به گزارش صبا، این مراسم در روز شروع به کار نمایشگاه کتاب، امروز (چهارشنبه، ۱۷ اردیبهشتماه) در محل مصلای تهران برگزار شد و با حضور و سخنرانی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، احمد فکاک احمد، وزیر فرهنگ و گردشگری عراق، محسن جوادی، معاون فرهنگی وزارت ارشاد و رئیس سی و ششمین دوره نمایشگاه کتاب تهران و ابراهیم کریمی، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران همراه بود.
محسن جوادی، رئیس سی و ششمین دوره نمایشگاه کتاب تهراندر سخنانی در این مراسم گفت: نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، نه فقط ویترینی برای صنعت نشر، بلکه آیینهای از دغدغههای فرهنگی، ظرفیت ملی و افقهای فرهنگی است.
او با اشاره حضور ناشران با بیش از ۱۷۸ هزار عنوان کتاب که حدود ۶۵ هزار عنوان آن چاپ اول است، گفت: چنین آماری نشاندهنده حیات و تحرک نشر ایران است. در شرایطی که بسیاری از صنایع با رکود مواجه هستند، نشر همچنان میکوشد حرف تو بزند.
رئیس نمایشگاه کتاب با بیان اینکه در بخش مجازی امکان دسترسی به ۱۳۵ هزار عنوان فراهم شده است، افزود: این موضوع دستاوردی کمنظیر در تاریخ نمایشگاه محسوب میشود، این گام نشانهای از اهتمام ما به عدالت فرهنگی و فراهم کردن دسترسی عادلانه برای تمام هموطنان به ویژه در مناطق کمبرخوردار است.
محسن جوادی با اشاره به رویکرد این دوره در واگذاری امور به صنف، خاطرنشان کرد: این تغییر صرفا یک جابهجایی اداری نیست بلکه تمرینی در دموکراسی فرهنگی است؛ تلاشی برای تقویت مشارکت، مسئولیتپذیری و اعتمادسازی به بدنه نشر است.
معاون فرهنگی ارشاد در ادامه گفت: نگاه بینالمللی نمایشگاه امسال پررنگتر از گذشته است. حضور بیش از ۵۰ متقاضی خارجی برای دریافت غرفه، مشارکت ناشرانی از کشورهای مختلف و نیز حضور رسمی کشور عراق به عنوان مهمان ویژه نشاندهنده ظرفیت دیپلماسی فرهنگی نمایشگاه کتاب تهران است. بر این باوریم که فرهنگ میتواند بیش از هر ابزار دیگری درهای گفتوگو، همدلی و همکاری بین ملتها را بگشاید. در همین راستا برای نخستین بار برنامه فلوشیپ (کتابانه) به اجرا درآمد.
جوادی اظهار کرد: در حوزه حمایت از خرید کتاب با درک دشواری معیشتی و برای حمایت از مصرفکنندگان فرهنگی، یارانه خرید کتاب را تا ۲۵ درصد افزایش دادهایم.
او خاطرنشان کرد: ما در این نمایشگاه، صرفا دنبال تجربههای گذشته نبودیم؛ بلکه تلاش کردیم تا نمایشگاه را به پلتفرمی برای تعامل میان صنعت نشر، مخاطب، فناوری و جامعه فرهنگی ایران بدل کنیم. با درک ضرورت بازنگری در سیاستهای فرهنگی، نمایشگاه کتاب فرصتی برای بازاندیشی در باب نسبت کتاب و جامعه، نسبت دولت و صنعت نشر و نسبت فرهنگ و فناوری است.
ابراهیم کریمی، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران نیز در این مراسم گفت: هرساله در اردیبهشتماه بوی خوش کتاب شهرمان را عطرآگین میکند. با گذشت دهها سال از عمر نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به نظر میرسد بدون این نمایشگاه، شهر ما چیزی کم دارد، با این حال در این سالها کتاب حال و روز خوشی نداشته و ندارد. رقبای قدری به میدان آمدهاند و آنچنان فکر و ذکر مردم را مشغول کردهاند که نقش کتاب در جامعه ما کمرنگتر از گذشته شده است. این رقبای قدر را در کنار مشکلات اقتصادی سالهای اخیر و چندشغله شدن بسیاری از مردم که کمتر وقتی برای مطالعه برای کتاب میگذارد، بگذارید.
او با بیان اینکه با وجود توصیههای مکرر به کتابخوانی هیچ اتفاق مثبتی در این حوزه رخ نمیدهد، افزود: اگر اتفاقی رخ میداد متوسط تیراز کتابها به دویست و سیصد نسخه نمیرسید.
