به گزارش خبرنگار فرهنگ و رسانه صبا، نشست خبری فرشاد مهدی پور معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور مهدی عرفاتی دبیر جشنواره ملی رسانهها، محمد آقاسی مدیر کل دفتر مطالعات و برنامهریزی رسانهها، علی محمدیان مدیرکل دفتر تبلیغات و اطلاعرسانی، علیرضا شیروی مسئول رسانههای خارجی در وزارت ارشاد و ایمان شمسایی مدیر کل مطبوعات و خبرگزاریهای داخلی امروز ۱۶ مرداد ماه ۱۴۰۲ برگزار شد.
فرشاد مهدی پور معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشستی که امروز با اهالی رسانه داشت، به ارائه گزارشی از عملکرد دو ساله خود پرداخت، او عنوان کرد: معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی مکلف به ایفای امر مطبوعاتی نیست اما در حوزه تبلیغات، مطالعات و تنظیمگری مسئولیتهایی در جهات مختلف برایمان وجود دارد. امروزه حدود ۱۳ هزار و اندی رسانه دارای مجوز در کشور فعالیت می کنند و در ۲۲ ماه گذشته، ۳ هزار تا رسانه تغییر وضیعت داشتند و این اطلاعات به صورت دسته بندی شده در سایت معاونت امور مطبوعاتی در دسترس است.
مهدی پور افزود: در این مدت تلاشمان این بوده است که توسعه کمی پایدار باقی نماند و توسعه کیفی افزایش یابد. ۳ هزار رسانه تبدیل وضعیت پیدا کردند، با وجود اینکه اگر این عدد را نگاه کنید مجموع تعداد رسانهها در کل کشور رشد کمی نداشتهاند. همچنین ما از ضوابط، مقرارات و امکاناتی همچون ماده ۱۶ قانون برای بهبود عملکرد دوطرفه استفاده کردیم و به عنوان یک نهاد تنظیم گر با یک ساختار دیوان سالاری در حوزه محتوای تولید شده در همه بسترهای صوتی و تصویری و متنی، صلاحیت رسیدگی، پیگری و نظارت بر رسانه ها بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گذاشته شده است. سعی کردیم تنظیم گری فعال را به عرصه ظهور برسانیم و چرخه نظارت، حمایت و عدالت را با هم توامان پیش ببریم.
معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اذعان داشت: من و همکارانم تاکنون ۵۰ سفر استانی داشتیم و در همه استانها با مدیران رسانهها، کانون مدیران، کانون تبلیغاتی، شوراهای اطلاع رسانی استانی و خبرنگاران استانها دیدارهایی داشتهایم که ارزبایی کار را در حوزه رسانهای تسهیل میبخشد. همچنین بنا داریم در همین هفته پس از اختتامیه جشنواره ملی رسانههای ایران، به ۳ استان دیگر سفر کنیم.
او خاطرنشان کرد: همچنین تعداد اعضای سامانه جامع رسانههای کشور ۴ برابر افزایش یافته و ۸ هزار و ۵۰۰ خبرنگار اکنون در این سامانه عضویت دارند که به طبع تسهیلات، کمک ها و امکاناتی از این ناحیه در جامعه رسانه ی جاری می شود. این امر در صندوق هنر هم اتفاق افتاده است چراکه در سال های گذشته تعداد همکاران روزنامه نگار کمی در این صندوق عضو بودند و مطالبه آن وجود داشت پس عضویت خبرنگاران در صندوق هنر حدود ۳ برابر افزایش یافته است.
مهدی پور گفت: کار دیگری که در این مدت بیش از پیش قدرت گرفت ارسال آیین نامه و لایحه تعرفه دولتی،بازنگری در قانون تبلیغات است که به منظور پیگیری دولت ارسال شده است. آیین نامه ها و مقررات دیگری نیز مورد بازنگری قرار گرفته که در دست ارکان بالادستی همچون مجلس، شورای عالی فضای مجازی،شورای انقلاب فرهنگی و یا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. برخی از قوانین و لوایح این آیین نامهها بیش از ۳۰ سال است که بازنگری نشدند و برخی دیگر همچون لایحه اصول کار حرفهای روزنامه نگاران و نظام روزنامهنگاری تصویب نشده است که قصد داریم با این لوایح و قوانین مصرف مخاطبان رسانهها بیشتر شوند و تلاش میکنیم و مطالبات را حل میکنیم و امیدواریم اصلاحات بیشتری اتفاقات بیفتد.
