پگاه زارعی/ صبا؛ مراسم گرامیداشت یاد و خاطره شهدای رسانه ملی، نیما رجبپور، سردبیر خبر شبکه خبر دو، و معصومه عظیمی، کارمند حوزه ریاست سازمان صداوسیما، ظهر امروز یکشنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۴ با حضور جمعی از مسئولان، مدیران، کارکنان و اهالی رسانه، در مسجد بلال صداوسیما برگزار شد.
در این آیین معنوی که پس از نماز جماعت ظهر و عصر برگزار شد، چهرههای برجستهای از جمله دکتر پیمان جبلی رئیس سازمان صداوسیما، سلیم غفوری قائممقام معاون سیما، احمد نوروزی معاون برونمرزی، محسن برمهانی معاون سیما، علی بخشیزاده معاون صدا، حسن عابدینی معاون سیاسی، محسن شاکرینژاد رییس مرکز تحقیقات، مهدی مجتهد قائممقام امور اجرایی و سرپرست حوزه ریاست، محمدعلی صائب مدیر شبکه خبر و وحید جلیلی قائممقام رییس صداوسیما و… حضور داشتند.
در این مراسم برخی از مدیران و همکاران این دو شهید، ضمن ابراز همدردی با خانوادههای آنان، از فداکاری، تعهد و تلاش خستگیناپذیر این دو شهید در عرصه اطلاعرسانی یاد کردند. همچنین پیمان جبلی رییس رسانه ملی در سخنانی کوتاه ضمن تسلیت مجدد به خانوادههای این دو شهید و خانواده رسانه، تأکید کرد: نیما رجبپور و معصومه عظیمی نهتنها همکاران ما، بلکه سربازان خط مقدم جبهه رسانهای کشور در برابر جنگ روایتها بودند. شهادت مظلومانه آنان سندی دیگر بر جنایتپیشگی رژیم صهیونیستی و عزم راسخ ما در مسیر اطلاعرسانی شجاعانه و صادقانه است؛ مسیری که امروز همه همکاران عزیز ما در سازمان صداوسیما با اخلاص در آن گام برمیدارند.
او گفت: این حمله، نشانهای روشن از استیصال و درماندگی رژیم صهیونیستی بود. رژیمی که از رسیدن به هدف شوم خود، یعنی ایجاد شکاف در همبستگی اجتماعی ملت ایران، ناامید شده بود، رسانه ملی را که سمبل صدای مردم و مقاومت است، آماج کینه و نفرت خود قرار داد. اینکه همکاران عزیز ما در شبکه خبر، نماد استقامت شدند، و دیگر همکاران ما در بخشهای رادیویی و تلویزیونی، با شجاعت و غیرت مثالزدنی در لحظه حمله ایستادگی کردند، برای همیشه در تاریخ این سرزمین ثبت خواهد شد. این افتخار بزرگی برای رسانه ملی است که توانست در برابر جنگ روایتها و در میدان سخت حمله، رژیم صهیونیستی را به زانو درآورد و او را به واکنشی کور و عصبی وادار سازد.
جبلی در پایان اذعان داشت؛ بدون تردید، در آینده خواهند نوشت: رسانه ملی جمهوری اسلامی ایران، رژیم صهیونیستی را مستأصل کرد؛ رژیمی که از سر خشم و ناتوانی، به ساختمان شیشهای صداوسیما حمله کرد. در پایان لازم است تأکید کنم که اجتماع امروز همکارانم از بخشهای مختلف سازمان، جلوهای از ایمان، تعهد، همدلی و عزت نفس خانواده رسانه ملی بود. این همدلی، سرمایهای گرانبهاست که از دل حادثهای تلخ، نوری روشن برای آینده ساخت.
همچنین محسن برمهانی معاون سیما با حضور در جمع خبرنگاران به سوالات پاسخ داد و گفت: ما در رسانه ملی تلاش کردیم در جریان جنگ، هم از لحاظ اطلاعرسانی و هم از منظر روحی و روانی در کنار مردم باشیم. زمانی که جنگ آغاز شد، تنها سه یا چهار روز بعد، پخش برنامههای سرگرمکننده را آغاز کردیم. این تصمیم باعث شد مردم احساس کنند زندگی به روال عادی بازگشته و خیلی زود موج بازگشت خانوادهها به منازل و شهرهای بزرگ شکل گرفت.
