مهدیه مالکی/صبا؛ بیژن بیرنگ، کارگردان، تهیهکننده، مجری و فیلمنامهنویس سینما و تلویزیون گفت: تلویزیون نباید فقط سخنگوی عدهای خاص بوده و طبق عقیده عده خاصی حرکت کند؛ البته که روند کنونی تلویزیون طی این سالها چنین بوده است. درست است که تلویزیون سخنگوی نظام است ولی باید منعکس کننده نیازهای جامعه باشد ولی آنچه تاکنون اتفاق افتاده موجب شده تلویزیون روز به روز از مردم و مخاطب خود دور شود.
وی با اشاره به اینکه من از روز اول انقلاب تا به امروز، بخشی از تاریخچه تلویزیون هستم و در این مسیر خواسته وناخواسته قدم برداشتهام خاطرنشان کرد: از تلویزیونی که ما فعالیت خود را در آن شروع کردیم چیزی باقی نمانده چون طی این سالها روز به روز نظرات و رویکرد مسئولین تلویزیون (که در شروع انقلاب هم راستا با نظر مردم بود) تغییر کرده و افرادی وارد تلویزیون شدند که گمان میکردند، حرفها و عملکرد آنها به نفع نظام جمهوری اسلامی است ولی در واقع این طور نبود، این افراد صلاحیت و اقتدار لازم را در قبال تلویزیون دولتی که برگرفته از انقلاب بود نداشتند و به یقین سرنوشت یک رسانه ملی را به جایی رساندند که مخاطب خود را هر روز بیشتر از دست میدهد.
به عقیده بیرنگ، وظیفه یک تلویزیون دولتی حفظ یک نظام و باورهای درست است، نه حفظ باورهایی که ریشه آنها نامشخص بوده و فاقد پایه و اساس و سیاست درست است.
وی افزود: تلویزیون باید بر اساس جامعهشناسی و روانشناسی جامعه باشد که متاسفانه تلویزیون ما فاقد این ویژگی است و عملکرد آن خلاف حفظ وحدت ایران است. من خط سیرتلویزیون را درک نمیکنم چون در جریاناتی که در کشور رخ داد متاسفانه شاهد بودیم که تلویزیون نه تنها مسیر درستی را طی نکرد بلکه در موارد بسیاری، درست عمل نکرد، موجب حرص خوردن مردم شد و به بسیاری از اتفاقات ناگوار کشور دامن زد.
بیرنگ با اشاره به اینکه متاسفانه تلویزیون نیازهای ایران و مردم را نادیده گرفته تاکید کرد: امروزه تلویزیون ما جایگاه محکمی ندارد و یقینا حق تلویزیون جایگاهی نیست که امروزه شاهد آن هستیم و در صورت ادامه یافتن چنین رویکردی جایگاه آن هر روز کمرنگتر خواهد شد.
این کارگردان با سابقه تلویزیون و سینما ادامه داد: ما نیازمند یک تلویزیون ملی بودیم نه تلویزیونی که پیرو سیاستهای خاصی باشد چون یقینا بزرگترین وظیفه یک تلویزیون ملی وحدت آفرینی ملی در ایران است، ملت ایران یقینا در برابر مملکت، خاک و تجاوز دشمن در کنار هم هستند و از خاک ایران دفاع میکنند این وحدت، یک وحدت تاریخی است که در همه ادوار کشور میان مردم وجود داشته است.
مسئولین عقیده داشتند برخی مسائل در شان تلویزیون نیست
بیژن بیرنگ، کارگردان، تهیهکننده، مجری و فیلمنامهنویس سینما و تلویزیون درباره اینکه پلتفرمها چطور به رقیب تلویزیون تبدیل شدهاند گفت: تلویزیون به دلیل شرایط خاصی که هر کشوری دارد نمیتواند جوابگوی همه نیازها و سلیقههای جامعه باشد، در همه کشورها در کنار شبکه دولتی، شبکههای خصوصی نیز وجود دارند، اگر برنامههای تلویزیونی ما طی این سالها همواره با مشکل مواجه شده به این دلیل است که مسئولین عقیده داشتند برخی مسائل در شان تلویزیون که تحت نظارت دولت است نیست و از همان ابتدا مشخص بود که نیازهای یک ملت متفاوت است و قاعدتا یک تلویزیون دولتی نمیتواند پاسخگوی تمامی نیازها باشد.