او افزود: تعداد رسانه ها چاپی اعم از هفتهنامهها و روزنامهها و … امروزه حدود ۸ هزار و ۵۰۰ عدد هستند و رسانه های الکترونیکی مجازی همچون خبرگزاریها و پایگاههای خبری به ۵۱۸۰ عدد رسیده است. در کل ما ۱۳هزار رسانه داریم که دارای مجوزا هستند و حدود ۳ هزار پروانه جدید انتشار برای رسانهها صادر کردیم اما همین عدد هم نظم کافی در انتشار نداشتند و از فعالیت خارج شدند.
مهدی پور عنوان کرد: ما متعهد به اجرای قوانین هستیم و معاونت امور مطبوعاتی بخشی از دولت است که قوانینی دارد در هر جز حدود نسبت رسانه با ما و نسبت ما با رسانه ها مشخص شده است. نشست های هم اندیشی هفته ای یک یا دو جلسه برگزار میشود و طبق قانون با رتبهبندی هایی که صورت میگیرد با ترازهای بالاتر رسانهها این جلسات شکل میگیرد و توصیههایی برای رسانهها ارایه میشود و جلسات همفکری در حوزه مسایل افتصادی، فرهنگی، اجتماعی، بینالملل و … صورت میگیرد.
در بخش دیگری از این نشست مهدی عرفاتی با یادآوری اینکه آخرین دوره جشنوارههای رسانه ۱۰ سال پیش برگزار شد، درباره سرنوشت برگزاری این جشنوارهها مطرح کرد: امسال هم سعی کردیم اهالی رسانه را در یک رویداد ملی دور هم جمع کنیم. در جشنواره امسال و در یک بازه زمانی کوتاه ۶۸۰۰ اثر ارسال شد که در چهار مرحله مورد داوری قرار گرفت. نزدیک به ۲۶۰۰ نفر از خبرنگاران در این جشنواره شرکت کردند که شامل ۷۵۲ رسانه سراسری و استانی میشود. همچنین ۱۰۰ نفر در فرایند داوری کمک کردند. تنوع شرکتکنندگان و جریانهای گوناگون و مرزهای جغرافیایی مولفه و نکات اصلی این جشنواره بود.
عرفاتی درباره محتویات جشنواره و آثار دریافت شده نیز بیان کرد: آثار سطح و میزان خوبی داشت. در جشنواره امسال بخش اجتماعی هم اضافه شد؛ چرا که با توجه به تحولات رسانه هم در قالب فرم و شکل و هم در قالب محتوا، باید بخش ویژهای را هم امسال اضافه میکردیم. در مجموع میتوانم بگویم کیفیت و کمیت در برخی حوزهها خوب بود اما در حوزه گرافیک و گزارش تصویری توقع بیشتری داشتیم. داوری توسط افرادی چون دکتر فضائلی، آقای میرفتاح، دکتر بروجردی، دکتر خدادی و آقای ملکیان و آقای اسفندیاری و خانم دکتر سلیمی صورت گرفت در نهایت ۳۸ نفر برگزیده شدند که در مراسم اختتامیه تقدیر می شوند همچنین در این جشنواره از خانواده مرحوم دعائی و مرحوم عماد افروغ و خدمات آقای احمد توکلی هم تقدیر به عمل می آید.
معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز گفت: یکی از تکالیف ما پرداختن به حوزه رسانه های خارجی دائمی در ایران یا نمایندگی آن ها در کشور است البته تعدادی از رسانه ها موردی خبرنگار اعزام می کنند به همین خاطر ما تفاهمنامه دو جانبه و فرهنگی که جمهوری اسلامی ایران نوشته است، در صورتی مد نظر میگیریم که حتما پیوست و لایحه رسانهای داشته باشد. ما با کشورهای متفاوت از جمله آذربایجان، ترکمنستان، ترکیه، عمان، عمارت، قطر، تاجیکستان، آفریقای جنوبی، بلغارستان، سنگال، نیجریه، روسیه و کشورهای حاشیه خزر به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از طریق بنیاد فارابی، کانون پرورش فکری و … به علاوه خود رسانههاست مرتبا در حال گفتگو هستیم و تلاشمان میسر کردن حضور رسانه های خارجی در کشور است. در سال گذشته نیر این تلاش صورت گرفت و برخی توانستند برنامه های خودشان را به سرانجام برسانند. در ایران برای موضوعات تکثری وجود دارد و نمی توان مانع از تمایلات افراد شد هرچند ما تابع سیاست های جمهوری اسلامی ایران هستیم و آن را تعقیب میکنیم اما میبایست تا حد امکان از جهت اینکه کشوری مهاجرپذیر هستیم، برای کاهش شکافهای قومیتی و نژادی و همراستایی با تمایلات مختلف تلاش کنیم.
