نگاهی به مستند سارا ساخته هادی شریعتی/دیدن یا ندیدن؛ مساله این است | پایگاه خبری صبا
امروز ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۲۱:۴۰

نگاهی به مستند سارا ساخته هادی شریعتی/دیدن یا ندیدن؛ مساله این است

مستند سارا درباره نابینایی یا بهتر بگوییم کم‌بینایی دختر بچه‌ای است که توسط پدر فیلمسازش تصویر و در قالب یک مستند ارزشمند که هم جنبه هنری دارد و هم فرهنگی آموزشی است به نمایش درآمده است.

به گزارش صبا، به گفته محمد ‌تقی‌زاده، نویسنده، مستند سارا یک زیر لایه تماتیک دارد و آن درباره مساله دیدن و بینایی و همچنین هویت‌بخشی یک کودک خردسال است که هر چه می‌گذرد آگاه‌تر و عمیق‌تر میشود. مساله فیلم خیلی دقیق و ظریف از طرف سازنده طرح و گسترش می‌یابد و مخاطب با وارد شدن به قصه سارا، درگیر این کودک و خانواده‌اش میشود.

مستند سارا، مستند درگیرکننده‌ای است و از همان ابتدا استراتژی فیلمساز در ساختار روایی، انداختن قلاب و درگیرکردن تماشاگر با مستند جذاب خود است اگرچه به نظر میرسد مستند میتوانست در زمان نسبتا کوتاهتری نیز همین اثرگذاری را داشته باشد. تصویربرداران مستند پدر و مادر سارا هستند و مسیر و فضای کار در خانواده هادی شریعتی و بطور کاملا شخصی فیلمبرداری و گویا در انتهای کار تدوین و مونتاژ شده است.

تدوین مستند سارا از مهم‌ترین وجوه آن است وقتی که از میان ساعت‌ها راش و تصاویر گرفته‌شده خانوادگی، فداییان مونتور مستند توانسته روایتی منسجم، معنادار و همراه‌کننده خلق کند که به نظر میرسد تاثیر این تدوین کمتر از مسیر ساخت و تولید ۵ ساله‌اش نبوده است. تصاویر به خوبی به هم چفت و بست داده شدند و نظم دراماتیک خوبی گرفتند، کمتر لحظات طولانی را شاهد هستیم و اغلب سکانس‌ها با کارکرد مشخص و قابل درک طراحی و تدوین شده‌اند.

از دیگر وجوه موثر در ساختار روایی مستند سارا باید به اتکای آن به تصویر به جای کلام و گفتار اشاره کرد به نحوی‌که مستند حتی یک خط نریشن ندارد و همه چیز از طریق تصاویر خانوادگی سارا و پدر و مادرش قابل درک و فهم است. این تمهید مهم سازندگان علاوه بر تقویت وجوه هنری مستند و تاکید بر تصویر به عنوان رکن مهم و موثر یک کار مستند، به شدت بر غیر شعاری بودن و وجوه رئالیستی کار تاثیر گذاشته است.

مستند سارا به راحتی می توانست وارد ورطه شعارزدگی و توصیه و آموزش شود و مانند بسیاری از آثار اینچنینی که به بهانه سوژه معلول و ناتوان خود احساسات مخاطب را نشانه و ذهن و فکر او را با جملات تکراری و کلیشه‌ای مشغول میکنند تولید شود اما با هنرمندی و سلیقه زیبایی شناسانه هادی شریعتی توانسته به خوبی از این گذر انحرافی عبور کند و ورای شعار و آموزش‌های افراطی سعی کرده در روایتی تصویری و متکی بر فضاسازی شخصی و واقعی، یکی از مهمترین اختلالات خانوادگی و زوجین یعنی عدم آزمایش‌های پیش از ازدواج برای به دنیا نیامدن کودکان معلول را گوشزد کند.

در انتها باید به حمایتهای مرکز گسترش و تجربی اشاره کرد که آثاری این چنینی را تولید و در جهت ارتقای هنری و فرهنگی کشور اقدامات موثری را انجام می‌دهند.

هنوز دیدگاهی منتشر نشده است


آخرین اخبار

پربازدیدها