چند خبر از بیست و یکمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی | پایگاه خبری صبا
امروز ۱ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۵:۲۲

چند خبر از بیست و یکمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی

آیین اختتامیه بخش سمینار علمی و نمایشنامه‌نویسی بیست‌و‌یکمین دوره جشنواره نمایش‌های آیینی‌وسنتی، نهم مهر با معرفی نمایشنامه‌های‌ برتر برگزار شد.

به گزارش صبا و به نقل از روابط عمومی اداره‌کل هنرهای نمایشی، یکشنبه نهم مهرماه و در سومین روز از برگزاری بخش صحنه‌ای بیست و یکمین جشنواره بین المللی نمایش‌های آیینی و سنتی در حالی به میزبانی شهرهای گرگان و کردکوی استان گلستان برگزار شد که اولین اجرای بخش بین‌الملل جشنواره از کشور چین در هر ۲ نوبت با استقبال مخاطبان روبه‌رو شد.

الله قلی نظری بازیگر و کارگردان تئاتر استان گلستان پس از پایان اجرای اول گروه نمایش کشور چین بود که از طرف ستاد برگزاری جشنواره گفت: امیدوارم طی روزهایی که میزبان هنرمندان عزیز کشور چین بودیم به آن‌ها خوش گذشته باشد و بنده از طرف ستاد اجرایی جشنواره به همه این عزیزان خوش آمد و خسته نباشید می‌گویم که توانستند اجرای بسیار جذابی را پیش روی مخاطبان قرار دهند.

کن لی پینگ نماینده گروه نمایشی از کشور چین هم در بخش پایانی این اجرا ضمن قدردانی از ستاد برگزاری بیست و یکمین حشنواره بین المللی نمایش‌های آیینی و سنتی بیان کرد: من از طرف گروه اجرایی نمایش از همه شما هنرمندان، تماشاگران و مسئولان ممنونم که مقدمات برگزاری حضور گروه ما در ایران را فراهم کردید.

وی افزود: به اعتقاد ما کشور ایران سرزمین تاریخ است که برای خود داستان‌ها و قصه‌های طولانی زیادی دارد. امیدوارم این اجرا پلی میان ایران و چین باشد و بتوانیم به فهم عمیق‌تری از فرهنگ و تاریخ غنی هر ۲ کشور کمک کرده باشیم. شرایطی که حضور پرشور شما تماشاگران در این اجرا برای من بسیار ارزشمند و قابل توجه است.

قبل از اجرای نمایش کشور چین، گروه اجرایی این اثر نمایشی و مخاطبان حاضر در تالار فخرالدین اسعد گرگانی هم به دلیل درگذشت فردوس کاویانی بازیگر پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون کشورمان یک دقیقه سکوت و از مقام هنری این بازیگر کشورمان قدردانی کردند.

در ادامه اجراهای بخش صحنه ای بیست و یکمین جشنواره بین المللی نمایش های آیینی و سنتی نمایش های «در انتظار گورو» به کارگردانی کاوه مهدوی از تهران و «شارامان» به کارگردانی سامان شکوریان از بهبهان در تماشاخانه نگاه تالار فخرالدین اسعد گرگانی و نمایش «فین جین» به کارگردانی رضا آقایی میبدی از یزد در مجتمع فرهنگی هنری کردکوی روی صحنه رفتند.

تجلیل از تنها بازمانده نسل «توره‌چی‌ها» در خراسان شمالی

روز گذشته ۹ مهر در حاشیه اجرای اثر نمایشی «سه پوزه، سه سر» در بخش دانشجویی جشنواره در تالار گلشن، از عید محمد پگرگ پیشکسوت و تنها بازمانده نمایش توره، با حضور تقی صادقی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی و میلاد مولوی نماینده اداره کل هنرهای نمایشی در بجنورد تجلیل شد.

