به گزارش صبا به نقل از اداره روابط عمومی و بین الملل کانون، نشست خبری بیست و چهارمین جشنواره بینالمللی «قصه گویی» کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان؛ صبح روز سه شنبه ۲۰دی ماه ۱۴۰۱ برگزار شد. در این نشست حامد علامتی (مدیر عامل کانون)، محمود مروج (رئیس جشنواره)، عالیه قوامی(مدیراجرایی جشنواره) بهصورت مجازی و جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه حضور داشتند.
حامد علامتی، مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ضمن تبریک ایام تولد حضرت فاطمه زهرا (ص) و روز زن گفت: «صدای زنگ روزهای پایانی این جشنواره با عطر میلاد این حضرت آمیخته شده است و رویای شیرین قصهگویی در ایران اسلامی به تصویر کشیده میشود. نتیجه یکسال تلاش کودکان و نوجوانان ما در عرصه قصهگویی امروز به بار نشسته است و از ۲۵ دیماه شاهد شروع افتتاحیه این جشنواره خواهیم بود.»
او در ادامه افزود: «بیستوچهارمین دوره جشنواره بینالمللی قصهگویی، نتیجه تلاش همه دلسوزان تعلیم و تربیت است که طی روزهای آتی در یزد به مقصد میرسد و یکی از بزرگترین سرمایههای فرهنگی ایران زمین است. این جشنواره دربرگیرنده هنر قصهگویی در ایران و یکی از شاخصترین جریانهای قصهگویی در جهان است که کشورهای دیگر با فاصله زیاد درتلاش برای رساندن خود به آن هستند. اکنون این جشنواره یک حرکت فرهنگی داخلی فقط برای سرگرمی فرزندان نیست، بلکه با مجاهدت فعالان این حوزه به یک شاخص بزرگ فرهنگی تبدیل شده است. اگر چه در تقویم، روز ملی قصهگویی به تصویب شورای فرهنگ عمومی رسیده است، اما از هم اکنون باید به دنبال ثبت جهانی آن به نام ایران باشیم.»
قصهگویی، قدیمیترین شبکه پیامرسان
علامتی ادامه داد: «قصهگویی سرمایه عظیم فرهنگی برای ایران اسلامی است که باید برای پاسداشت و توسعه آن با یک همکاری فرابخشی و فرا سازمانی تلاش کنیم که نه تنها در داخل کشور بلکه در عرصه جهانی از آن بهرهمند شویم. قصهگویی قدیمیترین شبکه پیام رسانی است که در اختیار تمدن ایران قرار گرفته و هنوز هم رقیب ندارد، اما باید برای ثبت آن تلاش شود. این جریان وقتی با ادبیات کهن ایران و میراث فرهنگی شفاف آن آمیخته میشود چنان ابعاد عمیقی دارد که موج مثبت، آن همه فرهنگها را متاثر میکند.»
٭٭٭ کاشتن بذر ایمان با قصهگویی
مدیرعامل کانون به اهداف قصهگویی در کانون اشاره کرد و گفت: «قصهگویی هنری است باید از آن برای کاشتن بذر ایمان در دل کودکان و نوجوانان استفاده کنیم. هر حرکت و جریان فرهنگی برای خود اهدافی دارد و ما در جریان قصهگویی در کانون به دنبال نشاندن بذر ایمان در دل کودکان و نوجوانان هستیم و همه دست اندرکاران این حرکت فرهنگی را به این سمت فرا خواندهایم. چرا که این موضوع به صورت شفاف از سوی رهبر معظم انقلاب تعیین و تعریف شده است. از این رو هدف جریان قصهگویی در کانون چیزی جز کاشتن بذر ایمان و فرهنگ دردل کودکان و نوجوانان نیست. همه دست اندرکاران با این هدف کار خود را آغاز کرده و این مهم را نقشه راه خود قرار دادهاند و به همه آنها تاکید شده که از آن غافل نشوند. اما هر حرکتی در دورههای تحقق و شکلگیری خود نیاز به بازبینی، بررسی و آسیبشناسی دارد. ما باید سرمایه تجربه بیستوچهار دوره گذشته را نه تنها پاس بداریم، بلکه آسیبشناسی کنیم و برای ارتقا کیفیت آن تلاش کنیم.»