کریمی در ادامه درباره مشکلات پیش روی ناشران و کتابفروشان توضیح داد: با کم شدن حجم نقدینگی در این حوزه به دلیل تورم بالا، کتاب شاید تنها کالایی باشد که قابلیت تطبیق قیمتها متناسب با تورم را ندارد.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با اشاره به مسئله مالیات افزود: مقاومت بدنه سازمان مالیاتی کشور در اجرای درست معافیت مالیاتی ناشران و کتابفروشان و الزام به ارائه به دفاتر، ما خادمان کتاب را مجبور میکند تا بیش از مبالغ احتمالی، مالیات برای حسابداری هزینه کنیم. همچنین با وجود همراهی شورای شهر تهران در بحث کاربری فرهنگی، تهدیدات گاه و بیگاه شهرداریهای برخی مناطق، مانع فعالیت همکاران ما شده است.
کریمی گفت: اخیراً کاهش معافیت حق بیمه سهم کارفرمایان مطابق قانون برنامه هفتم از ابتدای ١۴٠۴، تاثیر جدی بر فعالیتهای جامعه نشر و کتابفروشی میگذارد. تکثیر غیرقانونی کتابهای پرفروش ناشران، بساطگستران سیستمی در خیابانها و مبحث جامع پدیده رو به رشد تولید کتابهای نازل و کمارزش از دیگر چالشهای ماست.
او در ادامه بیان کرد: سالهاست که در اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران شعاری سرلوحه کارهای ماست که ما از ادارات و سازمانهای مختلف چیزی نمیخواهیم و تنها انتظار داریم که با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد تولید و عرضه کتاب از ما چیزی نگیرند.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران خطاب به رئیس مجلس و وزیر ارشاد گفت: جناب آقای قالیباف و جناب آقای صالحی در سالهای گذشته در چنین اوقاتی اکثراً دولتمردان محترم سخنان ما را میشنیدند و وعده حل و فصل مشکلات را میدادند، ولی متاسفانه پس از پایان نمایشگاه همه آنها به بوته فراموشی سپرده میشد. از شما میخواهم تقاضا کنم اجازه ندهید امسال هم در بر این پاشنه بچرخد و اگر صلاح میدانید دستور دهید بلافاصله پس از پایان این نمایشگاه کارگروهی متشکل از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، وزارت اقتصاد و دارایی، شورای شهر تهران، آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اتحادیه ناشران و کتابفروشان تشکیل شود تا بتواند با ایجاد هماهنگی بین دوایر و سازمانهای مختلف به حل و فصل مشکلات فوق الذکر پرداخته و امنیت شغلی لازم را برای ادامه کار ما ناشران و کتابفروشان فراهم آورد.
همچنین احمد فکاک احمد وزیر فرهنگ و گردشگری عراق در سخنانی گفت: نویسندهها نمیمیرند و از دنیا نمیروند. آنها وجدان بیدار بشری هستند که با فکر و اندیشه برای ملتها مینویسند.
او با بیان اینکه اگر نویسندهها نبودند جهان از بین میرفت، ما در خیالات زندگی میکردیم و اغنیا و ثروتمندان عزل میشدند، افزود: نویسندگان زندگی شرافتمندانه را تاسیس کردند. زندگی بهتری به بشریت دادند، آنها یاد دادند که میشود با صلح و صفا زندگی کرد.
به گفته احمد فکاک احمد، در نمایشگاههای کتاب نباید تمرکز روی کتاب باشد، بلکه باید روی اندیشه نویسنده کتاب متمرکز شد. نویسندهها زنده هستند و از طریق خواندن نوشتههای آنها، با آنها صحبت میکنیم. شعرهای آنها را میخوانیم، حفظ میکنیم و به شکل ترانه درمیآوریم.
وزیر فرهنگ و گردشگری عراق بیان کرد: کتابهای نفیسی مانند آثار ابن سینا، شمس تبریزی و مولانا در شرق جهان نوشته و در دانشگاههای غرب تدریس میشود. کتابخانههای جهان از دستاوردها و نوشتههای شرقیها استفاده میکنند.
او در پایان ضمن تشکر از سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران، دوستان و همکاران ایرانی و انتشاراتیها و اصحاب نشر گفت: فروشندههای کتاب و صاحبان انتشاراتیها تجار کتاب نیستند بلکه آنها اندیشهها را به جوامع بشری منتقل میکنند.
سیو ششمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «برای ایران بخوانیم» از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشتماه در محل مصلای امام خمینی (ره) به شکل حضوری و در سامانه https://book.icfi.ir به صورت مجازی برگزار میشود.
نشر اول: ایسنا