عید محمد پگرگ تنها بازمانده نسل «توره‌چی‌ها» در خراسان شمالی که در خانواده‌ای هنرمند و هنردوست متولد شده و نوازندگی را از پدرش فراگرفته است، در گفت‌و‌گویی در حاشیه جشنواره گفت: ایده اولیه تولید و اجرای این گونه نمایشی پس از تماشای نمایشی در لاله زار تهران در ذهنم جرقه زد و کم کم با جمعی از دوستان در محافل و مجالس مختلف به هنرنمایی پرداختیم.

این هنرمند، به تبیین ساختار نمایش توره پرداخت و ۶ هنرمند را لازمه اجرای این گونه نمایشی در قالب شخصیت‌هایی هم چون سیاه باز، نوازنده ویولن و… دانست و گفت: دوغی، حاجی آقا، قنات و… موضوعات نمایش بود که بسته به موقعیت و  بیشتر بر پایه بداهه گویی و در محافل شادی اجرا می‌شد.

او با اشاره به این که تا ۶ سال گذشته، نمایش توره را اجرا می‌کردیم، گفت: متاسفانه هنرمندانی که مرا در این گونه نمایشی همراهی می‌کردند، دیگر بین ما نیستند، اما اگر مسئولان بستر را برای اجرای این گونه نمایشی فراهم کنند، می‌توان با اجرای این آثار این هنر را احیا کرد.

توره، نمایشی است که متن از قبل آماده شده نداشت و سرپرست گروه، بنا به موقعیت مجلس و حال و هوای آن، موضوعی را انتخاب و نقش هر یک از اعضای گروه را مشخص می‌کرد.

محتوای نمایش‌های توره عموما انتقادی و طنزآمیز و بینش‌های نهفته در آن بیشتر متوجه بزرگان ایل و خوانین بود. توره‌ها فقط مردم را سرگرم نمی‌کردند‌، بلکه با طنزهای خود و انتقاد از رفتار، کردار و گفتار قدرتمندان و تشویق رفتارها و گفتارهای پسندیده، مردم را هدایت می‌کردند و در این میان، همراهی موسیقی با اجرای نمایش توره آن را دلنشین می‌کرد.

در حاشیه اجرای نمایش «نه چک زدم، نه چونه» به کارگردانی امیرحسین انصافی از خانواده مجید فروغی بازیگر نمایش آیینی و سنتی و ایرانی، تجلیل شد.

بیست‌ و ‌یکمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی با دبیری احمد جولایی، از یکم تا یازدهم مهر، در بخش‌های «رادیو تئاتر» و «نمایشگاه هنر‌های نمایشی» به میزبانی تهران، «صحنه‌ای» (ویژه-آزاد) و «بین‌الملل» به میزبانی استان گلستان (گرگان و کردکوی)، «شبیه‌خوانی» به میزبانی استان مرکزی (تفرش)، «نمایش‌های فردی، نقالی، روایت‌های ملی و کارآواها» و «معرکه‌ها، آیین‌ها و بازی‌های نمایشی» به میزبانی استان چهارمحال و بختیاری (شهرکرد) ، «سمینار‌های پژوهشی» و «نمایشنامه‌نویسی» به میزبانی آذربایجان شرقی (تبریز) در حال برگزاری است و خراسان شمالی نیز در ۲ بخش «عروسکی» و «دانشجویی صحنه» این رویداد را با ۲۱ اثر نمایشی  از هفتم ماه جاری آغاز کرده است که امروز به پایان می‌رسد.

نمایشنامه‌نویسان برتر معرفی شدند

آیین اختتامیه بیست‌و‌یکمین دوره جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی در بخش سمینار علمی و نمایشنامه‌نویسی شب گذشته نهم مهر با حضور کاظم نظری مدیر کل هنرهای نمایشی، احمد جولایی، دبیر این دوره از جشنواره، اسرافیل فرج‌اللهی رئیس انجمن هنرهای نمایشی کشور و محمدحسین بلاغی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی در تبریز برگزار شد.