علامتی همچنین ادامه داد: «برگزاری جشنواره قصهگویی نباید ما را از توجه جدی به کیفیتبخشی به قصهگویی در محتوا و اجرا غافل کند، هرچند هدف این جریان تقویت قصهگویی و ایمان در دل کودکان است؛ اما مراقبت از شاخصهها ضریب اطمینان بیشتری برای کیفیت بخشی است. نکته دیگر آنکه یکی از اهداف قصهگویی ترویج ظرفیت آن در عرصه تعلیم و تربیت و فرهنگسازی است. قصهگویی هنر و مهارت ساده و بسیط و فراگیری است و باید از هرنوع زوائدی که مانع فراگیری و گسترش این هنر است جلوگیری شود. البته لازم به ذکر است که ما از ابتدا نگاه علمی به این جشنواره داریم.»
او در ادامه به نکاتی دیگر در این زمینه اشاره کرد و افزود: «مسئله دیگر، ترویج قصهگویی در خانواده بهویژه مادران است. از آنجا که قصهگویی یک هنر اصیل به شمار میرود، به عنوان یک فرایند مطلوب شاخصههایی برای آن تبیین شده است که بر اساس آنها داوری انجام میشود. مورد دیگر کاربست حداکثری قصهگویی در جهت تربیت فرزندانمان یکی از اولویتها در جریان قصه گویی است و نباید خدشهدار شود. ایجاد مسابقه و رقابت باید زمینهساز یک مشارکت حداکثری شود و سعی شده مراقبتها دچار آفات نشود.»
حامد علامتی از قصهگویی به عنوان صادرات فرهنگی یاد کرد و گفت: «توجه به این جریان قصهگویی به عنوان صادرات فرهنگی اصیل حتما مورد توجه ما است. در این زمینه تقویت روز ملی مد نظر است. حتما به فکر ثبت جهانی هستیم. البته فرایندی دارد، باید در آن با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین وزارت آموزش و پرورش تعاملاتی داشته باشیم و البته شروع آن را بعد از جشنواره انجام خواهیم داد.»
او گفت: «همین جا ضمن دعوت از هنرمندان و اصحاب رسانه برای رصد این جشنواره از آنها میخواهیم با بیان اشکالات و ایرادات به ما کمک کنند تا در جشنواره بیستوپنجم با کیفیت بهتری عمل کنیم. ما نباید به این جشنواره نگاه تبلیغاتی داشته باشیم و باید در داخل و خارج به عنوان یک سرمایه عظیم از آن بهره ببریم. این هنر از هنرهای اصیلی است که از پدربزرگها و مادر بزرگها به ما رسیده و به صورت شفاف و روشن میگوئیم ما در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آن را یکی از بهترین ابزار برای تحقق جهاد تبیین میدانیم و از همه مسئولان فرهنگی برای استفاده دقیق این واجبِ فوری، دعوت میکنیم.»
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در پایان از مدیرکل کانون استان یزد و نیز استاندار یزد به عنوان یک استاندار فرهنگی یاد کرد و از زحمات استانداری و دیگر مسئولان شهر یزد و کارکنان کانون استان قدردانی کرد.
٭٭٭ قصهگویی یک هنر ناب است
در ادامه این نشست، محمود مروج رییس جشنواره و معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دیگر سخنران این جلسه ضمن تشکر از اصحاب رسانه برای ترویج قصهگویی در فضای جامعه گفت: «از همه قصهگویان، قصه پژوهان و دوستانی که در این مدت در سطح استانی، منطقهای، ملی و بینالمللی طی این مدت کمک کردند، تقدیر و تشکر میکنم.»
او ادامه داد: «در خصوص چیستی و چرایی جشنواره قصهگویی باید به سه نکته کلیدی اشاره کنم. نخست این که قصه یک سرمایه عظیم است که تمام جوامع از آن برخوردار هستند و ایران ما نیز پر از قصههای متنوع است. ما قصهگویان بسیار خوبی داریم و قصهگویی یک هنر ناب است. نکته سوم این که ما مخاطب قصهگویی را نیز داریم. از کودک و نوجوان تا بزرگسال هرکجا که قصه باشد مخاطب آن نیز حتما هست. این سه نکته ایجاب میکنند تا همه به این امر مهم توجه کنیم که جشنواره یکی از این راههای ترویج قصهگویی است.»