او افزود: در دوران جنگ، برنامههایی مثل مسابقات فوتبال، مجموعههای نمایشی مانند «پانتولیک»، «هزار و یک شب»، «شب خوش» و بسیاری از تولیدات شبکه نسیم را روی آنتن بردیم. اما با پایان جنگ و همزمانی آن با ایام ماه محرم، طبق روال همیشگی سازمان، پخش برنامههای طنز و کمدی در دهه اول محرم متوقف شد یا با تغییراتی همراه شد. ما در رسانه ملی اصطلاحی داریم به نام «مراعات»، یعنی در چنین ایامی، طبیعتاً از پخش محتوای شاد و طنز به شکل مطلق پرهیز میکنیم، ولی سعی میکنیم فضای برنامهها کاملاً خشک و بسته هم نباشد.
معاون سیما تصریح کرد: با این حال، این نوید را میدهیم که از ابتدای ماه ربیعالاول، پخش مجموعهای از برنامههای سرگرمکننده و جذاب آغاز خواهد شد، با حضور چهرههایی متفاوت که تاکنون کمتر یا اصلاً در مقام مجری در تلویزیون دیده نشدهاند. البته معرفی این برنامهها و مجریان، در زمان مناسب و نزدیک به پخش صورت خواهد گرفت. برخی گمان کردهاند این برنامهها صرفاً سرگرمکننده هستند، اما در واقع ادامه همان برنامههای تبیینی دوران جنگاند، با فرمی متفاوت. همانطور که به همکاران شما هم گفتم، ما در دوره جنگ با افراد مختلفی وارد گفتوگو شدیم، از جمله آقای فرزاد حسنی؛ حتی ایشان به استودیو آمد و قرار بود ارتباط زندهای برقرار شود، اما به دلیل مشکلات فنی و همچنین تقارن با آتشبس، آن برنامه به پخش نرسید.
برمهانی ادامه داد: ما در این دوره ترجیح دادیم به جای تولید برنامههای کاملاً جدید، از ظرفیتهای موجود استفاده کنیم. به عنوان نمونه، برنامه «زمانه» که پیشتر یک برنامه تحلیلی-سیاسی با رویکرد جهانی بود، با تغییر مأموریت، به برنامهای خانوادگی، دورهمی و البته تحلیلی تبدیل شد که همان اهداف تبیینی را با زبانی صمیمیتر دنبال میکرد. در مورد رضا رشیدپور نیز گفتوگوهایی انجام شد. آنطور که از دوستان در شبکه سه شنیدم، قرار بود برنامهای را اجرا کنند، اما ظاهراً ایشان مدل متفاوتی از برنامه را ترجیح دادهاند یا پیشنهاد متفاوتی به شبکه ارائه کردهاند که در نهایت آن برنامه به نتیجه نرسیده است.
او در پایان خاطرنشان کرد: در نهایت، در نشستی که داشتیم، بر این نکته تأکید شد که موضوع جنگ ۱۲ روزه، همانند جنگ هشت ساله تحمیلی، نمیتواند از چشم هنرمندان و فعالان فرهنگی کشور دور بماند. بدون تردید این جنگ، که تجربهای خاص و کمنظیر در چهار دهه اخیر بوده و باعث همبستگی و انسجام ملی شد، دستمایه خلق آثار هنری بسیاری در آینده خواهد شد. سیروس مقدم نیز در مصاحبهای اشاره کردند که هنرمندان مختلفی در حال فکر و برنامهریزی درباره این موضوع هستند. البته اینکه کدام پروژه زودتر به نتیجه میرسد یا موفقتر خواهد بود، هنوز مشخص نیست. اما مطمئناً جنگ ۱۲ روزه در قالب قصه اصلی یا فرعی، در آثار فرهنگی و هنری آینده کشور حضور پررنگی خواهد داشت.