فهرستنویسیِ پیش از انتشار، فرایندی برای تسهیل فهرستنویسی، صرفهجویی در بودجه و نیروی انسانی متخصص و پرهیز از دوبارهکاریها است. این فرایند علاوه بر کاهش هزینههای فهرستنویسی در کتابخانهها و مراکز اطلاعرسانی موجب میشود اطلاعات کتابشناختیِ موجود در پایگاههای اطلاعاتیِ کتابخانهها یک دست شوند و خبر انتشار هر منبع در سطح ملی و بینالمللی سریعتر پخش شود.
فهرستنویسی فرآیندی علمی-پژوهشی است که دستیابی سریع به مجموعه کتابخانه را ممکن میسازد. هدف فهرستنویسی ثبت اطلاعات کتابشناختیِ توصیفی و محتوایی هر ماده یا منبع اطلاعاتی اعم از کتاب و سایر منابع برای ایجاد فهرست کتابخانه است تا مراجعان بتوانند با داشتن حداقل اطلاعات، منابع مورد نظر خود را بهسرعت و بهآسانی بیابند و انجام این مهم در کتابخانه ملی ایران به همت کتابداران به انجام میرسد.
این کتاب در سه فصل و سه پیوست تنظیم شده است. در فصل اول تعریف، اهداف، تاریخچه، اصول و عناصر فهرستنویسی تبیین شده است. علاوهبر این به آر. دی. ای (RDA) که جدیدترین استاندارد بینالمللی برای توصیف و دستیابی به منابع است و برای محیط دیجیتالی طراحی شده، اشاره شده است.
در فصل دوم ابتدا مفهوم، اهداف، فواید، تاثیر و تاریخچه «فهرستنویسی پیش از انتشار (فیپا)» در جهان بهطور مستند و دقیق تدوین و سپس پیشینه فهرستنویسی پیش از انتشار در ایالات متحده آمریکا، اتحاد جماهیر شوروی (سابق)، استرالیا، انگلستان، برزیل و هند معرفی شده است.
فصل سوم به «فهرستنویسی پیش از انتشار (فیپا) در ایران» اختصاص دارد. در این فصل تاریخچه، آییننامه اجرایی، صدور فیپای الکترونیکی، نحوه درخواست فیپای منابع غیرکتابی و شرایط صدور فیپای جدید بهطور دقیق و مصور بیان شده است
کتاب «فهرستنویسی پیش از انتشار (فیپا) در ایران» در ۷۶ صفحه چاپ و روانه بازار نشر شده است. علاقهمندان برای تهیه این اثر میتوانند از طریق مراجعه به فروشگاه انتشارات سازمان یا فروشگاه مجازی سازمان به آدرس http://bookshop.nlai.ir
انتهای پیام/
There are no comments yet