بهمن آقایی دبیر سابق جشنواره فیلم کوتاه تهران در گفت و گو با صبا از خاطرات شکلگیری آن میگوید:
بهمن آقایی سینماگر و از دبیران سالهای دور جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران با مرور خاطرات خود از شکلگیری این رویداد گفت: زمانی که جشنواره در اوایل دهه 60 متولد میشد، میدانستیم که برای یک کار ریشهدار، باید کارهای اساسی را پایهگذاری کنیم.
بهمن آقایی از دبیران سابق جشنواره فیلم کوتاه تهران در گفت و گو با خبرنگار سینما صبا، در آستانه برگزاری چهلمین دوره جشنواره، درباره سوابق اجرایی خود در فرآیند شکلگیری این رویداد گفت: آنچه امروز بهعنوان جشنواره فیلم کوتاه تهران میشناسیم، عملا در سال ۶۴ و در دوره چهارم جشنواره سینمای جوان، پایهگذاری شد. تا پیش از آن ما با جشنواره فجر مواجه بودیم.
در همان دوره کوتاه که من دبیری شورای برگزاری را برعهده داشتم، ما جشنواره را در دوره چهارم پایهگذاری کردیم. اگر امروز شاهد برگزاری دوره چهلم این جشنواره هستیم، برمبنای یک آییننامه و چارچوب است که همه در آن دوره ایجاد شدند.
وی ادامه داد: همان زمان با دوستان معاونت سینمایی هم صحبت کردیم و گفتیم که حیف است این جشنواره تنها محدود به اکران فیلمها در تهران و در یک سالن بماند. با همین هدف جشنوارههای استانی را هم پایهگذاری کردیم. آن پیگیریها تبدیل به هسته اولیه همین جشنوارههای منطقهای فیلم کوتاه شد. در سالهای بعد برنامهای را تحت عنوان «سینما جوان» روانه آنتن شبکه دو تلویزیون هم کردیم که هر هفته روی آنتن میرفت.
آقایی با اشاره به پایهگذاری بخش بینالملل این جشنواره گفت: همان زمان برخی از آثار را به جشنوارههای خارجی فرستادیم که جوایزی هم گرفتند. در همان دورهها انجمن سینمای جوان را عضو اتحادیه جهانی یونیکا کردیم. بالغبر ۳۰ سال پیش، بخش عمدهای از فیلمهای کوتاه موجود در آرشیو آن اتحادیه را به ایران آوردیم. آن هم در آن مقطع که دسترسیها مثل امروز نبود و خیلی از بچههای سینمای کوتاه دسترسی به فیلمهای کوتاه خارجی نداشتند. این اتحادیه همچنان وجود دارد اما پیگیری خاصی از آن نمیشود.
این مدیر باسابقه جشنواره فیلم کوتاه تهران، درباره حال و هوای حاکم بر این رویداد در سالهای ابتدایی گفت: واقعیت این است زمانی که جشنواره در اوایل دهه ۶۰ متولد میشد، میدانستیم که برای یک کار ریشهدار، باید کارهای اساسی را پایهگذاری کنیم. میانگین سنی تیم ما هم حدود ۲۳ تا ۲۴ سال بود. همین گروه تبدیل به مدیران انجمن سینمای جوانان شدند. میانگین سنی فیلمسازانی هم که در این جشنواره فیلم داشتند بین ۱۷ تا ۲۰ سال بود. همین نزدیکی میان مدیران و فیلمسازان، فضای بسیار دوستانهای را در این جشنواره بهوجود آورده بود.
وی افزود: آنچه به عنوان همدلی موجود در دورههای اول از آن یاد میشود، حاصل همین روابط بود. اتحادیه یونیکا هم هر سال نمایندگانی را به جشنواره میفرستاد تا فیلم برگزیده خود را معرفی کنند و همین فرآیند هم موجب انگیزه مضاعف فیلمسازان میشد.
آقایی تاکید کرد: جشنواره فیلمکوتاه تهران در آن سالها تنها یک جشنواره نبود، بلکه محفلی برای همفکری بود و این همان حالوهوایی است که بر اکثر جشنوارههای بینالمللی حاکم است. به این معنا که افراد در این رویدادها صرفا برای تماشای فیلم نمیروند و میخواهند از تجربیات یکدیگر نیز استفاده کنند.
چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران به دبیری مهدی آذرپندار ۲۷ مهر تا ۲ آبان ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد.
There are no comments yet