٭٭٭ استقبال گسترده از جشنواره قصهگویی
معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان همچنین درباره تعداد شرکتکنندگان در هر بخش اظهار کرد: «جشنواره بیستوچهارم در دو بخش ملی و بینالملل از ۲۵ تا ۲۹ دی در استان یزد برگزار میشود. البته که ما از تابستان این جشنواره را در مراکز فرهنگی هنری کانون و در سطح کشور آغاز کردیم که برگزیدگان آنها به مرحله استانی و کشوری راه پیدا کردند. در بخش ملی ۵ هزار و ۴۱۳ قصهگو شرکت کردند که بعد از گذر از مرحله استانی ۲۳۳ نفر به مرحله منطقهای و در نهایت ۴۰ قصهگو به مرحله نهایی راه یافتند.»
او افزود: «در بخش بینالملل برای ۴۲۷ نفر فراخوان جشنواره ارسال شد و از این تعداد قصهی ۶۵ نفر در دبیرخانه جشنواره ثبت شد که در مرحله داوری ۲۵ اثر داوری شد و در نهایت ۱۰ قصه به مرحله پایانی راهیافت. جمع قصهگوهای راهیافته ایرانی و خارجی به بخش بینالملل جشنواره ۵۱ قصه بوده است که از این تعداد جمعا ۲۳ نفر به مرحله نهایی راهیافتند که از این تعداد ۱۵ ایرانی و ۸ خارجی از کشورهای ایران، هند، مالزی، لبنان، کلمبیا و ترکیه هستند که در مرحله نهایی به قصهگویی خواهند پرداخت.
در بخش آیینی سنتی نیز ۳۳۵ قصهگوی استانی و ۱۱۹ قصهگو منطقهای حضور یافتند که از این میان ۳۱ اثر به مرحله نهایی راه پیدا کرده است. در این دوره ۸۷ قصهگو به زبان اشاره شرکت کردند که از این میان شش قصهگو به مرحله نهایی راه پیدا کردهاند. در بخش پادکست قصهگویی نیز یکهزار و ۴۵۴ قصه در مرحله اول به دست ما رسید که از این میان ۶۴ قصه به مرحله نهایی راه یافته است. در بخش ۹۰ ثانیه نیز ۲هزار و ۹۲۷ اثر در مرحله اول ارسال شد و از این میان ۱۲۲ قصه نهایی شد.»
مروج همچنین به بخشهای دیگر جشنواره اشاره کرد و افزود: «قصهگویان برگزیده ما که سالهای سال در جشنواره موفق بودند و مقامهای برتری را کسب کردند در استان یزد حضور یافته و از تجربیات آنها استفاده میشود. ما از این دوستان در بخشهای آموزشی نیز بهره خواهیم گرفت. علاوه بر این در بخش علمی جستارنویسی ۶۹ اثر بدست ما رسید که ۱۰ اثر نامزد نهایی هستند، در بخش مقاله ۳۲ اثر ارسال شد که ۱۱ اثر به عنوان نامزد دریافت جایزه انتخاب شدند. در بخش رساله و پایاننامه نیز ۱۲ اثر به دست ما رسید که ۸ اثر به مرحله پایانی راه یافته است. همچنین در بخش کتاب نیز ۶ کتاب در مرحله اول شرکت کردند و ۵ کتاب در مرحله پایانی نامزد دریافت جایزه هستند. همچنین گفتنی است که مجموع ثبتنام کنندگان ما در بیستوچهارمین دوره جشنواره بینالمللی ۱۲ هزار و ۳۷۷ نفر بوده است.»
٭٭٭ ۲۵ دی آغاز بیستوچهارمین جشنواره بینالمللی قصهگویی
در ادامه این نشست، عالیه قوامی دبیر اجرایی جشنواره که در استان یزد حضور دارد به شکل تصویری به ارائه سخنانی پرداخت.
او گفت: «بیستوچهارمین دوره جشنواره بینالمللی قصهگویی از صبح روز یکشنبه ۲۵ دی افتتاح خواهد شد و تا ظهر روز ۲۸ دی در دو سالن ادامه خواهد یافت. مراسم پایانی نیز صبح روز ۲۹ دی در سالن شهید عباسپور یزد برگزار خواهد شد.»
در ادامه این مراسم نوبت به پرسش و پاسخ خبرنگاران رسید.
There are no comments yet