وی با بیان اینکه ما پیش از این، پیشنهاد تاسیس شبکههای تلویزیونی خصوصی را مطرح کرده بودیم که به نتیجه هم نرسید خاطرنشان کرد: نگاه دولتی به تلویزیون موجب شکلگیری مشکلات کنونی در برنامههایش شده است چون اعتقاد دارند برخی مسائل در شان و حد تلویزیون نیست. به همین دلیل پلتفرمها به وجود آمدند تا برنامههایی که قابل نمایش در تلویزیون نیست در پلتفرمها نمایش داده شود، به عبارتی پلتفرمها نوعی از شبکههای تلویزیونی تحت نظارت صدا و سیما هستند که چون محدودیتهای تلویزیون را ندارند بخش عمدهای از نیازهای سرگرمی مردم را برطرف میکند.
مخاطبی که برنامههای تلویزیون را نمیپسندد سراغ شبکه نمایش خانگی میآید
بیرنگ درباره علت جذب مخاطب به برنامههای شبکههای نمایش خانگی گفت: این پلتفرمها به نوعی شبکههای تلویزیونی خصوصی است چون تحت نظارت ساترا فعالیت میکنند البته این پلتفرمها با تلویزیونهای خصوصی تفاوت دارد ولی پلتفرمها به دلیل فضای باز و آزادی بیشتر، امکان ارائه محتواهای متنوعتر، آزادتر و مطابق با نیازهای جامعه را فراهم کردهاند، اساسا این شبکهها برای جذب مخاطبی که برنامههای تلویزیون را نمیپسندد شکل گرفته است.
این کارگردان در پاسخ به اینکه برخی مخالف برنامههای پلتفرمها هستند گفت: افرادی که مخالف برنامههای پلتفرمها هستند درک درستی از این مسئله ندارند و اگر این افراد به این مسئله از این زاویه نگاه کنند متوجه موضوع خواهند شد.
وی درباره پلتفرمها گفت: پلتفرمها در حیطههای دیگری همچون سرگرمی، شو، رئالتی شو و .. فعالیت میکنند و جوابگوی نیازهای دیگری مردم نخواهند بود که این بخش باید از طریق یک تلویزیون و رسانه ملی با جهانبینی درست رفع شود.
تلویزیون همواره به دلیل اعمال سلیقهها دچار محدودیت میشود
وی در پاسخ به اینکه برخی معتقدند تلویزیون باید محدودیتهای خود را کاهش دهد تا همکاری با هنرمندانی که قبلا در تلویزیون حضور داشتند شکل گیرد تاکید کرد: خب این افراد اکنون در پلتفرمها فعالیت دارند و برنامهسازی میکنند چون پلتفرمها نیاز جامعه بوده که نظام به آن رسیده و چارهای جز این وجود ندارد.
بیرنگ افزود: تلویزیون دولتی محلی برای خبررسانی است مثل همه شبکههای دولتی سایر کشورها که مراکز خبررسانی هستند و بخش مربوط به سرگرمی میتواند خارج از حیطه تلویزیون دولتی باشد البته در کنار خبررسانی میتواند برنامهها فرهنگی نیز داشته باشد ولی یادمان باشد تلویزیون دولتی همواره در همه دولتها به دلیل اعمال سلیقهها دچار محدودیت میشود.
وی در پاسخ به اینکه توقع مردم طی این سالها از رسانه به ویژه صدا و سیما تغییر کرده چرا رسانه ملی خودش را همسو با این تغییر ذائقه نکرده گفت: توقعات جدید مردم را پلتفرمها تا جایی که قدرتشان اجازه می دهد پاسخ میدهند و افرادی که خواهان برنامههای مفرح و سرگرمی هستند میتوانند برنامههای پلتفرمها را دنبال کنند.البته آنچه من بازگو کردم تفاوت تلویزیون دولتی با تلویزیونهای خصوصی است که مسیر و هدف مخصوص به خودشان را دارند ولی فعالیت پلتفرمها ازمسئولیت تلویزیون چیزی کم نمیکند.