منا اورعی تهیه کننده در گفت و گو با خبرنگار رادیو و تلویزیون صبا، درباره فرآیند تولید برنامه «پروانه» که اکنون فصل دوم آن به تهیه کنندگی اورعی از شبکه پنج سیما در حال پخش است، عنوان کرد: اسفند ماه ۱۴۰۰ بود که شبکه پنج از من خواست تا یک ایدهای که در زمینه به تصویر کشیدن زندگی زنان موفق با چالشی با عنوان ایثارگری را تبدیل به یک اثر کنم.
او ادامه داد: بانوانی را که در برنامه به سراغشان می رویم یا خودشان جانباز هستند یا عضو خانواده شهدا و ایثارگران هستند. البته مادر شهید، فرزند شهید و همسر شهید هم از دسته افرادی بودند که به سراغشان رفتیم.
اورعی تصریح کرد: ویژگی دیگر آن بانوان این بود که آن ها نیز مانند دیگر افراد جامعه یک سری دغدغه ها دارند و سعی می کنند از چالش ها عبور کنند. ما می خواستیم از زندگی آن ها مستند پرتره بسازیم اما گفتیم باید چیزهایی را به قالب مستند اضافه کنیم تا مخاطب پسندتر شود و کاری معمولی که همه آن را می سازند، نباشد. به همین منظور تصمیم گرفتیم هنری را به مستند پرتره این افراد اضافه کنیم تا کمی متفاوت شود چرا که خود مستند را نمی توان دست کاری کرد و خودش سازوکارهای مشخصی دارد.
او افزود: از زمانی که فاطمه عبادی در عصر جدید موفق شد و با توجه به استقبالی که از هنرش شد، مشتاق شدم با او کار کنم. با او تماس گرفتم، او هم استقبال کرد و از من خواست تا موضوع و داستان را بگویم و او روی پرده طراحی کند. این کار را انجام دادیم تا وقتی سوژه موضوعی را تعریف می کند و ما نمی توانیم آن را ببینیم مثل کودکی سوژه و رابطه اش با پدرش در زمان جنگ، با نقاشی آن را نشان دهیم و نریشنی روی آن بیاید که یک صدای مادرانه و زنانه باشد.
این تهیه کننده درباره صداپیشگی لعیا زنگنه در نریشنهای برنامه «پروانه» اظهار کرد: در انتخابها خانم لعیا زنگنه رسیدیم. ما با او گپ و گفت کردیم و استقبال کرد و کار را دوست داشت و با توجه به اینکه مادرش هم به تازگی درگذشته بود، «پروانه» را کار لذت بخشی می دانست و انگار حس خوبی به ایشان منتقل میشد. خود مستند در فصل دوم تلاش شد سوژهها سختتر از قبل باشد و بر اساس شناختی که کسب کرده بودیم، سعی کردیم در قابها و نوع داستان پردازی خلاقتر عمل کنیم.
اورعی درباره چالشهای ساخت مستند پرتره بانوان ایثارگر گفت: چالش اول انتخاب خود سوژهها بود. دوم زندگی کردن با آنها چرا که هر کس زندگی متفاوتی داشت و ما وارد زندگی و محل کارشان میشدیم. برخی از آن ها حال جسمی خوبی نداشتند ولی پا به پای ما می آمدند و همراهی میکردند.
او ادامه داد: به شهرستان رفتن و مستقر شدن تیم هم از دیگر معضلات بود و هماهنگی لوکیشن ها در استان ها سخت بود. نکته بعدی اسکان و موضوع رفت و آمد و هزینه ها، پروسه تولید فصل دوم را سخت تر می کرد. سخت بود اما تمام شد.
این تهیهکننده در پایان اظهار داشت: دوستان بنیاد شهید و امور ایثارگران و شبکه پنج و تمامی گروه رسانه ای سلوا زحمت کشیدند و گاه دختران ما در این مجموعه رسانهای مسیرهای چند صد کیلومتری میرفتند تا هزینه های کمتری داشته باشیم و در زمان کمتر به سوژه برسیم.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است