او افزود: امسال جشنواره رسانهها احیا شد و فردا اختتامیه آن را برگزار میکنیم. امیدوارم در پاییز امسال نمایشگاه و جشنواره رسانه های ایران با تنوع وسیع تری میزبانی کنیم. همجنین بیش از ۲۰ مرکز آموزشی مانند دانشگاهها و دانشکده ها را داریم که در حوزه عنصر رسانهای فعالاند. شاخههایی همچون روابط عمومی، روزنامهنگاری، ارتباطات و …، در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری با حدود هزار صندلی در کشور وجود دارند که قطعا همه صندلیها پر نمیشود و برای توسعه کمی و کیفی نهاد دانشگاه در حوزه تربیت کادر حرفه ای از وزارت علوم مطالباتی انجام دادیم تا نیازمتدی های روز حوزه رسانه ها را رفع و رجوع کنیم.
ایمان شمسایی نیز در سخنانی درباره امنیت شغلی خبرنگاران بیان کرد: ما برای امنیت شغلی خبرنگاران طبق ماده ۴۶ قانون مطبوعات عمل کردیم که در آیین نامه اجرایی ماده ۳۱ هم به بیمه خبرنگاران اشاره شده است که اگر رسانهای فاقد کد کارگاهی بیمه باشد، آن کارگاه تعطیل میشود. اگر رسانهای این مهم را رعایت نکند از همه حمایتهای مادی و معنوی وزارت ارشاد محروم میشود. در آذر ماه ۱۴۰۰ اعلام کردیم که اعطای یارانه به مطبوعاتی که فاقد کد بیمه کارگاهی باشند، صورت نمیگیرد و آن یارانه هر چند مبلغ کمی هم است در اختیار رسانههایی که کد بیمه کارگاهی دارند، قرار بگیرد. اینکه از بیمه شدن خبرنگاران صحبت میکنیم بیشتر منظور خبرنگارانی است که یک شیفت کامل خبری در اختیار رسانهها هستند.
او خاطرنشان کرد: اعطای یارانه مطبوعات به رسانههایی که دارای کد بیمه هستند قرار میگیرد و حتی خبرنگاران حقالتحریر هم میتوانند از این فرصت استفاده کنند. همچنین اعطای اگهی دولتی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در رتبه بندی روزنامهها و شیوه نامه ای که در ۷ تیرماه ابلاغ شد ۱۷ نمره به بیمه انسانی اختصاص داده است و به تبع هر روزنامه که از نیروهای انسانی بیشتری برخوردار باشد از سهم آگهیهای دولتی بیشتری استفاده خواهد کرد.
شمسایی افزود: اشکالی که در حوزه رسانه و خبرنگاران وجود دارد، بحث احراز هویت خبرنگاران است که متأسفانه قانون مطبوعات هم در این زمینه سکوت کرده است. از طرفی دیگر ما چون فاقد نظام صنفی هم هستیم، نهاد و مرکز مشخصی برای اعلام هویت خبرنگاران نداریم. بنابراین تلاشی که ما در این حوزه انجام دادیم، تقویت جامع رسانههای کشور بوده که حداقلهایی را برای احراز هویت خبرنگاران قرار دادیم.
مدیرکل خبرگزاری های و مطبوعات داخلی عنوان کرد: همچنین سعی کردیم تمامی فرایندهای مهم در این سامانه به صورت الکترونیکی انجام شود تا هم کار خبرنگار راحتتر صورت بگیرد و هم فرایندها تسریع بیشتری داشته باشد. همچنین سعی کردیم بخشی را به خبرنگاران آزاد و پیشکسوت اختصاص دهیم که در اینجا دیگر نیازی به تایید مدیر مسئول نیست و آنها هم میتوانند به راحتی عضو سامانه جامع رسانهها شوند.
مهدی پور در پایان این نشست گفت: امیدواریم طی سال جاری علاوه بر جشنواره رسانه ملی، تعداد قابل توجهی جشنواره تخصصی هم برگزار کنیم. ما امسال جشنواره طنز با عنوان گل آقا در فومن را داشتیم که امسال ۶ دوره برگزار شد. جشنواره خورشید را در مشهد برگزار می کنیم که روزنامهنگاران زن از کشورهای دیگر و ایران حضور دارند. جشنواره دیگری که پیشرو داریم زن روزنامهنگار انقلاب اسلامی به یاد خانم مریم کاظمزاده در شیراز است. قصد داریم برنامههای مستقلی برای نشریات کودک به صورت اختصاصی داشته باشیم.
There are no comments yet