات بوده است.

مجتبی درودی، باستان‌شناس و مدیر موزه تخت جمشید در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: از این نوع خمره‌ها در دشت مرودشت پرشمار است و اغلب متعلق به دوره ساسانیان است.

او افزود: هم اکنون ۲ خمره مشابه در موزه تخت جمشید به نمایش درآمده و چندین خمره دیگر نیز در این پایگاه نگهداری می‌شود.

به گفته درودی، کشف این خمره‌ها، به نوعی گویای کشاورزی غالب در این منطقه بر پایه غلات است و از این دست خمره‌ها در بیضا، کامفیروز، مرودشت و ارسنجان کشف شده است.

او ادامه داد: بر اساس دانش مردمان دشت مرودشت، این خمره‌ها وسیله بسیار مناسبی برای نگهداری گندم، برنج و دیگر غلات بوده است.

مدیر موزه تخت جمشید درباره آخرین وضعیت خمره تازه رسیده به تخت جمشید هم گفت: این خمره ابتدا باید پاکسازی و سپس مرمت و تثبیت شود و فعلا در محوطه‌ای مخصوص قرار گرفته تا مراحل حفاظت و مرمت بر روی آن انجام شود.

نشر اول: ایرنا

هنوز دیدگاهی منتشر نشده است


آخرین اخبار

پربازدیدها