در این مراسم تمام سخنرانان و ارائه‌دهندگان مقاله به سمینار این جشنواره به همراه برخی پیشکسوتان تئاتر کشور و علاقه‌مندان به تئاتر حضور داشتند.

بخش سمینار علمی و نمایشنامه‌نویسی بیست و یکمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی سنتی در تبریز برگزار شد و هفت پژوهشگر بین‌المللی از کشورهای مختلف به ارائه مقالات از طریق ویدئو کنفرانس پرداختند. همچنین هشت مقاله توسط پژوهشگران ایرانی طی ۲ روز در تبریز ارائه شد.

از تمام هشت پژوهشگر ارائه‌دهنده مقاله در مراسم اختتامیه توسط مدیر کل هنرهای نمایشی کشور، رئیس انجمن هنرهای نمایشی کشور، دبیر جشنواره، مدیر کل فرهنگ و ارشاد آذربایجان شرقی و جمعی از پیشکسوتان تئاتر تبریز تجلیل و به آنان گواهی‌نامه چاپ مقاله علمی اهدا شد.

در بخش نمایشنامه‌نویسی نیز از بین نمایشنامه‌های ارسالی نفرات برگزیده و توسط هیئت داوران انتخاب و معرفی شدند. علی آقابابا، صابر اکبری و علیرضا خانی داوران بخش نمایشنامه‌نویسی با نام «فرهنگ عمومی» بودند.

برگزیدگان بخش نمایشنامه‌نویسی، به این ترتیب هستند:

نفر اول: داوود معینی‌کیا؛ نمایشنامه «راپرت‌چی» از تهران

نفر دوم: علیرضا داوری؛ نمایشنامه «شماران» از هرمزگان

نفر سوم (مشترک): مهیار هزارجریبی؛ نمایشنامه «برف چال» از مازندران و داوود ابراهیمی؛ نمایشنامه «هشت خان» از البرز

بخش سمینار علمی و نمایشنامه‌نویسی بیست‌ویکمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی، طی روز‌های هشت و ۹ مهر، در تبریز، خاستگاه نمایشنامه‌نویسی ایران برگزار شد.

There are no comments yet


جدول فروش فیلم ها

عنوان
فروش (تومان)
  • تگزاس۳
    ۲۴۸/۰۷۵/۴۶۸/۴۰۰
  • تمساح خونی
    168/280/427/250
  • زودپز
    ۱۶۴/۰۵۵/۳۶۳/۵۰۰
  • مست عشق
    ۱۲۰/۲۹۹/۷۲۰/۷۵۰
  • پول و پارتی
    ۹۰/۰۰۰/۳۵۴/۵۰۰
  • خجالت نکش 2
    ۸۶/۲۶۱/۰۰۹/۲۰۰
  • سال گربه
    ۶۴/۶۰۶/۵۹۰/۰۰۰
  • صبحانه با زرافه‌ها
    ۵۷/۹۵۲/۲۴۹/۰۰۰
  • ببعی قهرمان
    ۴۶/۷۱۱/۲۱۲/۰۰۰
  • قیف
    ۲۷/۰۲۷/۶۵۵/۱۰۰
  • مفت بر
    ۲۴/۳۷۶/۴۱۳/۶۰۰
  • قلب رقه
    ۱۳/۴۹۵/۱۴۱/۰۰۰
  • شهرگربه‌ها۲
    ۱۲/۳۹۲/۰۶۱/۵۰۰
  • شه‌سوار
    ۱۰/۶۱۵/۹۴۸/۵۰۰
  • باغ کیانوش
    ۴/۸۶۰/۵۰۸/۰۰۰
  • استاد
    ۹۳۵/۶۸۵/۰۰۰
  • سه‌جلد
    ۳۴۶/۶۴۰/۰۰۰
  • نبودنت
    ۲۲۰/۷۲۰/۰۰۰
  • شبگرد
    ۱۶۲/۴۶۰/۰۰۰
  • شنگول‌منگول
    ۷۳/۹۰۰/۰۰۰